Publicerat 2020-01-25 10:40

Fler civilanställda ska välja att bli poliser

Nu ändras regelverket så att sex månaders aspirantutbildning framöver kommer att vara en obligatorisk del av polisutbildningen även för civilanställda som vill vidareutbilda sig till poliser, något som inte tidigare varit möjligt.
Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.
 
Ändringar börjar gälla 25 februari 2020
 .
 
Ändringarna görs med förhoppning om att  fördubbla antalet civilanställda i Polismyndigheten som väljer att vidareutbilda sig till polismän, dvs från nuvarande 50 st/år till 100st/år). Det handlar t ex om civilanställda passhandläggare, analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it.  

SR Ekot säger inrikesminister Mikael Damberg:
- Det vi gör nu är att vi förbättrar polisutbildningen för polisanställda. Det har funnits en sådan möjlighet under en längre tid men har använts i allt för liten utsträckning. Men genom att vi lägger till en sådan möjlighet om en 6 månaders aspirantutbildning så tror vi att Polismyndigheten kommer att växla upp det här arbetet.

Damberg menar att regeländringen blir ett viktigt komplement för att få fler poliser i Sverige. 


Regeringen skriver i pressmeddelandet bl a 

"Genom att tjänstgöra som aspiranter kommer de civilanställda att stå bättre rustade för polisyrkets komplexa arbetsuppgifter. Regeringen ändrar också utbildningens namn, från polisutbildning för specialister till funktionsinriktad polisutbildning. Det nya namnet är mer rättvisande".

Den vanliga polisutbildningen (två och halvt år) ska fortvarande vara den vanliga vägen in i polisyrket. 

Blåljus/ De nya reglerna öppnar upp civilanställdas karriär- och utvecklingsvägar - nämligen att bli poliser. Att vi blir fler med "polismans befogenhet" är välkommet och innebär både ökad effektivitet och flexibilitet i polisuppdraget.
Nu väntar vi väntar på åtgärder som fyller stolarna på Polisutbildningen...

Tina GustafssonGilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994