Publicerat 2019-12-20 13:10

500 års poliserfarenhet gav 27 års fängelse på ett halvår

Som bekant behöver polismyndigheten bli fler. Problemet när man bara fyller på underifrån är att erfarenhet dräneras. Så Stockholms polisregion har börjat fylla på i bägge ändarna, och låtit villiga pensionärer återvända till polisutredarstolarna. Och vilket resultat de ärrade kämparna levererar!

Sammanlagt 27 års fängelse i ärenden som mordförsök och människorov samt en rad pågående grova brottsutredningar med misstänkta. Det är hittills facit av de pensionerade polisernas återinträde i tjänst. Detta trots att de i snitt bara jobbar tre dagar i veckan.

 

I mars 2019 startade region Stockholm ett projekt för att återanställa pensionerade våldsbrottsutredare. Femton utredare har kommit tillbaka till polisen och fler ska det bli.

 

– Den här gruppen av utredare har en enorm erfarenhet och är mer än självgående. De arbetar tillsammans och med likasinnade i aktuella ärenden och det är ett vinnande koncept, säger gruppchef Lars Bröms vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm.

Gruppen hanterar bland annat mord, mordförsök, grova utpressningar och våldtäkter. Ärendena som de arbetar i kommer från hela Stockholms län.

 

Sedan i mars 2019 har gruppen:

  • slutredovisat 19 ärenden med ett utfall om 27 års fängelse (mordförsök, grov utpressning, människorov).
  • lagt ned 27 ärenden efter utredning.
  • i nuläget arbetar de med 32 öppna ärenden med tio misstänkta som ska anhållas.

För att klara det stora antalet frihetsberövade som våldsutredarna producerar är två erfarna utredare från polisområde Stockholm city knutna till gruppen.

 

Planen är att gruppen ska växa till 20 utredare, så det finns utrymme för några seniorutredare till, för närvarande är det endast en kvinna i gruppen, så lite mer mångfald vore inte fel!

 

Information från Polisen.se

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994