Nyhetsarkiv

Sidor

2019-07-12 20:20 Stockholms poliser har bestämt sig!
4 625 poliser väljer medlemskap i Polisförbundet! Trots farhågor, år av fackliga utmaningar, ett svalt samarbete med den "nya" Polismyndigheten och kännedom om medlemmarnas snabbt förändrade krav i vardagen - som gått från "stort" till "enormt" - och som successivt  lett till att Stockholms poliser lämnar yrket och regionen. Förtroendet består!
2019-07-10 13:20 5000:- extralön blir 10000:- i utsatta områden. För lärare.
Nu börjar de extrapengar som avsatts i M-KD-budgeten delas ut till förstelärare i utsatta områden. Det krävs för att kunna rekytera de erfarna och kunniga lärare som dessa områden behöver, menar utbildningsministern. Men pengarna har dröjt, vilket kritiseras. Och fler vill dela på pengarna...
2019-07-10 09:00 Svenska kyrkan kan läraav Polismyndigheten
Det där med sociala media är en balansgång. Det fick svenska kyrkan i Limhamn erfara när de jämförde Greta Thunberg med Jesus, och kallade henne för "Jesus efterträdare" något som en del gillade men åtskilliga troende reagerade mot. Kritiken och debatten på Twitter gjorde att Limhamnskyrkan lade ned sitt Twitterkonto.
2019-07-09 12:20 Om ett halvår kan blåljus-sabotage straffa sig hårdare
På flera orter runt om i Sverige förekommer återkommande angrepp på polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård. Det är ett allvarligt samhällsproblem att centrala blåljusverksamheter angrips och hindras från att utföra sina uppgifter. Även våld och hot mot myndighetsföreträdare är ett allvarligt problem.
2019-07-09 08:50 Martin Marmgren om vemsom finansierar gängbrotten
Martin Marmgren, som är polis i Rinkeby, har skrivit en text om narkotikaköpares ansvar och den politiska debatten kring narkotikaproblemet. När det blir en fråga om att peka finger åt en grupp man ogillar blir det mest polarisering och trams, konstaterar Martin som även ser de internationella problemen kring droghandel...
2019-07-08 22:00 Länet runt: förbundsområde Nord StockholmFler tvivlar på polisers karriär- och utvecklingsvägar 
Johanna Spjut, ny ordförande för förbundsområde Nord i Stockholm ger här en bild av arbetet i den norra länsdelen; av  den resursbrist som får följdverkningar på hela verksamheten, det begynnande tvivlet bland medlemmars förtroende för arbetsgivarens "nya" karriär- och utvecklingsvägar för poliser, farhågorna över att en alltför fyrkantig tolkning om hur resurserna ska fördelas kan leda till inlåsningseffekter för polisers utveckling - men också en lokal arbetsledning som bjuder in till...
2019-07-08 11:00 Vad gjorde poliserna i Almedalen?Skyddade demokratin!
Nu berättar Polisen om hur den stora kommenderingen till Almedalen i år har fungerat. Det har varit en stor satsning på synlighet, vilket tycks ha haft en effekt på antalet brottsanmälningar. Och polisen själva står för en ansenlig andel av anmäningarna. Kanske var Visby den tryggaste platsen i Sverige under Almedalsveckan.
2019-07-08 10:40 Vad gjorde Polisförbundeti Almedalen? Påverkade!
Polisförbundet höll som brukligt en hög profil och skapade kontakter med höga polischefer och politiker. Och med vanligt folk och poliser. Nu sammanfattar Lena Nitz, Polisförbundets ordförande att debatten i högskolefrågan efter år av opinionsbildning, äntligen kan vara på väg åt rätt håll.
2019-07-08 09:00 Jimmie Åkessonstängde Almedalen
Sist ut bland partierna under Almedalsveckan var Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Talet var förlagt till tidig eftermiddag, vilket innebar att han kunde stoltsera med en T-shirt med texten I love Sölvesborg... Och mycket av talet gick ut på hur andra partier bidragit till att förstöra Sverige genom en "ansvarslös invandringspolitik".
2019-07-07 10:10 Ebba Busch Thorstal i Almedalen
På Almedalens näst sista kväll, när många tält packats ned och många besökare redan lämnat Gotland, var det Ebba Busch Thors tur att tala. Att Almedalen inte var proppfull, kompenserade hon med hög energi och ganska kraftiga attacker mot flera andra partier. Hon gav röst åt det glömda Sverige, utanför centrum och i medieskugga.
2019-07-06 08:50 Finansministerns tal  i Almedalen
I ett stormigt Almedalen, som många redan lämnat och andra inte kunnat åka båt till på grund av stormigt hav, talade finansminister Magdalena Andersson för kvarvarande politiskt intresserade. Det blev en hyllning till det starka samhället, den svenska modellen, solidaritet och höga skatter för ett jämställdare samhälle. Idel Socialdemokratiska favoriter.
2019-07-05 09:10 Annie Lööf taladei Almedalen
Torsdagskvällen i Almedalen, var Annie Lööfs i snålblåsten. Hon har dock stått pall för värre stormar än så, och publiken värmde henne med varma applåder. Hon ägnade en stor del åt att hylla den svenska landsbygden och dess folk, som hon kallade för "landsbygdens hjältar"...
2019-07-04 08:50 Nyamko Sabunistal i Almedalen
Nyfikenheten var stor bland Almedalspubliken när partiledaren sedan fem dagar för Liberalerna skulle hålla sitt jungfrutal som partiledare. Det hade samlats en stor publik i solen, och när Nyamko Sabuni äntrade scenen fick hon ett varmt mottagande. Det blev ett lite ovanligt tal, med ganska mycket av presentation av den nya partiledaren över sig.
2019-07-03 13:10 Förklaringar och lösningar till förortsproblemen
Som bekant skjuts det ned människor i flera av Stockholms förorter. Det innebär förutom de rent mänskliga tragedierna en kraftansträngning för en redan ansträngd poliskår. Förutom sjukvården, socialtjänsten och så vidare. Samtidigt pågår en debatt på sociala media, där förförståelsen avgör tolkningen av verkligheten.
2019-07-03 07:50 Jonas Sjöstedts tal i Almedalen
I ett regnigt Almedalen, hade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt uppgiften att elda massorna framför scenen. Det gjorde han genom att använda tydlig klasskampsretorik, om illasinnade kapitalister som kastar bort märkeskläder, och om barn som lever i armod och utanförskap. Men han hade även ett par inslag i talet som delvis handlade om polisen, lag och rätt.
2019-07-02 13:30 Polisen - ett säkert yrkesval
Behovet av poliser fortsätter de närmaste åren. Det förutspås av Arbetsförmedlingens prognos. I den ganska långa lista där arbetsmöjligheterna anses goda finns också t ex barnmorskor, psykologer, tandläkare... Konkurrensen om morgondagens arbetskraft är tuff. Positivt för Polismyndigheten är att när unga själva får välja är Polisen deras förstahandsval (Sifo).
2019-07-02 10:20 Polisens konfliktutbildningkan kosta konstapel kosing
Det är alldeles utmärkt att Polismyndigheten förbättrat utbildningen i POLKON, polisiär konflikthantering. Detta är nödvändigt för att alla poliser ska kunna ingripa mot terror och i andra farliga situationer. Men hur hanterar Polismyndigheten poliser som skadar sig under utbildningsmoment som har drag av realism?
2019-07-02 08:30 Almedalstal av Ulf Kristersson
Temat för Moderaternas tal i Almedalen, får sägas vara "Den nya svenska modellen". En modell som ger möjlighet för alla att växa, Ulf exemplifierade med "Rektor Hamid" som genom studier och arbete gjort en rejäl klassresa. Klassresan börjar i klassrummet, om vi har bra skolor.
2019-07-01 08:20 Söndagkväll i Almedalenoch i norra Stockholm
Miljöpartiet hade äran att inleda årets Almedalsvecka. Som brukligt kommer Blåljus att referera talen som partiernas företrädare håller på kvällen, särskilt avseende innehållet beträffande lag, rätt och polisfrågor. Vissa händelser under gårdagskvällen, i norra Stockholm ger kanske en vink om att sådana frågor har en viss aktualitet...
2019-06-26 14:00 Värderas  "poliskompetens"   minst i Polismyndigheten?
I en artikel 25/6 belyser Svd dagens kompetenskrav för blivande polisiära mord- och våldtäktsutredare: "gymnasieutbildning eller liknande".  Detta har också under våren lyfts på Blaljus.nu. Men baserat på Noa´s framtidsanalys löses inte "poliskrisen" genom att poliser ersätts av civila utredare. För även om fem år (2024) förutspår Noa en "bristvara" på poliser i yttre tjänst på lokalpolisområdena. Nu ska regeringen utreda hur ordningsvakters (lagliga) befogenheter kan utökas för...

Sidor 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994