Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2018-03-23 10:50 Länstidningen om hur polisyrket blir attraktivt
Länstidningen noterar att det är fel väg att sänka kraven på blivande poliser. Gör yrket attraktivt i stället, så att lämpliga personer vill bli poliser och stanna kvar i yrket.
2018-03-23 08:50 Trots polisbrist -Förtroendet ökar
Nu visar en ny undersökning att medborgarnas förtroende för sina poliser ökar kraftigt. Det bedöms att insatserna kring terrordådet den 7 april 2017 kan ha haft en stor betydelse. Man kan bara spekulera i hur resultatet hade sett ut om polisen inte varit framgångsrika i att gripa terroristen...
2018-03-22 15:40 Stefan Eklund: En polisi vår region borde tjänaminst 30 000:-/mån
Stefan Eklund berättar i radio P4 om polisbristen i region Stockholm. Poliser lämnar yrket, för andra mer välbetalda jobb. Och det är svårt att fylla platserna på Polishögskolorna, åtminstone med blivande poliser som har råd att bo i Stockholm...
2018-03-21 18:40 Årets trygghets-ambassadör!
Den föredetta Stockholmspolisen och nu chefen för arbetet mot grov organiserad brottslighet i Uppsala, Jale Poljarevius, har utsetts till årets Trygghetsambassadör av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle. Han hamnar i fint sällskap, tidigare har bland andra Morgan Johansson, Leif GW Persson, Björn Eriksson, Hanne Kjöller och Magnus Ranstop fått priset.
2018-03-21 08:20 Skillnad på polisoch ordningsvakter
Vedran Lafitic är polis och juriststuderande. Han har funderat på förslagen att låta ordningsvakter fylla upp tomrummet när poliserna upplevs som otillräckliga. Det fick honom att skriva en debattartikel till SvD, som på pricken beskriver varför fler poliser är lösningen, inte mer befogenhet åt ordningsvakter.
2018-03-20 15:30 Direktiv för polislöner i polisregion Stockholm
Polisförbundet i region Stockholm har idag kommit överens med arbetsgivaren i regionen om direktiv för hur den sammanslagna lönerevisionen som gäller från 1 april 2018 ska fördelas. Även om nivåerna inte är de vi skulle önskat, är det ett första steg mot rimligare polislöner, konstaterar Förbundsregion Stockholms ordförande Stefan Eklund.
2018-03-20 13:50 Lyckat prov med elchockvapen
Även om media sökt med ljus och lykta efter något som skulle kunna tolkas som att poliser som fått vara med på provet med elchockvapen skulle ha varit "triggerhappy", anser polismyndigheten att provet hittills varit lyckat. Det är ännu okänt hur många liv det sparat, men i vart fall har ingen dött av de nya vapnet. Alternativet hade kunnat vara värre.
2018-03-19 13:00 Ny skyddsväst gör polis till köttbulle
Det är Polistidningen och Studerandeombudsmannen Peppe Larsson som beskriver hur strulet kring upphandlingar av polisens skyddsvästar fortsätter. Eftersom det saknas permanent upphandlingsavtal, har västar köpts in på lite lösare boliner, och nu visar det sig att de har en passform och funktionalitet som lämnar mycket övrigt att önska.
2018-03-17 09:20 Huggsexa om polisenseffektivitet och förmåga
Blåljus speglade igår en riksdagsdebatt med frågor från Roger Haddad till justitieminister Morgan Johansson. Det handlade om poliser som lämnar yrket, om polishögskolor som inte fylls upp, om civilanställdas roll i polisorganisationen. Nu kommer nya bud från flera partier som fäktas i media.
2018-03-16 13:10 Polisbristen ämne för riksdagsdebatt
Riksdagsmannen Roger Haddad (L) har riktat två frågor till Justitieminister Morgan Johansson (S) som handlar om polisen, vilket debatterades idag i kammaren. Dels diskuterades avhoppen och de tomma platserna på Polishögskolorna, och dels diskuterades förslagen att ersätta riktiga poliser med civila "specialister".
2018-03-15 11:40 Boende i utsatta områdenanpassar sig efter kriminella
Det är inte en helt enkel matematik, och de boende har inget val, om de inte kan flytta från ett utsatt område. Det finns olika strategier, många, särskilt kvinnor undviker allmänna platser kvällstid, andra känner sig tryggare om de känner några av de brottsaktiva. Och män är generellt tryggare än kvinnorna.
2018-03-15 08:20 Polisernas arbetsmiljöoch mängdrabatterna
Polisarbetet kan ofta beskrivas som en uppförsbacke. Det kan handla om att samhället har tandlösa medel mot brottsaktiva ungdomar, oidentifierade barn i riskzoner, eller återfallsförbrytare som återfaller i brott gång på gång med nya brottsoffer som följd.
2018-03-14 16:10 Polisen garanten för demokratin
Idag berättade polismyndigheten och Säkerhetspolisen om planerna inför valrörelsen. Bland annat beskrevs en högre konfliktnivå än tidigare, och även under tidigare valrörelser har inte alla velat följa demokratins spelregler. Till det kommer en problematik med odemokratiska krafter på lokal nivå.
2018-03-14 10:10 Nu kommer ordningsvakterna
Expressen berättade ju häromdagen om polisens kris och hur få vi verkligen kan vara i yttre tjänst en vanlig dag. Som ett brev på posten, kommer politiska krislösningar. Dock talas mindre om att få fram fler poliser, och mer om att ersätta polisbristen med ordningsvakter med två veckors utbildning. Är medborgarna inte värda mer?
2018-03-13 13:30 Polisaspiranter fick lön tack vare Polisförbundet
GP berättar att det uppstått ett glapp för blivande poliser, de skulle ut i verkligheten men klara sig utan lön eller studiebidrag i nästan två månader. Polisförbundets Studerandeombudsman, Peppe Larsson, tyckte att frågan borde kunna lösas med god vilja, och nu har arbetsgivaren visat just detta!
2018-03-13 10:50 Möte med Georgien omavtjäning i hemlandet
Medborgarnas oro för att bli utsatta för brott är stor, enligt undersökningar från Brå. Oron är inte grundlös, bland annat kvinnor blir ju utsatta för sexualbrott i en omfattning som går under radarn på anmälningsstatistiken. Men även inbrott är en brottstyp som ökar och som kränker människors integritet.
2018-03-13 09:30 Två poliser per 100000 boende
Att räkna poliser kan sägas bli enklare ju färre poliser som finns. Men ändå, finns det ju nästan 20000 poliser i hela Sverige. Ändå märks bristerna, på utredningsenheter, på specialenheter men framför allt, på utryckningsstyrkor och lokalt förankrade poliser.
2018-03-12 13:20 Poliser och vakterräddade skottskadad
Det var i samband med att två personer blev skjutna utanför en hamburgerrestaurang i Kista, som poliser och vakter inledde vården på det svårast skadade brottsoffret. Enligt ambulanspersonal var den insatsen sannolikt skillnaden på liv eller död, utan hjälpen hade den skjutne sannolikt förblött.
2018-03-12 11:40 Justitieombudsmannenom blåljussabotage
JO har uttalat sig i ett remissvar rörande förslaget till det nya brottet Blåljussabotage. Myndigheten är negativ, främst för att de handlingar som skulle innefattas av det nya brottet, redan är straffsanktionerade. Däremot finns förutsättningar att komma åt de unga gärningsmännen som ofta begår brotten genom andra lagändringar.
2018-03-12 09:50 Jobba längre inteenda lösningen
Idag kan den som är fundersam över framtidens pensionslösningar läsa hur Annika Strandhäll ser på pensionssystemet. I en artikel på SvD Näringsliv, skriver hon om hur "vi" måste arbeta längre för att inte få orimligt låga pensioner. Hon menar att framtidens arbetsliv kommer att se annorlunda ut, och att regeringen nu ger möjlighet genom rätten att jobba till 69 års ålder.

Sidor

Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994

Nu räcker det