Publicerat 2020-09-17 00:10

Det hände just idag i världshistorien perioden 17 till 23 september:

 

Tre svenska jagare sjönk i oförklarlig explosion

Den 17 september 1941 avled 33 flottister och 17 skadades när de tre jagarna Klas Horn, Klas Uggla och Göteborg drabbades av svåra explosioner när de låg förtöjda vid marinens bas på ön Märsgarn i Horsfjärden mellan Muskö och Södertörn innanför den större fjärden Mysingen i Stockholms skärgård. Plötsligt inträffade en kraftig explosion akterut på Göteborg. Den följdes direkt av en explosion på Klas Horn som låg närmast. Troligen orsakades den av de stridsladdade torpederna. Brand utbröt och brinnande olja rann ut på vattnet. Det omöjliggjorde en bogsering av de skadade fartygen för att rädda Klas Uggla som låg innerst (bilden: Klas Uggla brinner). Klas Horn och Klas Uggla bröts itu och sjönk inom en kvart. De osäkrade sjunkbomberna trasade sönder akterskeppen. Även Klas Uggla sjönk efter en timme till följd av branden i oljan. Jagarna Göteborg och Klas Horn bärgades och reparerades och var i tjänst igen hösten 1943. Klas Uggla bärgades men utrangerades. Skadorna var för svåra. Det har aldrig blivit utrett vad eller vem som orsakade explosionen. Fältkrigsrätten slog fast att sabotage var det troligaste.

 

HSB bildades i bostadsnödens Stockholm

Den 18 september 1924 bildades HSB, Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening, en kooperativ bostadsrörelse, i Sverige. Det hade föregåtts av att den första HSB-föreningen bildades den 6 juli 1923 i bostadsnödens Stockholm. HSB drev på utvecklingen av boendet i Sverige. Redan på 1920-talet byggde HSB bostäder med badrum i varje lägenhet och gemensamma tvättstugor med moderna maskiner. För att rationalisera och minska byggkostnaderna infördes en särskild HSB-standard som fick stå modell för svensk standardisering av byggandet. En av de mest kända byggnader som tillhör HSB är den höga Turning Torso i Malmö (bilden).

 

 

Nya Zeelands kvinnor var de första i världen att vinna rösträtt

Under senare hälften av 1800-talet organiserade sig kvinnor på Nya Zeeland för att driva en beslutsam rösträttskamp. Striden vanns i parlamentet den 19 september 1893 då kvinnorna i Nya Zeeland vann rösträtt. Landet blev därmed det första i världen att erkänna denna kvinnliga rättighet. Bilden: Monument över Nya Zeelands kvinnliga rösträttskämpar - förgrundsgestalten Kate Sheppard främst t v om skottkärran.

 

 

 

Våldsamma upplopp när svart student skrevs in på universitet i Mississippi

Den 20 september 1962 hindrades den svarte studenten James H. Meredith att skriva in sig vid University of Mississippi i Oxford, Mississippi. Händelsen ledde till omfattande våldsamheter och upplopp där president John F Kennedy skickade in nationalgardet och US Marshals för att genomdriva James Merediths inskrivning – vilket beskrivits bl a av Bob Dylan i sången Oxford Town. James (i mitten på bilden) kunde skrivas in någon tid senare - 1 oktober. Han accepterades av flertalet studenter men trakasserades svårt av en mindre grupp. Han avslutade studierna 1963 med en examen i statskunskap.

 Högst i världen med 828 meter

Den 21 september 2010 stod den 828 meter höga Burj Kalifa i Dubai i Förenade Arabemiraten klar och blev därmed världens högsta byggnadsverk.

 

 


Minns du? Fragglarna intog Sverige

Den 22 september 1984 hade det amerikanska barnprogrammet Fragglarna svensk premiär i SVT. Det var en omtyckt TV-serie med dockor skapade av Jim Henson som även gjort Mupparna och Sesam.

 

Svea Hovrätt skärpte straff för helikopterrån

Helikopterrånet i Västberga genomfördes på morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Helikoptern av modell Bell 206 Jet Ranger hade rånarna stulit. Polisens helikoptrar sattes ur spel genom att basen på Värmdö minerades med bombliknande föremål som senare visade sig vara attrapper. Försvaret hade inga helikoptrar tillgängliga och några JAS39 som fanns över Östersjön fick inte sättas in efter politiskt beslut. Första poliserna på plats tilläts inte öppna eld mot rånarhelikoptern på grund av hög risk för haveri som kunde drabba utomstående. Den lyfte strax efteråt. Rånarna kom undan med ett belopp som aldrig återfunnits. Efter en lång förundersökning åtalades fem personer för grovt rån. För tre av de tilltalade ogillades åtalet. För helikopterpiloten Alexander Eriksson (bilden) och Safa Kadum blev straffet sju års fängelse vardera. Fyra av de fem som åtalats för medhjälp vid grovt rån dömdes – för en ogillades det åtalet men denne dömdes för skyddande av brottsling. Charbel Charro och Mikael Södergran dömdes till fem års fängelse vardera medan Goran Bojovic dömdes till tre års och Marcus Axelsson till två års fängelse, alla för medhjälp till grovt rån. Tingsrättens domar överklagades av både åklagare och dömda till Svea hovrätt. Där skärptes fängelsestraffen för Eriksson och Kadum till åtta års fängelse och för Bojovic till fyra års fängelse. Tingsrättens övriga domar fastställdes. Målet överklagades av tre dömda till Högsta domstolen men den beviljade inte prövningstillstånd.

 

 


Red Claes Cassel
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994