Publicerat 2021-02-12 00:30

Det hände i historien just idag den 12 till 18 februari:

 

Övervakningskameror löste skakande fall av dödligt våld

Den 12 februari 1993 förde två tioåriga pojkar bort den knappt treårige pojken James Bulger från ett köpcentrum i engelska Liverpool (bilden nedan: James Bulger håller en av förövarna i handen närmast kameran) De misshandlade honom och lämnade honom att dö på ett järnvägsspår. Pojkarna identifierades nästan omgående via övervakningskameror. Den brittiska tabloidpressen levde upp till sitt usla rykte, hetsade mot förövarna och beskrev dem öppet som ”monster”. Tioåringarna dömdes till fängelse (!) och när de släpptes 2001 var hatet mot dem så allvarligt att de försågs med nya identiteter. En domstol förbjöd medierna att eftersöka ungdomarnas vistelseort och nya identiteter. Flera medier dömdes senare till dryga böter för brott mot förbudet. Den ene pojken blev senare intressant för polisen i en förundersökning om barnpornografibrott. Fynd på den döda kroppen i samband med mordutredningen 1993 hade just väckt misstankar att det lilla barnet kunde ha utsatts för sexbrott under misshandeln. Fallet James Bulger har ofta jämförts med fallet Silje Redergård i Trondheim, Norge. Den femåriga flickan dödades av två sexåriga pojkar 15 oktober 1994. De tog av henne kläderna och lämnade henne att dö. Bilderna och namnen på pojkarna lämnades aldrig ut och de dömdes inte som om de varit vuxna, till skillnad från de brittiska tioåringarna. De norska tidningarna skrev inga sensationella reportage och det förekom inget hat bland befolkningen.

 Kungens död ledde till fred

Den 13 februari 1660 under den pågående riksdagen i Göteborg 1660 avled den svenske kungen Karl X Gustav (bilden t h) i lunginflammation. I praktiken var det en befrielse för svenska folket. Kungen hade helt vägrat att försonas med sina fiender i det Nordiska kriget - Polen, Ryssland, Österrike, Brandenburg och Danmark. Nu anade hans män en öppning för fred efter kungens död. Då hans son och efterträdare Karl XI bara var fyra år vid faderns bortgång tog en förmyndarstyrelse över regeringen tills den unge kungen blir myndig (1672). Styrelsen tog snabbt upp överläggningar med fienderna och senare under 1660 och året efter avslutades kriget på samtliga fronter.

 


 

Dödsstraff för att ha författat en bok

Den 14 februari 1989 tog sig Irans högste ledare, ayatollan Ruhollah Khomeini (bilden t v), rätten att i islams namn utfärda en dödsdom – fatwa - mot en författare boende i och medborgare i ett annat land på grund av en bok denne skrivit. Den drabbade var Salman Rushdie och boken hette Satansverserna. Boken brändes offentligt på många håll i världen och översättare och utgivare av boken har attackerats och mördats. Som en följd av Khomeinis dödsdom tvingades Rushdie leva under jorden i många år och visade sig bara sporadiskt offentligt. En politisk konsekvens blev att Storbritannien den 7 mars 1989 bröt de diplomatiska förbindelserna med Iran. Tidigt under 2005 fastslog Irans andliga ledare Ali Khamenei att Khomeinis fatwa skulle fortsätta att gälla. Iran har avslagit begäran att ta tillbaka fatwan med motiveringen att endast den som utfärdar en fatwa kan ta tillbaka den. Så sent som år 2012 meddelade ledaren för en iransk religiös organisation att belöningen till den som mördar Rushdie hade höjts med en halv miljon dollar till motsvarande 21 miljoner svenska kronor.

 


 

AIK fyller 125 år

Den 15 feb 1891 grundades den svenska Allmänna idrottsklubben, AIK, av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm. Till förste ordförande valdes initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet valdes eftersom AIK vill ägna sig åt en bredd av olika idrottsgrenar. Det var lite ovanligt vid den tiden – flertalet klubbar då var inriktade på en enda idrott. I år fyller den anrika klubben alltså 125 år. Dagens AIK fortsätter med bredd – på hemsidan där klubben presenterar sig som Nordens största idrottsförening kan man räkna till elva områden där t ex friidrott är ett med i sig ett antal olika grenar.

 


 

Tutankhamons kista i 110 kg massivt guld

Den 16 feb 1923 öppnade den brittiske egyptologen Howard Carter den förseglade ingången till farao Tutankhamons gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts den 4 november 1922 i Konungarnas dal nära Luxor intill Nilen cirka 500 km söder om Kairo. Carter såg inledningsvis spår efter gravplundrare och blev besviken. Men sedan hela gravkammaren utforskats var både han och världspressen överväldigade framförallt av de makalösa rikedomarna. I graven fann han bland annat en begravningsmask (bilden t v) gjord i massivt guld som väger 10,2 kilo. Tutankhamon var begravd i tre mumiekistor. Den innersta var också tillverkad i massivt guld med inlägg av ädelstenar. Den väger över 110 kg. Förutom dessa fynd fanns cirka 5 000 andra föremål från graven bevarade. Många av dessa finns nu på Egyptiska museet i Kairo. Allteftersom åren gått och forskarnas verktyg utvecklats och förfinats har mycket också avslöjats om den värld faraonerna levde i. Bl a framkom det att Tutankhamon som avled i 20-årsåldern varit svårt rörelsehindrad. Tutankhamons föräldrar var syskon vilket var mycket vanligt i äktenskap bland Egyptens kungligheter. Det ledde i hans fall till en defekt kallad Klippel-Feils syndrom, som bland annat medförde benskörhet och sammanväxta halskotor. Han hade också en kraftigt utvecklad skolios, vilket betyder att hans ryggkotor satt vridna på varandra så att ryggraden blev formad som ett "S". Vid undersökningen av hans kropp framgick att han bar på en dödlig variant av malaria. Den ledde troligen till hans för tidiga död. Diverse teorier om att Tutankhamon skulle ha mördats har forskarna hittills inte hittat något stöd för.

Bilden t h: Tutankhamon som mycket ung.

 Ganska jämnt människa-dator i schack

Den 17 februari 1996 spelade den armenisk-ryske schackvärldsmästaren Garri Kasparov sitt andra parti mot schackdatorn Deep Blue. Datorn hade då besegrat honom en vecka tidigare men nu vann Kasparov. Senare spelade de ytterligare fyra partier. Av dem vann Kasparov två och två blev remi (oavgjorda). I en omgång 11 maj 1997 mellan Kasparov och datorn lämnade ryssen spelet och anklagade IBM som konstruerat Deep Blue för oegentligheter. Läs mer i DN:  www.dn.se/nyheter/vetenskap/bugg-kan-ha-fallt-kasparov/ . Deep Blue användes aldrig mer i schacksammanhang. Datorn finns på Computer History Museum i Mountain View, Kalifornien (bilden t h).

 

 


 

Strindbergs Mäster Olof invigde Dramaten 1908

Den 18 februari 1908 invigdes Kungliga Dramatiska Teaterns nya byggnad vid Nybroplan i Stockholm. Den hade ritats av arkitekten Fredrik Lilljekvist. Invigningskvällen gavs August Strindbergs pjäs ”Mäster Olof”. Kungliga Dramaten har funnits sedan 1787. Den var då nära knuten till Gustav III och spelade sina föreställningar i Stora Bollhuset nära Slottet.  Senare flyttade teatern till den så kallade Arsenalen vid nuvarande Karl XII:s torg i södra änden av Kungsträdgården. Den invigdes 1793. Arsenalsteatern brann ner till grunden den 24 november 1825 och verksamheten flyttades till Operan, som skulle komma att dela lokal med Dramaten fram till 1863. Kungliga Teatern övertog då konkurrenten Mindre teaterns lokaler på Kungsträdgårdsgatan, som skulle komma att bli Dramatens lokaler fram till den nuvarande teaterbyggnaden på Nybroplan färdigställts. Mäster Olof är ett skådespel i fem akter. Det historiska dramats huvudperson är den svenske reformatorn Olaus Petri och handlingen är förlagd till 1520-talet och koncentreras kring några väl valda scener i Mäster Olofs kamp om att förnya det gamla. Strindberg började skriva på pjäsen redan 1872 och den finns i minst tre olika versioner.

Bilden ovan t h: Dramaten vid Nybroplan en solig dag på 1940-talet.

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994