Publicerat 2021-02-19 00:10

Det hände i historien just idag - den 19 till 25 februari:

 

19 februari - hett datum för finansministrar

Den 19 februari är ett datum att minnas för svenska finansministrar. Denna dag 1990 får Ingvar Carlsson (S) i uppdrag av riksdagens talman Thage G Peterson att bilda en ny regering. Samme Ingvar hade då några dagar tidigare – den 15 februari - lämnat in sin regerings avskedsansökan sedan en proposition om bl a lönestopp fallit i Riksdagen. Drivande kraft bakom bl a lönestoppet och strejkförbudet var finansminister Kjell-Olof Feldt. Nu, 19 februari, tillträdde nästan exakt samma regering utom just Kjell-Olof Feldt. Denne hade ersatts av Allan Larsson. Ministären Carlssons regeringstid efter Olof Palmes död hade präglats bl a av väldiga floppar och toppar i ekonomin och Feldt hade med rätt eller orätt tilldelats mycket av ansvaret för hur flopparna hanterades. Det föreslagna lönestoppet m m blev droppen. Den 19 februari 1719 fördes en annan finansminister - Georg Heinrich von Görtz – till galgbacken vid Skanstull i Stockholm för att där halshuggas. Han hade gjorts till syndabock för det svenska nederlaget i kriget efter Karl XII:es död. Enligt historikerna hade han inte gjort något dåligt jobb med landets finanser men efter nederlaget i kriget hade ett hat piskats upp mot honom. Det gick så långt att hans kvarlevor inte fick en anständig begravning utan helt sonika grävdes ner på plats på galgbacken.

Kjell-Olof Feldt i riksdagen 1985.

 Orkney och Shetland pantsattes för hemgift

Den 20 februari 1472 pantsatte den dansk-norske kungen Kristian I  (bilden t v) Orkney- och Shetlandsöarna norr om Skottland mellan Färöarna och Norge till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna hade då tillhört Norge sedan 800-talet och en resa idag över de vindpinade, i stort sett trädlösa öarna är en resa rätt genom vikingaland. De märkliga och välbevarade lämningarna efter nordmännen står på kö att besökas. Pantsättningen gjordes för att Kristian skulle ha råd med hemgiften till dottern Margareta när hon gifte sig med skotske Jakob. Det blev aldrig av att lösa panten och ögrupperna förblev skotska. Men de nära banden till Norge levde kvar och blev viktiga bl a under andra världskriget. Från Scalloway på Shetland gick ”the Shetland bus” på små fartyg till och från den tyskockuperade norska kusten. Trafiken hade stor betydelse för uppbyggnaden av den norska motståndsrörelsen och för underrättelseverksam-

heten riktad mot de tyska angriparna. Den var långtifrån ofarlig – på drygt 200 turer gick ett tiotal små fartyg och 44 män förlorade. En viktig aktör var ”Shetlands-Larsen” - Leif Andreas Larsen (1906-1990). När andra världskriget var slut var Larsen en av de mest dekorerade av alla allierade marinofficerare.

En sen bild på Leif Andreas Larsen i tjänst på Shetlandsbussen - i krigets slutskede hade de de allierade ersatt de små fiskebåtarna med amerikanska stridsfartyg.

 Palmes tal skakade om våra förbindelser med USA

Den 21 februari 1968  deltog Sveriges dåvarande utbildningsminister Olof Palme i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör (bilden  t v) . Han höll också ett tal där han kritiserade USA för dess krigföring i Indokina.  Det omedelbara resultatet blev att den amerikanske ambassadören i Sverige, William Heath, kallades hem till USA. Relationen blev inte bättre när Olof Palme höll sitt jultal 1972 och jämförde julbombningarna av Hanoi med handlingarna i Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, och Treblinka. Det blev magstarkt för demokratin USA eftersom brotten knutna till de platserna utfördes av diktaturer och i vissa fall rena förbrytarregimer. Det dröjde åtskillig tid efter 1968 och 1972 innan förbindelserna Sverige-USA normaliserades.


 

Hjältarna vid Alamo räddade Texas till USA

Den 22 februari 1836 inledde en mexikansk armé en belägring i San Antonio, Texas, där ca 180 texasbor förskansat sig i en gammal missionskyrka senare känd som Alamo. Belägringen avslutades med ett anfall den 6 mars då alla försvararna utom två dödades. Den uppehållande striden vid Alamo gjorde att förstärkningar från Texas-armén hann fram i tid - inte för att rädda försvararna men väl för att besegra de mexikanska trupperna. Det i sin tur ledde i sinom tid till att Mexiko förlorade Texas. Ett vanligt stridsrop i senare slag mellan amerikaner och mexikaner var ”Remember the Alamo!”. Bland de fallna vid Alamo fanns bl a James ”Jim” Bowie (han med kniven) och Davy Crockett, amerikansk folkhjälte och politiker. 

Bilden ovan: Alamo i dag.

 


Femåring räddade syskon -
fick första Carnegiemedaljen

Den 23 februari 1912 – ca fyra månader efter att den amerikanske industrimannen och filantropen Andrew Carnegie (bilden t h) hade grundat den svenska Carnegiestiftelsen – delades de första svenska belöningarna ut. En av dem som mottog Carnegie-medaljen var Karl-Gunnar Åberg, fem år, som räddat sina tre syskon ur en eldsvåda. Om Andrew Carnegie gjordes det gällande att han vid tiden var världens rikaste man.

 


 

Estland äntligen självständigt 24 februari

Efter århundraden av bl a svensk, tysk och rysk ockupation utropades den 24 februari 1918 republiken Estland som den första självständiga statsbildningen i området. Dagen är fortfarande Estlands nationaldag.  Man tillsatte en provisorisk regering. Redan dagen därpå ockuperades Estland av Tyskland som hävdade den senare ogiltigförklarade freden i Brest-Litovsk. Sedan tyskarna förlorat första världskriget lämnade de Estland. Sedan gick det bara några dagar innan landet invaderades av ryska trupper. Med dem utkämpade estländarna under 1919 det estniska frihetskriget. Den 2 februari 1920 kom freden i Dorpat där Estland självständighet erkändes från rysk sida. Den nya staten fick leva i fred till andra världskriget. I dess inledning ockuperades Estland av Sovjet. Ett nytt parlement installerades till vilket bara kommunister var valbara. Estland ombildades till Sovjetrepublik. När Nazityskland angrep Sovjetunionen ockuperades Estland av tyskarna till 1944 då  det annekterades av Sovjet. Sverige var ett av de första länderna att erkänna Estland som en del av Sovjetunionen. Denna höll landet i ett järngrepp till den 20 augusti 1991 då Estland, förhoppningsvis slutgiltigt, blev en självständig nation och – något senare – medlem av FN.

 


 

Grundligt hyllad sång

Den 25 februari 1986 fick sången ”We are the World” inte mindre än fyra Grammystatyetter för bästa låt, årets skiva, bästa popframförande och bästa kortvideo. Sången är skriven av Michael Jackson och Lionel Ritchie och spelades in som ett samarbete mellan över 40 sångstjärnor. Intäkterna gick till svältande i Etiopien.

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994