Publicerat 2021-02-05 00:30

Det hände just idag den 5 - 11 februari:

 

Ansedd som grövsta krigsförbrytelsen sedan andra världskriget

Den första massakern i Markale i centrala Sarajevo i Bosnien och Hercegovina inträffade mitt på dagen den 5 februari 1994. Det var en artilleriattack som genomfördes av Republika Srpskas styrkor och den riktades mot marknadsplatsen där 68 personer omkom och 144 skadades. Den andra massakern på samma plats ägde rum den 28 augusti 1995. Fem artillerigranater träffade då marknaden och dödade 37 och skadade 90. Det senare anfallet var den direkta orsaken till att Natos flygkampanj mot Republika Srpska utlöstes. Flyginsatsen hade Nato börjat planera efter Srebrenicamassakern 11 – 22 juli 1995. I den beräknas omkring 8 000 bosniska muslimer, mest män och pojkar i åldrarna 13 till 78, ha dödats av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladić.  Den anses på de flesta håll vara den grövsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget.

 


 
Ett av kungens sista försök att gripa makt

 

Den 6 februari 1914 tågade ca 30000 bönder från hela landet upp till Stockholms slott (bilden nedan: tåget passerar över Norrbro) för att visa sitt stöd för kung Gustaf V som försökte hävda sin rätt som kung att utöva makt över politiken. Kungen höll ett tal till de som samlats på Borggården – det s k Borggårdstalet. Han framförde där sin åsikt att Sverige skulle ha ett starkt försvar. Statsminister Karl Staaff och hans regering hävdade att Sverige skulle nedrusta. Talet utlöste Borggårdskrisen som tvingar regeringen att avgå den 17 februari. Däremellan har ca 50000 arbetare genomfört en motdemonstration den 8 februari – det s k Arbetartåget. Det här blir en av de sista gångerna den svenske regenten öppet försöker utöva makt. Några incidenter förekom bl a under andra världskriget när Gustaf V åter försökte påverka politiken. 1975 avskaffades den möjligheten även formellt i och med den nya Regeringsformen. 

Ingemar upptäckt på Kalle Anka Cup

Den 7 februari 1982 vann Ingemar Stenmark slalomtävlingen i det årets alpina skid-VM i österrikiska Schladming. Hans kusin Bengt Fjällberg blev trea. Det här inträffade tio år efter att Stenmark vann Kalle Anka Cup 1972 i Duved. Där upptäcktes han av Hermann Nogler som sedan blev hans tränare.

Ingmar Stenmark kör Kalle Anka Cup i Duved.

 


 

Dresden - militärt befogad bombning eller terror?

Den 8 februari 1945 bombade engelskt och amerikanskt flyg staden Dresden i östra Tyskland i vågor fram till den 10 februari. Dödssiffran har aldrig säkert fastställts men har angivits till mellan 35000 och 100000. Långt större dödstal hävdas i en del analyser. Tyskland befann sig som stat i långt gången upplösning med Röda armén inte långt borta. Tid fanns t ex inte för normal, korrekt behandling och identifiering av döda kroppar. I stället kallades bl a SS-personal från koncentrationslägret Treblinka till Dresden för att ge experthjälp i masskremering. Bombangreppet mot Dresden beskrivs ibland som ett exempel på brutalt allierat övervåld mot en stad utan militärt intressanta mål. Det stämmer inte helt med verkligheten. I staden fanns t ex fabriker som Zeiss Ikon som tillverkade optiska riktmedel till kanoner och bombsikten samt kameror för fotospaning. Zeiss-Ikon hade vid den här tidpunkten 10000 arbetare och slavarbetarna dominerade: judar, krigsfångar och tvångsförflyttade från Sovjetunionen. Radio-Mende (senare Nordmende) tillverkade radar- och radioutrustning samt tidrör till Wehrmacht och Luftwaffe med flera. Ännu mer betydelsefullt var att Dresden var en knutpunkt för transporter och genom staden passerade bl a betydande tyska förband som avsiktligt förflyttades per järnväg från fronten i väster till den i öster. Och det fanns överenskommelser inom det allierade lägret att förhindra sådana rörelser som ansågs missgynna Sovjet och Röda armén. Den allierade överbefälhavaren, general Eisenhower, såg sig förpliktigad att leva upp till de överenskommelserna och angreppet mot Dresden och dess järnvägsanläggningar får ses även i det ljuset.

Dresden våren 1944.

 


 

680 Frukostklubbar hann det bli

 

Det svenska radioprogrammet Frukostklubben sändes för första gången den 9 februari 1946. Programledare var Sigge Fürst (på bilden intill med Kaffepetter som spelade en viktig roll). Det las ner 1949 men väcktes upp igen 1955 och sändes sedan fram till 1978. 680 avsnitt hann man med av programmet.

 

 


 

Enastående viktigt möte

Den 10 februari 1990 träffades den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov (t v nedan) och den västtyske förbundskanslern Helmut Kohl (t h) i Moskva. Mötet hade en enastående betydelse för Tyskland och Europa i synnerhet och för världen i allmänhet. Gorbatjov gick nämligen med på att Väst- och Östtyskland skulle få återförenas. Detta skedde också den 3 oktober samma år. Sedan dess är den 3 oktober Tysklands nationaldag.

 

 


 

Till topplistan på tre timmar

Den 11 februari 2011 slog den amerikanska artisten Lady Gaga (bilden nedan) rekord på mediespelaren  Itunes. Hon hamnade i topp på den amerikanska listan efter bara tre timmar med albumet Born this way. Det slagna rekordet lydde på fem timmar.

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994