Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-10 09:40

Anna Kinberg Batra talade i Almedalen

Anna Kinberg Batra var sist ut som talare i Almedalen. Ett tema för hennes tal får sägas vara trygghet, både trygghet för Sverige i förhållande till främmande makter genom ett stärkt försvar, och trygghet på gator och torg. Dessutom talade hon om arbetslinjen, ett bekant moderat tema.

Hon började talet med en hyllning till frihet, demokrati, yttrandefrihet och mångfald av åsikter.

Hon sade: "Vi har frihet i Sverige och yttrandefrihet, och det kan vi vara stolta över. Men vår frihet kommer inte gratis. Den måste alltid försvaras. För det finns dem som vill ta den ifrån oss. Terrorister. Extremister. Religiösa sådana, politiska.  

 

I Hamburg har vänsterextremister skövlat gator, plundrat butiker och attackerat poliser. Och de senaste dagarna har vi sett nazister på Visbys gator.

Vad får man säga i det här landet egentligen? Svaret måste vara: Nästan vad som helst. Tolerans är att stå ut med det du inte gillar eller håller med om.

Men det finns gränser. Några finns i lagen: hets, hot och våld.

 

Men vi har alla också ett eget ansvar som vi måste bära. Vi måste upprätthålla gränser, både för oss själva och mot andra. Känn efter allihop här i parken och hemma: När sade du ifrån senast? Vad gjorde du sist du hörde någon säga något riktigt dumt? Fördomsfullt? Hatiskt? Sexistiskt? Rasistiskt?

 

Varje sånt ögonblick spelar roll för vilket samhälle vi skapar tillsammans. Ni som bekämpar demokratin med hat och hot, ni som tar till våld mot andra som står i vägen, ni hatar allt Sverige står för. Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator:


Åk härifrån, Sverigehatare!"


Det gav henne kvällens största applåd.Hon attackerade Statsministern för att inte satsa tillräckligt på försvaret av Sverige. Hon kräver minst två miljarder extra till försvaret, för att friheten är värd att försvara. Talet i övrigt handlade om en fungerande arbetsmarknad och om integration, men inte bara det. Lite senare under talet, kom hon in på rättsamhället, trygghet och polisens roll och sade:

 

"Sveriges tredje stora problem är otrygghet. Kriminella gäng kontrollerar hela bostadsområden. Var tredje kvinna är otrygg. Även i år strömmar det in anmälningar om sexuella övergrepp vid festivaler.

 

I år är det i alla fall ingen som tror att det hjälper att rikspolischefen delar ut armband. Men är det någon som förstår vad en av regeringens ministrar menar med att övergrepp bemöts bäst med ”ett långsiktigt och genomgripande arbete med jämställdhetsfrågor”? Och det är jag som får kritik för att vara otydlig.

 

Låt mig då vara extra tydlig. Trygghet kräver fler poliser, lag och ordning och hårdare straff.

 

Jag vill införa en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande, för den som kränker kvinnor, men där det inte går att döma för våldtäkt.

 

När det begicks övergrepp nu i helgen på Peace & Love-festivalen var polisens kommentar att ”det kanske bara rör sig om några gärningsmän.”

Men inte någon festivalbesökare ska vara rädd för att gå ut, utan alla gärningsmän ska veta att de kommer åka in.

 

Står man inte ut med att kvinnor lever fritt och tar för sig i Sverige, då får man stanna hemma själv.

 

Ska man säkra tryggheten och sluta dalta med kriminella krävs ledarskap som tar trygghetskrisen på allvar. Det handlar inte bara om att mördare och våldtäktsmän går fria. Det handlar också om brotten bortom rubrikerna. När du kommer ut från jobbet och cykeln är borta. När du kommer hem från jobbet och ser att någon har brutit sig in. Det kallas för vardagsbrott. När de polisanmäls händer ofta absolut ingenting. Hälften av dem skrivs av direkt. I dag föreslår jag att det inte längre ska vara möjligt att göra så. Den som har blivit utsatt av brott och ringer polisen ska tas på allvar, inte mötas av att utredningen läggs ner direkt.

 

Nu har vi sett bortförklaringar, fortsatta avhopp från polisen och mycket annat, mycket annat än ledarskap, fler poliser eller skärpta straff.

 

När rikspolischefen inte klarar sitt uppdrag och säger ”hjälp oss, hjälp oss”. Vad säger då hans chef, Anders Ygeman? ”Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord”. Vad säger då hans chef, Stefan Löfven? ”Att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt.”

 

Men Stefan Löfven har också högre chefer. Sveriges väljare. Och vi måste se till, senast 9 september nästa år, att alla de här tre byts ut."

 

När det finns områden där kriminella gäng styr, då säger vi stopp. Lag och ordning ska gälla överallt och brott ska aldrig löna sig.

 

Och vi ska se till att det aldrig lönar sig, utan alltid straffar sig, att begå brott.

 

 

Blåljus gläds åt att en partiledare gav ett så pass stort utrymme åt rättssfrågor och poliskrisen. Även om Almedalstalen inte är allt, utan den praktiska politiken är det som formar verkligheten. Men i någon mån får vi väl ändå tro att politikernas prioriteringar avspeglas i deras ord. Anna Kinberg Batra citerade de andra partiledarna om vad de sagt under sina tal, och lyfte frågor som de nämnt, bland annat om ökande klyftor och behovet av trygghet. Sannolikt som ett sätt att skapa en bild av en enad Allians.

 

Tommy Hansson


Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH. 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994