Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2017-05-23 09:40 Stoppa högriskmatcher under tio år eller ge resurser?
Polisen satsar mycket stora resurser på publika evenemang som fotbollsderbyn, Europacupfinal, eller ishockeyfirande. Det kostar många miljoner kronor. Och polisen har inte obegränsat med resurser. Frågan som en och annan ställer sig är vad som prioriteras bort då? Är det brott mot kvinnor eller vanlig ingripandeverksamhet?
2017-05-22 13:20 Vad har Polisförbundetmed din pension att göra?
"I början var pensionerna en nådegåva. Staten hade börjat ordna pensioner under 1800-talet, men för privata tjänstemän var tryggad ålderdom en nådegåva. Om de hade tjänat troget och länge skulle patron ta hand om dem, enligt tjänstehjonsstadgan – men den som hoppade mellan olika jobb eller råkade ut för en husbonde som gjorde konkurs, han hade inget att be för."
2017-05-22 12:40 "att stärka den professionellayrkesidentiteten som polis"
Nu har första mötet med Polisförbundets grupp för yrkesetik gått av stapeln. Arbetet leds av Gunno Gunnmo, före detta ordförande för Polisförbundet och tidigare länspolismästare i Stockholm. Med i gruppen finns även yrkesaktiva poliser med breda erfarenheter.
2017-05-19 14:00 Polislönerna klara i regionStockholm. Kommer i Juni
Som Polisförbundet informerat om, är det idag, den 19 maj den sista dagen för att skriva under kollektivavtalet om polisernas nya löner. Det har även skett i region Stockholm och parterna berättar om planerna för utbetalning. Det enda som nu återstår är lokalpolisområdescheferna.
2017-05-17 18:20 Polisbristen! Blocka?Förneka? Ignorera?
Lisa Reventberg har skrivit en ny het engagerad text, där hon ställt samman ett antal exempel på poliser som inte är poliser. Och varför de inte är poliser längre. Det finns förklaringar, som borde vara enkla att åtgärda om bara viljan funnits. Eller så väljer man att förneka eller ignorera problemet, och blockera de som säger som det är.
2017-05-16 06:50 Bra att kriminalpolitikdebatteras, men nu krävsökade resurser på riktigt
Martin Marmgren såg partiledardebatten, och gläds åt att polisfrågor fått ett ökat utrymme i debatten. Men samtidigt är han besviken på poltiker som hänvisar till polisens ökade resurser - som kommer i framtiden. Verkligheten sker nu, både i våra mest utsatta förorter - och på de platser som resurserna till dessa förorter tas!
2017-05-12 12:50 Expolis planerar boksläppom integrationsutmaningar
Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan som 11-åring. Han utbildade sig till polis och när Sverige under 2016 tog emot 35 000 unga män, varav 23 000 var från Afghanistan, blev Mustafas språkkunskaper och kunskaper om den afghanska kulturen hårdvaluta.
2017-05-12 11:00 Medaljer till förtjäntapoliser och medborgare
Polismyndigheten håller på att ta fram nya belöningar till medborgare som gjort förtjänstfulla insatser. Polisanställda har möjlighet att föreslå kollegor eller andra som gjort sig förtjänta av utmärkelserna som finns i olika valörer. Det pågår upphandling av själva hårdvaran, så det kan ta något år innan de första hjältarna får sina utmärkelser.
2017-05-11 10:10 Gängkriminalitet och polisens uthållighet
Dagens Juridik har ett intressant referat från ett seminarium som hölls i Justitieutskottet i veckan. Seminariet hade en allsidigt sammansatt panel, med representanter från bland annat BRÅ, Kriminalvården och från Polisens sida vår egen Gunnar Appelgren, som ju som bekant leder insatsen Mareld.
2017-05-11 09:50 Slutvarvet för regionala förhandlingar om lön
Polisregionerna har nu lite mer än en vecka på sig att bli klara med lönerna och många frågar sig hur det går. Under onsdagen den 10 maj, lämnade förhandlingschef Niklas Simson en lägesrapport till Polisförbundets styrelse.
2017-05-10 09:00 Synpunkter på placering av nya polisaspiranter
En polisstudent, skrev dagarna efter terrorattacken den 7 april ett brev till rikspolischefen och till inrikesministern. Då han inte tycker att han fått något tillfredsställande svar, publicerar vi brevet, i anonymiserad form.
2017-05-09 09:50 Framtidens poliservilka är dom?
Nu kommer 74 nya poliser till region Stockholm. De är efterlängtade och det finns massor av arbetsuppgifter som väntar på dem. Fem av aspiranterna kommer till Gotland, de övriga 69 är ganska pridda över länet, från Norrtälje till Södertälje. På intrapolis presenteras våra nya kollegor och det är intressant läsning.
2017-05-08 10:00 Byråkrati skadar polis och sjukvård
Polisen Thomas Martinsson har tillsammans med en sjuksköterska skrivit en debattartikel som handlar om hur Polisen och sjukvården går på knäna under byråkratiska funktioner som blivit mer en börda än ett stöd. Den yrkesmässiga kompetensen borde var det som styr i stället för byråkratin, är deras slutsats.
2017-05-06 08:20 Lisa Reventberg: Det harinte vänt för svensk polis
Lisa Reventberg läste rikspolischefens beskrivning i DN av hur det mesta vänt för svensk polis, hur allt blir bättre och problemen är bakom oss. Hon delar inte den bilden, utan satte sig och skrev en insändare till Blåljus. Hon vill ha slut på snacket och kräver verkstad.
2017-05-05 12:20 Hög nivå på diskussioner kring Svensk polis i framtiden
Polisförbundet arrangerade ett seminarum som dels presenterade en utredning om hur poliserna ser på effektivitet kontra personalbrist. Dels presenterade förbundet sina tio krav för en bättre polisverksamhet. Bland andra Inrikesminister Ygeman, Jan Björklund (Lib), Professor Jerzy Sarnecki presenterade sina visioner för framtidens polis.
2017-05-05 07:30 För få poliser gerfärre utredningar
Orsaken till att polisen inte klarar upp fler brott än de gör idag är för att det fattas personal inom främst utredningsverksamheten. Det framgår av Polisförbundets nya medlemsundersökning som Novus Opinion har genomfört och som presenteras idag.
2017-05-04 09:40 Motstånd mot att ge poliser kränkningsersättning
Blåljus har flera gånger uppmärksammat hur poliser som  blir utsatta för våld, hot eller kränkningar i tjänsten inte anses kränkta. Just för att de är poliser eller på grund av andra (konstruerade) omständigheter. Riksdagen har tillkännagivit att de önskar se en ändring, något som S, V och Mp sade nej till.
2017-05-03 14:40 Nytt nummer av tidningen POLISEN
Nu är tidningen POLISEN på väg till medlemmarnas brevlådor. I detta nummer, lite om lön, lite om arbetstid, arbetsmiljö, pension, om polisarbete med ungdomar och hur det värderas, om vad som kan få en polis att sluta - och att komma tillbaka. Och om den kärlek som riktades mot många poliser efter terrordådet i Stockholm.
2017-05-03 13:50 En polis som fåttnog av löftesbrott
Man skulle kunna tro att varje polis behövs i region Syd. Och att polisen skulle vara rädda om erfarna poliser som fortfarande ligger i allt vad manken håller. Blåljus har talat med Bengt, som sitter på specialkunskaper som han gärna förmedlar till yngre kollegor. Dessutom är han med och kollar stöldligor och narkotikahanterare, trots sin ålder.
2017-05-03 09:30 Orkar du inteförhandla räntor?
Nu erbjuder Polisförbundet sina medlemmar en ny medlemsförmån. Förbundet liksom TCO har inlett ett samarbete med Danske Bank. Banken är känd för låga räntor och avgifter redan tidigare. Men för oss poliser ger banken listrabatter som är svårslagna. Jämför själv!

Sidor

Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994

Nu räcker det