Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-05 09:10

Annie Lööf i Almedalen

Dag tre i Almedalen gick i klyftornas tecken. Likt sina företrädare på stora scenen i Almedalen, tog Annie Lööf upp de växande klyftorna i Sverige. Om Jan  Björklund delvis lät som ett eko av Jonas Sjöstedt, tog Lööf det ett steg till, genom att åkalla inte mindre än tre socialdemokratiska ledare genom åren...

Per Albins folkhem, var det första, Olof Palmes engagemang för rättvisa var det andra, och Stefan Löfven, som hon tycker borde ligga sömnlös på grund av de växande utanförskapet i Sverige var det tredje. Onekligen hade det varit intressant att höra Olof Palmes analys av Lööfs tal...

Tidigare
har ju Centerpartiet lagt ett antal förslag om fler poliser och bättre betalt för vissa poliser - områdespoliser. Vad nu det är. Men om det hördes inte ett enda ord i talet, vilket kanske är ett besked i sig. Partiet har även lagt kreativa förslag att låta bilbrännare prya hos polisen. Så kanske ska vi vara tacksamma över tystnaden, i talet fanns inget om hur vi ska komma tillrätta med brottsligheten i glesbygder eller förorter, inget om hur terrorbrott ska bekämpas, inget om den grova organiserade brottsligheten eller gängvåldet.

Talet handlade i stället om att ge de många människor som idag lever i utanförskap och arbetslöshet möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Detta skulle göras möjligt genom att dagens system där fack och arbetsgivare förhandlar vid eventuella uppsägningar skulle ersättas av ett system för flertalet företag där arbetsgivarna fick bestämma självsvåldigt. Det skulle gynna kompetensen, enligt Lööf. Eller ge tystare arbetsplatser där inget är viktigare än att ligga bra till hos arbetsgivaren, i vars allsmäktiga makt anställningstryggheten skulle ligga, enligt undertecknad.

Dessutom förordar hon så vitt kan förstås, att lönerna för enkla jobb ska sänkas. Man kan ju fundera på vad alla som jobbar i sådana brancher tycker om det oavsett om de fackligt tillhör Transport, Hotell och Restaurang, Handels eller Vårdförbundet. Vi anar svaret, och risken är att en ny, men arbetande underklass skapas.

Lööf visade på mycket stort personligt engagemang, när hon attackerade olika typer av extremister. Hon gav exempel på rasister, nazister, våldsbejakande islamister och deras illdåd. Dessutom fördömde hon våldsamma vänsteraktivister. Gott så.

Men, när jag läser noggrannare hittar jag en bisats, som handlar om rättsamhället. Den handlar om svenska värderingar:
"Ett rättssamhälle som skyddar de svaga, barnen, brottsoffren."

Men inget om hur vi kommer dit.

Idag, onsdag är det Magdalena Andersson som är stand-in för Statsminister Löfven i Almedalen. Hon har ju tidigare ställt sig kallsinnig till ett polislönelyft, men i intervjuer inför hennes dag på Almedalen har hon berättat om regeringens stora budgetsatsningar på polisen de tre senaste åren. Som är en sanning på finansdepartementet, men som bara täckt befintliga underskott i polismyndigheten. Men Socialdemokraterna har ju tidigare vridit sin polispolitik åt rätt håll, så vi ska med spänning följa hennes tal ikväll.

Tommy Hansson

Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.

 

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994