Publicerat 2018-11-08 12:40

162 nya Aspiranter till region Stockholm

Kanske är det början på vändningen av polisbristen som sker just nu. Denna vecka kommer fler poliser till region Stockholm än på många år. Ändå är det 25% färre än det fanns platser för på Polishögskolorna när kurserna började. Men framöver kommer antalet att öka än mer, bara polisyrket kan attrahera tillräckligt många lämpliga adepter.


"Idag går 596 polisstudenter ut på sin aspiranttjänstgöring i landets polisregioner. Det är den största kullen på 10 år! Nu påbörjas den stora expansionen av polisen, som ska leda till 10 000 fler anställda till 2024. Välkomna till Polisen!"


Så hälsade Justitieminister Morgan Johansson de nybakade polisaspiranter som kom ut i Sveriges polisregioner i måndags.


162 Aspiranter i region Stockholm hösten 2018

Nu har regionens 162 aspiranter anlänt till PO Stockholm city, PO Stockholm nord, PO Stockholm syd, PO Gotland och LPO Arlanda.

 

– Hjärtligt välkomna till polisregion Stockholm. Ni är efterlängtade och börjar precis det jobb som jag tycker är det bästa som finns. Nu börjar er resa in i spännande och utmanande miljöer. Vi kommer göra allt vi kan för att ni ska trivas så bra det bara går och jag hoppas ni känner er väl mottagna, sa biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom när hon hälsade aspiranterna välkomna.

 

I måndags började 162 aspiranter i region Stockholm - det är 38 fler än i våras och drygt 100 fler än kullen för ett år sedan. Det högre antalet aspiranter är ett resultat av att man utökat antalet platser på lärosätena runt om i landet, som i sin tur beror på att det saknas poliser.

 

– Den här kullen är bara början. Regionen kommer framöver få ca 200 aspiranter per termin vilket är glädjande samtidigt som det ställer höga krav för att kunna behålla kvalitén i utbildningen, säger Marie Jonevret, aspirantutbildningsansvarig i regionen.

 

Aspiranterna har just nu en två veckors gemensam regional introduktion med föreläsningar på Kungsholmen och en övningsdag på Sörentorp, då de övar skytte samt genomför en övning i pågående dödligt våld - PDV. Totalt 24 veckors praktik har de framför sig. Därefter går de tillbaka till skolan i åtta veckor, innan de blir färdiga polisassistenter.

 

Även Blåljus gläds och hälsar de nya kollegorna välkomna! De behövs verkligen. Nämnas kan att för de särskilt utsatta områdena i vår region innebär det en förstärkning med 8-10 poliser i varje lokalpolisområde av det slaget. Med den påföljningen framöver kan polisen fortsätta att göra skillnad på riktigt. Vilka problem vi har att tampas med kan anas av denna nyhet. 

 

Vi upprepar gärna YB Södermalms tweet om vad som mötte några av de färska aspiranterna på ett av deras första pass i blå uniform: "Två av våra aspiranter fick idag lära sig att de ibland handgripligen är skillnaden mellan att leva eller dö. De lyckades få tag i och hindra en människa som ville dö. De lyckades stoppa detta. De utgjorde idag den yttersta skillnaden mellan liv och död."


Den som vill bli framtidens polis, kan kolla in krav och utbildningsplan här.

Varför man ska bli polis, finns en Twitterkampanj där Peppe Larsson, studerandeombudsman för Polisförbundet (och polis) har förklarat det väl: " för att jag ville ha ett varierat jobb där man aldrig vet vad som väntar. Där jag som enskild person kan göra skillnad. Varje dag. Nu är jag en del av en stor familj som alltid står upp för varandra. Som finns där i med- och motgång. Sök!"


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994