Publicerat 2019-07-05 09:10

Annie Lööf talade i Almedalen

Torsdagskvällen i Almedalen, var Annie Lööfs i snålblåsten. Hon har dock stått pall för värre stormar än så, och publiken värmde henne med varma applåder. Hon ägnade en stor del åt att hylla den svenska landsbygden och dess folk, som hon kallade för "landsbygdens hjältar"...

Men talet började i en annan ända, i Nyamko Sabunis efterföljd hade även Annie Lööf en regnbågsflaggsprydd tom stol på scenen, och hon började talet med orden:

"Hatet får aldrig vinna över vårt öppna, fria Sverige. Under det senaste året har ett antal våldsverkande nazister misshandlat kvinnor, hotat homosexuella, stört politiska tal. Den våldsbejakande extremismens våld och hot kränker andra människors möjlighet att våga yttra sig. I år väljer jag att inleda mitt tal här i Almedalen med att ge röst åt alla de som inte vågar vara här i Visby när nazisterna tar utrymme på kullerstensgatorna, med sina flaggor och sitt hat.

Låt oss försvara det fria ordet, låt oss aldrig tystna. Anständigheten behöver oss."

 

Hon talade även om hur människor som kommit till Sverige blir behandlade som att de inte passar in. Hon betonade att inget rättfärdigar att vi, med våra olikheter som dålig ursäkt, behandlar människor respektlöst, börjar döma ut dem som andra klassens människor. Inget rättfärdigar att muslimska kvinnor kallas ”påskkärringar” på bussen, spottas i ansiktet och får slöjan rykt från huvudet. Eller att man, i en Facebookgrupp som påstår sig ”stå upp för Sverige”, utan att tveka kallar människor för ”ett jävla pack” utifrån att de är födda i ett annat land än Sverige. Inget rättfärdigar att man från höga hästar klankar ner på utländska, flitiga butiksinnehavare och produkterna i deras närköp för att man inte klarar av att hantera sin egen ängslighet inför olikheter.

 

Det där med produkterna i Närköp, är med hänvisning till debatten om Jimmie-moments, som förekommit i pressen. Den debatten handlar, som undertecknad uppfattat det, om att det finns områden som upplevs som osvenska. I Sverige. Där kanske majoriteten av de boende inte ser sig som svenska. Där okvädningsorden  inte är de som Annie beskriver, utan snarare "svennehora" eller "golbög". Det ena är lika illa som det andra, och visst behöver debatten hyfsas.

 

Annie talade även en del om polisen.

 

"Runt om i Sverige växer en känsla av ett utanförskap som cementeras.

Oron i våra utanförskapsområden över att inte hitta ett jobb, inte kunna ge sina barn en trygg uppväxt. Rädsla över att utsättas för våld eller skrämmas till tystnad av kriminella. Se sina barn dras in i brottslighet, eller extremism."

 

Centern vill skapa en ny trygghet "Där rättsstaten stärks och är närvarande i hela landet."

 

Annie berättar om ett besök i södra Angered utanför Göteborg. "Jag minns vad poliserna sa – Hit åker vi ogärna utan uppbackning efter mörkrets inbrott. Jag kommer ihåg att jag reagerade, nu såhär mitt på dagen framstod det som vilket garage som helst.

Ett fåtal bilar, modell äldre. Några uppstaplade däck i ett av hörnen och slitna betongväggar.

 

En trappa i mitten, som ledde upp till marknivån, till utgången mitt bland de höga hyreshusen.

 

Kvällstid är det full aktivitet här, mer eller mindre öppen droghandel berättade poliserna. När de ser eller hör oss komma försvinner de upp bland husen. Ingen har sett eller hört något.

Lägenheterna i omgivande hyreshus ägdes av allmännyttan. Men områdets styrande kriminella bytte med jämna mellanrum ut låsen till förråd och andra gemensamma utrymmen och hade på så sätt kontroll över stora delar av husen.

 

Det säger sig självt. Man anger inte den som kan komma och gå som den vill i sitt eget hus.

Det här har pågått alldeles för länge. Det måste få ett slut."

 

Hon beskriver att en del av Januariöverenskommelsen innebär att att stärka rättsstaten, få fler poliser på våra gator och strängare straff för alla dem som stänger in människor bakom osynliga murar av våld och hot i våra förorter.

 

Lööf hyllade även inslag i alla andra riksdagspartier utom V och SD. Om Moderanterna sade hon: "Fundamentet i en ny trygghet är också en närvarande rättsstat i hela landet. Jag vet hur stark viljan är hos Ulf Kristerssons moderater att bekämpa brott och kriminalitet, skapa ett tryggare Sverige. Ett mål vi kan nå tillsammans."

 

Frågan är dock om hon ställer upp på alla moderaternas förslag på rättspolitikens område.

 

Även miljön fick som sig bör ett avsnitt i talet. Men det mest uppmärksammade förslaget hade presenterats tidigare under dagen. Att större delen av norra Sverige (stödområde A och B) skulle få en skattereduktion genom höjt grundavdrag på 11000 per år för att kompensera för höga kommunalskatter och dålig service. Man kan ju undra vad Gotlänningarna i publiken tyckte om det - fattade de ens att de inte omfattas? Man kan även fundera på vad en ung person i Stockholm som ska köpa ett krypin tycker om det. En fin villa i Norrland kan kosta 700 000:-. En etta i Stockholm kostar runt tre miljoner...

 

En nybliven polis har samma löneläge i hela Sverige.

 

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994