Publicerat 2019-04-09 17:40

Allmänhetens förtroende för polisen fortsätter uppåt

Allmänheten värderar lag och ordning som en av de absolut viktigaste frågorna. Och de verkar gilla den svenska polisens ansträngningar att trots personalbrist göra sitt yttersta för att skapa ett tryggare land. Blåljus har tidigare berättat om Förtroendebarometern, och nu kommer SOM-institutet med glädjande siffror.


Så här beskrivs det på polisen.se: "Allmänhetens förtroende för polisen har stigit till den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet. Det visar den årliga Som-undersökningen.

 

Andelen av befolkningen som har mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen ökar för andra året i rad. I 2016 års Som-mätning minskade förtroendet från 61 till 52 procent. I förra årets mätning steg förtroendet till 58 procent, vilket har fortsatt i årets mätning med 67 procent med stort förtroende för polisen.

 

– Det är glädjande att allmänheten visar så stort förtroende för det professionella arbete som utförs varje dag av polisens anställda. Vi är nu igenom omorganisationen och riktar all kraft på att anställa fler medarbetare och utveckla verksamheten. Det ska ge en starkare lokal närvaro och en utvecklad brottsbekämpning och brottsuppklaring, säger rikspolischef Anders Thornberg.

 

Förtroendet för polisen har även ökat i andra förtroendemätningar. I höstas ökade förtroendet i Nationella trygghetsundersökningen. Även i Förtroendebarometern som presenterades nyligen steg förtroendet för polisen. En förklaring som bland annat har lyfts fram är att polisens hantering av terrordådet på Drottninggatan ingav förtroende hos allmänheten.

 

Fakta SOM-undersökningen

Den nationella SOM-undersökningen har gjorts årligen sedan 1986 av Som-institutet vid Göteborgs universitet. SOM står för samhälle, opinion, medier. Syftet med undersökningen är att kartlägga svensk opinionsbildning och att belysa hur svenska folkets attityder och vanor förändras över tid.

 

Årets SOM-undersökning genomfördes under hösten/vintern 2018 då 21 000 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 85 år tillfrågades."

 

Tommy Hansson Med text från polisen.se

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994