Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-24 10:00

Ännu en polis attackerad bakifrån

Västerbottenkuriren berättar om en attack mot en polis bakifrån i samband med en demonstration mot ett SD-möte i Umeå. Polisen höll på att tillsammans med en kollega förflytta en motsträvig kvinna från demonstrationen, när en man plötsligt attackerade polisen bakifrån och mer eller mindre ströp polisen. Polisen fick inledningsvis ingen hjälp i kaoset, utan tvingades använda OC-spray och distraktionsslag. Så småningom kom kollegor till undsättning och mannen greps.

 

Gärningsmannen döms nu av tingsrätten för våld mot tjänsteman till två månaders fängelse, men han slipper betala skadestånd. Polismannen berättar om paniken och skräcken som upplevdes under attacken.

 

Tingsrätten noterar i domen att det i normala fall krävs sjukskrivning för att få ersättning för sveda och värk, vilket inte var aktuellt i det här fallet. Domstolen menar också att polismannen, med tanke på hans yrke och de förväntade ordningsstörningarna, inte har blivit utsatt för en så pass allvarlig kränkning av sin personliga integritet att han ska få någon kränkningsersättning.

 

Återstår att se om domen blir överklagad, varken straffet eller beslutet att inte ådöma skadestånd torde vara särskilt avhållande. Särskilt om straffet kan avtjänas med fotboja. Och vi har en valrörelse i antågande...


(artikeln är bakom betalvägg)

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994