Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-08 07:50

8 mars 2018 dags för fler poliser

Idag firas den internationella kvinnodagen, med rätta. Det finns många svåra och allvarliga exempel på att kvinnor utsätts för diskriminering eller övergrepp. Vi brukar ju berömma oss av att ha kommit långt i Sverige, med viss rätt, men ändå, finns även en utveckling åt fel håll som drabbar kvinnor i vårt land.

Det är Linda Nordlund i Expressen som skrivit en ledare i anledning av kvinnodagen.
Hon menar att sexualbrotten har blivit vår tids viktigaste kvinnofråga. Även #metoo handlar delvis om just den typen av brott. Linda noterar att politiska aktiviteter på kvinnodagen ofta är förlagda på dagtid - för hur trygga är kvinnor i Sverige idag under dygnets mörka timmar? Otryggheten  som drabbar kvinnor borde vara vår tids stora jämställdhetsfråga, då den inte drabbar män i samma utsträckning. Till det kommer att även sexualbrott drabbas av att polisens resurser är otillräckliga, vilket drabbar kvinnliga brottsoffer svårt.

Vad ska man egentligen kalla det att sexualbrotten ökar, om inte ett steg bakåt? Ett steg utför, noterar Linda. Hon avslutar sin ledare med orden:

 

"Det räcker inte med att regeringsföreträdare upprepar ”oacceptabelt!” som en affirmation ur självhjälpsböckerna. Det är pengarna som räknas. Polisen har drabbats av massavhopp och har inte möjlighet att utreda ens de anmälningar som kommer in. Några av dessa skulle kunna lockas tillbaka med bättre arbetsvillkor och lön.


Feministikonen Märta Tikkanen diktade: ”behåll dina rosor, lyssna på vad jag säger i stället.” 

Det är ett gott råd även till socialdemokrater: Behåll era rosor, ge oss fler poliser i stället."


Blåljus noterar att det fortfarande finns allt för många anledningar att fira kvinnodagen och minnas alla kvinnor i Sverige och världen som förtrycks.


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994