Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2017-03-27 11:00 Allt är möjligtatt missförstå
Carina Bäck skrev en insändare till Expressen Debatt, och till Blåljus, om hur poliser lönesätts. Hon jämförde med nyanställda civila utredare, som har en mer marknadsmässig lönesättning. Det ledde till ett antal reaktioner som nu fått Carina att ännu tydligare förklara exakt vad hon menade.
2017-03-27 09:30 Alcatraz eller pinnjakt?
Alcatraz låter som en spännande film om desperata mördares flykt från en fängelseö. Men nu har ordet fått en mer prosaisk betydelse, när Polisen i region Stockholm startat en mängdbrottssatsning med det fantasieggande namnet. Problemet är som vanligt att prioritera, när det fattas poliser ungefär överallt.
2017-03-24 14:10 Moderaterna om fler poliser
I samband med Moderaternas Sverigemöte, relanserades partiets gamla krav på fler poliser och 2000:- högre polislöner. Partiet påpekar att det behövs fler poliser både i särskilt utsatta orter, men även på mer glesbefolkade platser i Sverige där poliserna tunnats ut till diminutiva nivåer.
2017-03-24 11:20 Rikspolischefensveckobrev avslöjar:
Rikspolischef Dan Eliasson fortsätter att i sina veckobrev berätta om vad han erfar när han leder svensk polis och lyssnar på medarbetarna. Idag skriver han om något som många poliser känner igen sig i. När polisarbete måste prioriteras, vilket är väldigt vanligt på väldigt många platser, blir andra arbetsuppgifter åsidosatta.
2017-03-23 11:00 En annan idé ompolishus i Rinkeby
Debatten om Polishuset i Rinkeby fortsätter. Förseningens orsaker finns det olika bud om, men att bygget är av stort intresse och en känslig fråga är uppenbart. Vilka kompicerade överväganden som bygget medför beskrivs i en artikel i Mitti.
2017-03-23 10:40 Fördelarna med kroppskameror
Hanif Azizi förklarar pedagogiskt fördelarna med att använda kroppskameror vid polisingripanden. Och när poliser blir angripna. Det tycks vara en stor skillnad mot i USA, där det funnits ett motstånd mot kroppskameror bland poliser och införande sett som ett sätt att förebygga sk polisbrutalitet.
2017-03-23 09:10 Det yttersta priset för att försvara demokratin
En brittisk polisman, Keith Palmer, 48 år, fick igår betala det yttersta priset för att vara polis och försvara demokratin när han blev knivskuren till döds på sin post. Hans uppdrag var att försvara parlamentet mot attacker. Efter att han blivit attackerad, fick han första hjälpen av en medlem av parlamentet, men dessvärre förändrade det inte utgången.
2017-03-22 15:10 Kommunala poliserlöser inte poliskrisen
Ett par centerpartister har skrivit en debattartikel i DN där de ser lösningen på poliskrisen i att vrida klockan tillbaka till före 1965 och kommunalisera polisen. De var säkert inte med på den tiden, och har knappast någon aning om hur en splittrad polisorganisation kan skapa revirpinkerier. Historien förskräcker.
2017-03-22 11:30 Vad kan vi lära oss av Polisens historia?
Med anledning av en artikel i DN där ett par centerpartister vill göra en polisreform i motsatt riktning och vrida klockan mer än femtio år tillbaka genom att kommunalisera polisen, kan det vara värt att fundera om vi lärt något av historien överhuvudtaget...
2017-03-22 09:30 Misshandlad polishotar demokratin
Patrik Oksanen skriver en ledare i Hela Helsingland, som handlar om hur poliser har blivit blåsta på skadestånd med märkliga formuleringar i svenska domstolar. Patrik inser klokt att den typen av syn på att poliser ska tåla mer än andra människor, riskerar att undergäva både trygghetsskaparens trygghet, och försvåra rekrytering till yrket.
2017-03-21 13:30 Hur är det möjligt?
Ibland funderar man över verklighetens absurditeter som polis. Nu har Carina Bäck skrivit av sig sina funderingar kring hur saker och ting kunnat bli så absurda som hon uppfattar att de är. Hennes debattartikel är publicerad i Expressen, i beskuret skick, men vi låter den glänsa i sin fulla prakt på blåljus!
2017-03-21 09:40 Ett kuvert till med guldkant
Nu kommer ytterligare ett kuvert, efter de orange kuverten till Sveriges poliser. Det är den kompletterande ålderspensionen som facket avtalat fram som specificeras i detta kuvert. Det finns nya och gamla delar i kuvertet men tillsammans kan det bli skillnaden mellan ett påvert pensionärsliv och ett med guldkant.
2017-03-20 14:00  Polismyndigheten får nykommunikationsdirektör
Nu har Polismyndigheten anställt en ny kommunikationsdirektör. Det är Carola Määttä som fått jobbet, och som är förordad av både arbetstagarorganisationer och ledningen.
2017-03-20 10:10 Vänstern svänger om polisresurser
Historiskt har vänstern oftare betonat sociala och ekonomiska insatser för att förebygga brott jämfört med ökade polisiära insatser eller hårdare straff. Men nu tyder ett par artiklar i Aftonbladet på att partiet uppfattat vilka människor som blir hårdast drabbade av den ökade otryggheten och brottsligheten.
2017-03-20 09:40 Mer polisidéer från Liberalerna
Förra veckan släppte Liberalerna ett löfte från sin kommande skuggbudget, att avsätta pengar för ett polislönelyft på 4000:-/mån. Nu i samband med partiets riksmöte, kommer partiet med nya förslag på polisområdet. Polisförbundet har skrivit en kommentar till förslagen.
2017-03-20 09:20 Den okränkbarapolisen
Patrik Gustafsson som är huvudskyddsombud i Region Stockholms polisområde Nord, beskriver sin frustration över hur poliser som blir utsatta för hot eller våld blir behandlade av rättsväsendet. Det kan väl aldrig handla om att det är ett lågstatusyrke som gör att det anses OK?
2017-03-17 14:30 Rikspolischefen om finansministern och polislönelyftet
Rikspolischefen har som brukligt skrivit ett rykande aktuellt veckobrev. I det kritiserar han hovrättsdomen som kom häromdagen där en kvinnlig polis inte fick skadestånd för att hon blivit slagen efter att hon tvingats använda våld. Dessutom kommenterar rikspolischefen finansministerns tal om att poliser inte skulle få sitt polislönelyft.
2017-03-17 13:10 Ännu en polis blåst på skadestånd
Svea Hovrätt har med ändring av en tingsrättsdom bestämt att en kvinnlig polis som tjänstgör i Rinkeby inte har rätt till skadestånd sedan hon fått ett slag i ansiktet av en gripen man. Händelsen inträffade i Vällingby, så denna gång var det inte orten som gjorde att hovrätten bedömde att skadestånd inte skulle betalas ut.
2017-03-16 13:00 Polisbristen märks över hela Sverige
Lena Nitz beskriver initierat hur polisbristen slår på olika håll i landet. I Norrland, kan det vara 40 mil till närmsta polis, i Dalarna kan poliser samlas från olika stationer för att bilda patrull vilket tar timmar och i storstäder läggs polisstationer ned så transporter tar allt mer tid.
2017-03-16 12:30 Våld mot poliser måste uppmärksammas
Igår, publicerade Katerina Janouch, känd författarinna, föreläsare och journalist, en text som handlar om polisers utsatthet och hur det värderas. Texten ligger på Nyheter24, och har delats och gillats flitigt. Flera tusen håller med om Katerinas slutsatser, medan ca fem promille inte delar uppfattningen i texten.

Sidor

Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994

Annons säkerhetspolisen
Nu räcker det