Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-11 09:00

Anders och Lars debatterar polisen

Vår gamle vän, Anders Bergstedt ligger inte på latsidan, trots att han lämnat in polisbrickan med ålderns rätt. Nu har han skrivit en reflektion kring terrordådets inverkan på allmänhetens förtroende för sin polis. Nedanstående artikel har Anders fått publicerad i Polistidningen och i DN Åsikt. Dessutom gästspelar han i Tyresö radio tillsammans med Lars Alvarsjö.

 

"TERRORISTDRAMAT BLEV EN VÄNDPUNKT FÖR SVENSK POLIS !

Polisens omorganisation, flyktingsituationen och gängkrigen har varit en stor plåga som fått många poliser att ge upp. Det förvånade nog alla att då det fruktansvärda hände i fredags så ställde alla poliser som kunde upp och fanns bland människorna.Istället för stenar mot poliserna blev det blommor och polisbilarna i Stockholms centrum blev dränkta i blommor och okörbara. Äntligen fick vi uppleva styrkan i en sammanhållen polisorganisation!

 

Detta visar att om poliserna blir en naturlig syn bland människor ställer också alla upp och hjälper till. Detta måste nu bli det vanliga i såväl utanförskapsområden som i Sveriges hjärta och väl fungerande orter med andra problem. Det ser ut som om polisen nu är på väg att få framgång då det gäller gängkrigen och jag är ganska övertygad om att viljan att vittna och hjälpa polisen kommer att öka betydligt efter insatsen och den totala framgången efter terroristbrottet. Polisens höga aktivitet med tillslag på orter med anknytning till terroristbrottet verkar också ha chockat den vanliga brottsligheten och gängkrigen!

 

Allt detta liksom manifestationen på Sergels Torg och brottsplatsen borde vara en injektion för poliser som varit på väg att ge upp och öka intresset för polisyrket som nu måste få kraftig förstärkning. Det var en stark upplevelse att stå bland alla tysta vid Sergels torg kl.14.53 under söndagen, två dygn efter attacken.

 

Även om terrorismen verkar vara opåverkad av västvärldens motstånd och vårt sätt att leva får vi hoppas att vår sammanhållning och sätt att slå vakt om friheten kommer att kraftigt minska den grupp som vill att terror skall styra världen!

 

Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör "

 

Får Du inte nog av Anders och vill höra lite på hur det fungerar eller inte på det lokala planet, från Tyresö till Lidingö. Anders bjussar på en hel del nostalgiska polisminnen som bland annat snuddar vid polisens rekryteringsprocess från anno dazumal... Dessutom berättar han om sina kontakter med Dan Eliasson. Och om vilka som inte är lika kontaktbenägna.

 

Det konstatas även i programmet, att även icke särskilt utsatta kommuner behöver polistillsyn, eftersom de kriminella anpassar sig till polisens riktade insatser.

 

Vi gläds åt att Anders fortfarande är pigg, vaken och verkar vid samtal intelligent...

-Som Landsfiskalen skrev en gång i tiden i sitt rekommendatonsbrev till polisen.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994