Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-26 17:00

Åker Facket Ålandsbåt?

Enligt uppgifter i pressen, har ett tjog förtroendevalda från olika fackföreningar deltagit i en tvärfacklig konferens som innehållit inslag av promotion. Det ska ha varit Viking Line som erbjudit konferenskryssningen, till priset av 250:-. Då ingick boende i hytt och middag och lunch. Dessutom bjöds enligt artiklarna dryck till maten och drinkbiljett. Ett sätt för Viking Line att marknadsföra sig och presentera sina produkter för potentiella kunder således. 

 

Unionen och Polisförbundet har kommenterat resan i fråga. 


Blåljus vill framhålla att de tre deltagarna från Polisförbundet har betalt ett visst pris för resan, då den innehöll reklaminslag. Många konferenser har förlagts till ålandsbåtar av våra medlemsråd, fackorgan, nätverk, förbundsområden och regionsstyrelser, för att det oftast är så mycket billigare än att konferera i land. Oftast blir det halva priset, och då ingår ett visst nöjesutbud utanför tjänsten och prisvärda drycker som normalt de som konfererar betalar själva.

 

Det handlar om att inte spendera medlemmarnas pengar i onödan.

 

Det är även värt att fundera över allmänintresset av att namnge, sprida bilder och video på de tre deltagarna från Polisförbundets i region Stockholms förbundsområde som deltog i resan. Inga andra fackliga konferensdeltagare namngavs. Jag känner dem själv, och vet att de alla tre är återhållsamma med både representation och privat festande. Mer än jag själv skulle vara.  
 

Så här skriver Lena Mellin, i tidningen Aftonbladet om namnpublicering i ett annat sammanhang – när några av hennes kollegor anklagades för olämpligt beteende: 

 

”Vid spektakulära händelser lämnas namn och bild ut på misstänkta, till exempel dådet på Drottninggatan eller fallet med ubåten i somras. Till AB: ge tusan i att publicera namn över huvudtaget på personer som inte är dömda.

 

– Det är den vanliga hållningen, det är ytterst sällan vi publicerar namn på personer misstänkta för brott eller utsatta för åtal. Det är väldigt ovanligt att vi publicerar namn och bild på människor dömda för brott, allt det är undantag. Om vi tar attacken på Drottninggatan så var det det första fullbordade terrordådet i Sverige. Då rådde ett väldigt stort allmänintresse att få veta vem som ligger bakom det här och dessutom att hjälpa polisen att få tag i honom. Så när de första bilderna kom publicerade vi bilderna så att allmänheten kunde tipsa polisen om de såg honom, vilket ledde till att han greps, säger Lena Mellin.

 

Det betyder också att det finns försvarlig publicitetsskada, vilket kan vara fallet med misstänkta terrorister. Om man misstänks för ett så allvarligt brott får man stå ut med att ens namn publiceras i tidningar och på nätet.”

 

Ordförande för de tre från Polisförbundet som deltog i resan skriver så här på facebook: (aningen redigerat)

 

-God morgon alla vänner därute runt om i Stockholm och landet. Ibland kan livet ta många vänder. Vet inte hur många av er som läste Aftonbladets artikel igår gällande hur Viking Line smörjer fackliga företrädare. Jag var en av de fackliga tillsammans med två av mina styrelsekamrater. Vi var inbjudna tillsammans med andra fackförbund att ta del av Viking Lines konferenserbjudande. Vi betalade 250 kr ur egen ficka för detta vilket på inget sätt är onormalt utan rabatterbjudandet mm via Viking Club möjliggör en sådan prissättning. Inte bara för fackliga utan även privatpersoner. Nog om det. Tydligen har tidningen på ett utstuderat sätt valt att granska denna resa med dold kamera och ljudinspelning. Journalisten eller vem det nu är har följt oss tre hela resan från det vi gått in i terminalen och 24 timmar. 

 

Tyvärr måste vi gjort honom besviken då vi varken drack oss berusade utan gick och lade oss innan midnatt. Vi hade då haft bra och intressanta diskussioner med företrädare för lärarförbundet och många andra fackliga företrädare på resan. Vi tre som representerar Förbundsområdet är så besvikna på det sätt Aftonbladet valt att smutskasta oss med namn o bild inför hela Sverige. Jag har varit med om mycket i mitt nästan 60-åriga liv. Men detta tar priset i alla kategorier. Vi kommer självklart att titta på artikeln och dess utformning och anmäla det hela till pressombudsmannen för granskning.

 

Hoppas ni vänner som känner mig, och de andra två från förbundsområdet förstår att denna artikel är gjord för att skada oss tre på ett utstuderat och fruktansvärt sätt. Varför och vem som vill oss så illa det kan man bara spekulera i.

 

Ha en härlig helg o sköt om er därute!

 

Blåljus väljer självklart att inte nämna namnen på de fackliga som deltog i konferensresan. Varken de från Polisförbundet eller från andra fackföreningar. Det är ändå så, att alla berörda medlemmar kommer att känna till vad som har hänt, och det är medlemmarnas förtroende som avgör vilka som ska företräda dem.  

 

För styrelsen i Förbundsregion i Stockholm

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994