Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2018-11-13 19:10 Polismyndigheten upphör med avdrag för fackavgiften. Gör så här!
Polismyndigheten har bytt bank vilket innebär att automatiska avdrag för fackföreningsavgifter på lönespecifikationer upphör. Det innebär att medlemmar i Polisförbundet antingen får betala via faktura (dyrt och struligt) eller fixa autogiro en gång för alla i tre enkla steg!
2018-11-14 14:40 Att hota en polismans familj - vad kostar det?
Blåljus fick syn på en text av en konstapel som berättade vad han råkat ut för. Det var så, att en polis familj blev hotade när polisen konfrontrade en kriminell person. Det privata blev attackerat på grund av jobbet. I ord har fördömande uttalanden gjorts när det har hänt i andra sammanhang. Men hur hanterade rättsväsendet detta?
2018-11-14 11:30 Pension från A-Ö
Polisförbundet har gjort en översiktlig sammanställning av polisernas pensionsavtal. Det har många olika delar skiljer sig åt beroende på vilket år polisen är född. Ju äldre och erfarnare en polis blir ju intressantare är det att lära sig mer om vilka möjligheter som avtalet ger!
2018-11-14 10:10 Sista nattöppna polisstationeni Stockholm stänger
Blåljus har tidigare berättat att polisen upphör med nattöppet i Region Stockholm nord och syd. Nu stänger även polisen i Stockholms City, nattetid. Myndigheten vill att allmänheten kontaktar polisen på annat sätt, och anser det inte effektivt och ekonomiskt att hålla en reception öppet nattetid i regionen.
2018-11-14 09:00 Dags att infriapolislöftena nu!
Lena Nitz skriver idag på SVT - inte om riksdagens omröstning om regeringsförslag - utan om vad nästa regering måste ta tag i. Dagen efter att riksdagen bestämt sig för att acceptera eller förkasta Kristersson som statsminister, presenteras nämligen övergångsregeringens budget...
2018-11-13 16:40 Vad gör poliserna?
Tidningen Arbetsvärlden uppmärksammar en undersökning av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Där konstateras att bristyrken, som Polis, lärare, förskolelärare och sjuksköterska länge hållit en andel av utbildade kvar inom yrket runt 90%. Men något har hänt med polisen de senaste åren...
2018-11-12 10:30 Det kommer ut fler polisermen hur ser framtiden ut?
Det skjuts i Sverige och bomber exploderar. Är detta normalt? Poliserna Lars Alvarsjö och Tommy Hansson från Tyresö samtalar med Ann Sandin-Lindgren om läget i landet. Hur klarar man sitt uppdrag när man har otillräckliga resurser? Hur ska man kunna utbilda och anställa 22 000 de närmaste fem åren? Vilka ljuspunkter ser man?
2018-11-12 09:50 En fullständigt oacceptabelattack mot ännu en polis
Så har det hänt igen. Tidigare har polisers bilar sprängts, det har kastats sten genom fönster till polisers bostäder och i Västerås har en polisfamiljs villa beskjutits med automateld. Det har lett till stora rubriker - men risken är att det normaliseras. Polismyndigheten är dock välgörande tydlig när ett brandattentat utfördes mot en polis bostad.
2018-11-10 11:10 #Jagblevpolis
En kollega, Nadim Ghazale delade en uppmaning på Twitter. "Vi behöver fler kollegor till ett av världens viktigaste jobb. #Jagblevpolis för att ge tillbaka lite till landet som gav mig allt. Varför blev du polis?", skrev han i ett spritt upprop som fått allt från vanliga poliser till regionspolischefer att berätta om sina ingångar till yrket.
2018-11-09 13:20 Facklig ordförande skriver om påfrestningar i staten
Det är ST:s förbundsordförande, Britta Lejon, som beskriver arbetssituationen för förbundets medlemmar, som arbetar mycket nära människor och ofta under besparingars påfrestningar. Den psykosociala arbetsmiljön kan vara så dålig att det riskerar liv eller hälsa, poängterar Britta.
2018-11-09 12:50 Varför fortsätter dödsskjutningarna?
Knappt har en helg med skjutningar från Malmö, region väst och i Stockholmstrakten i parti och minut förrän vi får höra om ännu ett dödsoffer för en skjutning. Media har dragit ned storleken på sådana nyheter till typen mindre notis. Business as usual... Hur blev det så i Sverige?
2018-11-08 13:20 "Ingen värdegrund i världen stoppar en idiot"
En högst tillspetsad text om värdegrundsarbetet i Malmö, skriven av en profilerad miljöpartistisk politiker, har ovanstående rubrik. Visst är det vällovligt att försöka förändra organisationer eller människor med ord - men är det möjligt? Vad får det kosta?
2018-11-08 12:40 162 nya Aspiranter i region Stockholm
Kanske är det början på vändningen av polisbristen som sker just nu. Denna vecka kommer fler poliser till region Stockholm än på många år. Ändå är det 25% färre än det fanns platser för på Polishögskolan. Men framöver kommer antalet att öka än mer, bara polisyrket kan attrahera tillräckligt många lämpliga adepter.
2018-11-08 11:00 Vem tillvaratar polisfrågorna i det politiska limbot?
Många polisfrågor är partierna överens om, men kommer dessa frågor att återspeglas i kommande budget? Det kan bero på om det blir en övergångsbudget, eller om partierna lägger egna budgetförslag.
2018-11-08 10:00 Poliser som härmade advokat får kritik av Justitieombudsmannen
Justitieombudsmannen har fattat ett beslut om ett polisingripande där kritik riktas mot poliserna dels för att de gjort kroppsvisitation på fel sätt, dels för att de hindrat / till synes filmat en advokat som filmade poliserna. Justitieombudsmannen anser att poliserna inte varit professionella.
2018-11-07 07:50 Rekrytera fler poliser - ett gemensamt intresse
Nu har möjligheten att söka till Polishögskolorna till hösten 2019 öppnats. Det blir fler platser än på många år, och fler polishögskolor än någonsin, när Malmö och Borås slår upp portarna. Nu gäller det att få tillräckligt många tillräckligt bra människor att vilja bli framtidens poliser och kollegor!
2018-11-05 12:30 Brottsligheten tar ingen hänsyn till övergångsregeringen
De senaste dagarna har inte bara handlat om "gruppsamtal" för att sondera regeringsförutsättningar. Samtidigt har sprängningar och skjutningar florerat på flera håll i Sverige. Sveriges kommuner, försvar och polisväsende känner oro för att hamna i ekonomiskt limbo.
2018-11-02 20:10 JUSEK: Rättsväsendet måste få utrymme i budgeten!
Som bekant har vi en övergångsregering. Som ska lägga en budget utan särskilda reformer. Dock sägs att samsynen om pensionärsskattens sänkande ändå kan få genomslag i budgeten. En symbolhandling inför de kommande försämringar i möjligheterna att gå i pension i rimlig ålder som väntar, måhända.
2018-10-31 18:40 Tidningen POLISEN om kongress och krav på polisutbildningarna
Nu har tidningen POLISEN landat hos nästan alla poliser i Region Stockholm med Gotland. Desslutom får många politiker och alla riksdagsmän tidningen, en påminnelse om att POLISEN finns även i budgettider. Ett ämne i tidningen är motionen av Johanna Spjut, som kräver att det ställs tydligare krav på likformighet och kvalitet på polisutbildningen.
2018-10-27 18:00 Allianspolitiker i polisoffensiv
I det limbo som svensk politik hamnat i, finns många politiker på riksplanet som inte tycks finna meningsfulla arbetsuppgifter. På många politikområden råder stiltje även om en och annan försvarspolitiker hojtar om U-båtar. Då passar fyra politiker, tillhörande Allianssidan, på att göra gemensamma utspel i rasande takt på polisområdet.

Sidor

Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994