600 poliser har försvarat demokratin

När detta skrivs har drygt 600 poliser ägnat en adventslördag åt att försvara demokratin. I Salem och Stockholm har de bevakat tillståndsgivna demonstrationer och olika folksamlingar av demonstrationsliknande karaktär för vilka tillstånd inte sökts. Oberoende av vilken åsikt som skall framföras, så är det tillåtet i en demokrati att göra detta; det är på något sätt grundbulten i vårt samhälle!

Vissa individer sätter sig över det och väljer själva vilka åsikter som är acceptabla. De som har andra åsikter vill man bemöta med våld! När vi poliser klarar av att separera grupperingarna och förhindra konfrontation så får vi bli ställföreträdare och ta emot deras tillmälen.

Dagens polisinsats är en stor framgång! Yrkesskickliga poliser på alla nivåer har visat att en svår uppgift kan lösas utan att ta till särskilt mycket lagligt våld. Tusentals visitationer har gjorts och flera dussin knivar, järnrör och yxor har tagits i beslag. Bärarna av dessa tillhyggen kommer att lagföras. Tyvärr har det varit många ”utländska turister” bland dem som kontrollerats och de reste inte till Stockholm för att julhandla. En mindre grupp fackliga förtroendemän har varit med och varit beredda på att hjälpa medlemmar i olika situationer. Skyddsombuden rapporterar glädjande få tillbud och nästan inga skador.

Vem bestämmer vilken åsikt som inte är korrekt? Vem bryr sig om lagen? Det kan tyckas märkligt att dessa ”demonstranter” som utan tvekan bemöter misshagliga med våld, högljutt anklagar poliserna som bevakar deras och andras rätt att fredligt uttrycka sina åsikter. Är det någon som tycker att demonstranter och motdemonstranter kan få göra upp i fred? Skall vi återgå till romartidens gladiatorspel? Det finns ju pengar att tjäna! Är det ett uppslag till nya dokusåpor kanske?

Jag skall avslutningsvis beröra det nya löneavtalet (RALS 2004-2007) som gäller från den 1 oktober och tre år framåt, eftersom några medlemmar har redan frågat om hur det blir nu. Tids nog kommer vi att hantera det, men det lär dröja. Vi i Stockholms län är ännu kvar i den gamla RALSen och skall avtala om vad som skall gälla från den 1 april i år. Nästa förhandlingstillfälle är den 15 december, så kanske…

Jag drar mig till minnes vad Mumintrollet sa till sin mor: - Vem är den där Julen som står för dörren? Kan inte han komma in? Måste vi vänta till julafton?

Ni tillönskas alla en rejäl dos julfrid!

Peter Frisell

Vice ordförande

Det här är ledaren i det nya numret av tidningen POLISEN som ges ut av polisfacket i Stockholms län och ett litet smakprov ur innehållet. Ni som är medlemmar – håll utkik efter tidningen i brevlådan!

I nästa upplaga av Blåljus ska vi ta upp verksamhetsplanen för polisen i länet som Polisstyrelsen ska ta ställning till på måndag. Förhoppningsvis har vi då också ett referat från debatten på Polishögskolan i Sörentorp där de studerande i veckan mött rektor.

-----------------------------------------------

Utredningarna:

INGEN OMORGANISATION DENNA GÅNG

UPPSTRAMNING AV LEDNING,

STYRNING, SAMVERKAN PRÖVAS

Den här gången handlar det inte om omorganisationer som ställer allt på ända. Personalen ska inte behöva flytta runt och inte veta varken ut eller in. Kriminalpolisverksamheten i Stockholms län har blivit genomlyst av två arbetsgrupper som tror att det går att göra stora vinster i effektivitet utan de omorganisationer som personalen är så hjärtligt trött på.

De föreslår förbättringar inom bland andra områdena ledning, styrning och uppföljning, arbetsformer och metoder, samverkan samt kompetenshöjande åtgärder.

Arbetsgrupperna har kommit fram till att de viktigaste förbättringarna handlar mindre om någon förändring av organisationen och mer om ökat ledar- och medarbetaransvar och en ökad och effektivare samverkan mellan polis, åklagare, domstol och kriminalvård.

”För att få ökad kvalitet i förundersökningarna och kunna förkorta utredningstiderna måste vi också minska antalet överlämningar mellan olika enheter och förundersökningsledare”, säger ordföranden i arbetsgruppen, Pia Sjunnegård-Dahlbom.

Den andra arbetsgruppen föreslår bland annat utveckling av metoder för att på ett mer rationellt och systematiskt sätt kalla personer till förhör.

”Det så kallade förkallningssystemet som tillämpas på olika håll har visat sig vara mycket effektivt och om detta införs i hela myndigheten är vi övertygade om att antalet personer som lagförs för brott kommer att öka avsevärt. Vi har dessutom konstaterat att det föreligger stora svårigheter att tolka och utvärdera vår egen statistik när det gäller behandling av ärenden. Vi föreslår därför förnyade former för uppföljning och styrning som också är mer pedagogiskt utformade”, säger Christian Agdur ordföranden i den gruppen.

Gruppernas förslag har legat ute för synpunkter från de anställda i länet. I Blåljus blev det en rätt livlig debatt.

- Annars har det varit rätt få reaktioner från dem som ska jobba med det här, säger Christian till Blåljus.

- - Översynen av kriminalpolisverksamheten är egentligen det första samlade greppet som tas sedan polismyndigheten bildades för 10 år sedan. Innan dess har vi fått en länskriminalpolisavdelning  och blivit av med ekobrotten till EBM. I alla åtta polismästardistrikten har man mest "hållit på" var och en för sig och lagat efter läge. Nu först finns det ett förslag på en gemensam hållning och riktlinjer för hur brott skall utredas hos oss; d v s likartat och med ensade rutiner och FU-ledning. Förhoppningsvis kommer även produktionen att bli jämnare och högre om vi kan minska administrationen. Det ska bli spännande att se om alla 57 förslagen kan genomföras och när, men först väntar vi på länspolismästarens beslut efter den korta remissrunda som nu sker, säger Peter Frisell, v ordf i polisfacket i Stockholms län till Blåljus.

Nu går förslagen ut på remiss till polismästardistrikten och avdelningarna i myndigheten innan länspolismästaren fattar beslut i frågan. Eventuella förslag om organisationsförändringar och förändrat antal polisreceptioner kommer att beslutas av polisnämnd eller polisstyrelse i vanlig ordning.

Under ”Notiser” här till vänster hittar du förslaget till länspolismästaren från den s k styrgrupp som lett arbetet med genomlysningen av utredningsverksamheten. Det är underlaget för remissvändan.

-----------------------------------------------

Debatten om ingripandeverksamheten (IG) rullar vidare och signaturen ”Johan, LKC” ställer en befogad fråga i en ny insändare:

”Är det någon som frågat de nya poliserna varför de söker sig vidare från IG? Vem är det som sänkt statusen på IG? Statusen sjunker inte utan anledning. Någon är det som börjat tala dåligt om IG. Vem och i vilket syfte?”

Vem har svaret på de frågorna?

-----------------------------------------------

DÖMD FÖR HÄLERIKOM IN PÅ POLISHÖGSKOLAN

Signaturerna ”Jönsson” och ”Pa” skrev två insändare som du kan läsa om du under ”Nyheter” här till vänster klickar på ”Är debatten om LKC okunnig? [2004-12-06] [20:17]”.  Vi bad båda att förtydliga och det har de haft vänligheten att göra i brev till redaktionen. I det ena fallet handlade det om kolleger som berättat att de tagit sig igenom PHS utan att klara fysprov. I det andra rörde det sig om en 28-åring med nära kontakter med kriminella på hemorten. Han dömdes även för häleri. Plötsligt ville han bli polis. Han sökte då som en förberedelse ett jobb som arrestantvakt men fick det inte eftersom man på polismyndigheten kände till honom. På PHS kom han däremot  in.

- Jag känner väl till den ansökan, säger Marie Andersson, kommissarie på polisrekryteringssektion, RPS, när Blåljus berättar 28-åringen.

- Vi har undersökt honom väldigt noga härifrån. Han har fått vänta ett tag på antagning. Det häleribrott han dömdes för låg långt tillbaka i tiden. Efter det finns det inget i registren. Från hans omgivning på orten har det kommit både negativa och mycket positiva omdömen. Vi har till slut ansett att han är lämplig.

- Vår nuvarande rikspolischef, tillägger Marie, har den bestämda uppfattningen att en människa kan ändra sig efter att ha begått brott. Han anser också att tråkiga erfarenheter i det förflutna kan användas till något positivt i polisjobbet om den sökande förstår att det som hänt var fel och har lärt något av det. Jag vill understryka att vi trots det inte vill ta in folk som t ex dömts för misshandel eller liknande brott mot person.

Marie har i en tidigare intervju sagt att det inte går någon person på Polishögskolan som dömts till fängelse och det gäller fortfarande.

Marie bekräftar att det förekommit att sökande som inte fullt ut klarat de fysiska proven ändå antagits till PHS.

- Det finns fall där vi vid en helhetsbedömning kommit fram till att personen har så mycket i övrigt som talar för sig att vi bortsett från ett mindre misslyckande i någon del av det fysiska provet. Det har då varit sådana delar där vi bedömt att det främst är en träningsfråga för vederbörande att nå godtagbara resultat. Eftersom vi har så många att välja på måste naturligtvis en person som inte helt klarat fysprovet ha alldeles speciellt bra resultat i övrigt för att bli antagen.

Signaturen ”RG” kommenterar detta i en insändare:

”Tydligen har en individ utan simkunskaper lyckats nästla sig in på skolan. Jag sätter inte speciellt stor tilltro till den process som föregår polisutbildningen så det förvånar mig inte om det skulle finnas en och annan halvkriminell person på skolan. Vissa människor kan tydligen lura sig igenom systemet.

Helt visst. Fanns det inte folk som tycker att det är OK att lura sina medmänniskor så vore många av oss poliser sysslolösa. Men hur många av dessa bedragare tar sig in på PHS? Är det här korridorskvaller eller ett allvarligt problem? Vi kan säkert fortsätta att debattera detta på Blåljus ett tag. Det tycks engagera många. Och Marie Andersson ställer tålmodigt upp och berättar hur det ligger till.

-----------------------------------------------

Blåljus förstasidesartikel om svaren till medlarna i de offentliganställdas avtalsförhandlingar har flyttats i sin helhet till ”Notiser”. Gå till spalten här till vänster och klicka på ”Fack och arbetsgivare säger ja till medlarbud”.

---------------------------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser utöver den vardagliga brottsrapporteringen? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 16 dec 2004 kl 1830.

Från och med 1 nov och tills vidare uppdateras blaljus.nu i princip var tredje dag. Du får hålla ut till den 19 december.

Den 16 december 1770 föddes Ludwig van Beethoven i Bonn. Han räknas som en av wienklassicismens stora tonsättare. Trots nedsatt hörsel och till slut dövhet fortsatte han att komponera till sin död 1827. Ny forskning visar att han dog av blyförgiftning. Troligen åt han för mycket fisk från den redan då förorenade floden Donau! The Boston Tea Party har du troligen hört talas om. Men det var ingen festlighet utan den 16 december 1773 genomförde nordamerikanska kolonister utklädda till indianer en allvarligt menad protestaktion mot brittiska tullbestämmelser. I skydd av mörkret bordade de ett brittiskt fartyg och vräkte dess last av te överbord. Den 16 december 1955  antog riksdagen en ny sociallag som ersätter den från 1918. Fattigvård, fattighjälp och fattignämnd blir av socialvård, socialhjälp och socialnämnd. Den 16 december 1999 sprack den storslagna fusionen mellan svenska Telia och norska Telenor. Du minns nog att Norge är "den sista sovjetstaten" och "oerhört nationalistiskt". Björn Rosengren, grundligt medietränad, bröt ändå mot den gyllene regeln – miken och kameran är ALLTID på.

Enkelriktning av gator uppfanns den 17 december 1791 då den drabbade en gata i New York. Hotat av brittiska sjöstyrkor utanför Montevideo, Uruguay, sänktes den 17 december 1939 det tyska slagskeppet ”Graf Spee” av sin egen besättning. Det är en märklig ironi att hennes namngivare, amiral Maximilian von Spee, blev havets rov 1914 i samma farvatten - utanför Falklandsöarna under första världskriget. Den 17 december 1951 hade Arne Mattssons film "Hon dansade en sommar" premiär. Den blev en av svensk films största kassasuccéer och vida känd för sina nakenscener som idag inte skulle röra någon i ryggen. Filmen bygger på Per Olof Ekströms roman "Sommardansen" från 1949. I rollerna Ulla Jacobsson och Folke Sundquist.

En vetenskaplig bluff som höll många år avslöjades 1955. Den 18 december 1912 offentliggjordes ”den felande länken” i England under mycket ståhej. Det var den så kallade ”piltdownmänniskan”. Långt senare kom man alltså på att en 500-årig människoskalle hade försetts med en lika gammal orangutangkäke och skapelsen hade sedan färgats för att se gammal ut. Det är oklart vem eller vad som låg bakom falsariet, men amatörpaleontologen Charles Dawson som hittade skallen är starkt misstänkt. Den 18 december 1946beslutade riksdagen att obligatorisk sjukförsäkring ska införas. Den innebär bl a fri sjukhusvård för alla. Den 18 december 1970 blev det efter många års tragedier och debatt lagligt att ta ut skilsmässa i Italien, något som tidigare varit omöjligt på grund av den katolska läran om äktenskapet som sakrament. Men skilsmässorätten gäller bara borgerliga äktenskap och kräver bland annat tre års särlevnad innan domstol kan upplösa giftermålet.