Publicerat 2019-07-02 08:30

Almedalstal av Ulf Kristersson

Temat för Moderaternas tal i Almedalen, får sägas vara "Den nya svenska modellen". En modell som ger möjlighet för alla att växa, Ulf exemplifierade med "Rektor Hamid" som genom studier och arbete gjort en rejäl klassresa. Klassresan börjar i klassrummet, om vi har bra skolor.


Som kontrast till den önskade situationen gjorde Kristersson följande verklighetsbeskrivning:

 

"Gängkrigen rasar i stadsdelar och förorter. Killar skjuter ihjäl varandra över knark, förolämpningar och snabba pengar. Sverige har, i relation till vår storlek, flest dödsskjutningar bland unga män i hela Västeuropa. Tio gånger fler än i Tyskland.

 

Stockholm skakades igår av tre nya skjutningar. I Sollentuna dödade sen ung kille med automatvapen. Fyra timmar senare sköts en man ihjäl i Bromma. Det är inte heller den svenska modellen. Förra året inträffade 162 sprängningar i Sverige. För några veckor sedan sprängdes ett helt bostadshus i Linköping. Ett under att ingen dödades. Och sedan 2014 har det varit 100 granatattacker. För två år sedan dog en åttaårig pojke av en granat i en lägenhet i Biskopsgården.

 

Situationen är extrem för ett land som inte befinner sig i krig. I utsatta områden är hälften av alla kvinnor rädda för att gå ut på kvällen. Hälften. Det för tankarna till våldet i New York på 80-talet –innan polisens nolltolerans vände utvecklingen.

 

Och sju av tio unga killar är oroliga för att utsättas för våld när de är ute. Det har nästan tredubblats på fem år. Det här gör mig förbannad. Det sliter sönder samhällskontraktet. Det luckrar upp tilliten och sammanhållningen. Det segregerar och skapar misstro. Och det är inte den svenska modellen."


Kristersson beskrev sin nya svenska modell som att den skulle återskapa tillit och förtroende, och bland annat att ge medborgarna trygghet genom att stoppa brotten och brottslingarna.

 

Han hade inga konkreta förslag på polisens område, men betonade kampen mot hedersförtryck på ett tydligt sätt så här:

 

Över ett par hundra tusen tjejer och killar lever idag under hederskulturens förtryck. Ett par hundra tusen. Det är ett enormt misslyckande, ett stort svek. Men det är tyvärr inte nytt.

 

För en vecka sedan var det 20 år sedan Pela Atroshi mördades av sin egen pappa. 19 år gammal. Och det var 17 år sedan Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin pappa.

 

Bara några månader före mordet så talade Fadime i riksdagen. Hon sa så här: ”Jag har valt att berätta min historia här för er i dag i förhoppning om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att fler inte behöver gå igenom det jag har fått göra”.

 

Tänk om riksdagen hade lyssnat. Men trots Fadime, och trots heroiska insatser av andra modiga kvinnor, så har hedersvåldet och hedersförtrycket inte minskat, utan ökat. Hederskultur hör inte hemma i någon kultur eller i något land. Men en sak är säker: Sverige ska inte acceptera det. Jag kommer aldrig acceptera det.

 

I den nya svenska modellen tar vi rakryggat kampen mot hedersförtrycket. Då räcker inte Stefan Löfvens högtidstal. Detta påminner tyvärr om antisemitismen i Malmö: När det väl gäller så tar inte Socialdemokraterna den nödvändiga striden. Nu behövs kristallklar politik: Hårdare straff mot hedersbrott nu. Inte som regeringen, vänta till 2022.

 

Moderaterna vill att fler brott som begås med hedersmotiv ska leda till utvisning ur landet. Förbjud de ”moralpoliser” som återkommande patrullerar förorten. Och stoppa dem som nu i sommar tänker resa utomlands för att gifta bort sina barn."

 

 

Blåljus hade gärna velat höra mer om vilka resurser som ska göra det möjligt att komma tillrätta med de allvarliga problem som Kristersson beskrev. Hårdare straff kommer inte att ensamma lösa problemen utan det krävs många andra insatser, kanske främst närvarande poliser... Men allt hinns så klart inte med på en halvtimma.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994