Publicerat 2019-04-12 16:00

Åtal väcks mot poliser

Som framgått av nyhetssändningar och annan media, har chefsåklagare och förundersökningsledare Martin Tidén beslutat att väcka åtal mot tre av de poliser som var inblandade i den tragiska dödsskjutningen av en 20-årig man den 2 augusti 2018 i Stockhoms City.

Regionpolischef Ulf Johansson kommenterar beslutet på polisen.se med orden:
 

"Det som hänt är mycket tragiskt för alla inblandade. Mina tankar går till de anhöriga och vad de genomlever. Jag tänker också på de kollegor som i sin yrkesutövning nu är misstänkta för brott. Det är självklart en stor tragik även för dem. Att åklagaren har beslutat att väcka åtal innebär att denna händelse granskas i grunden, vilket jag tror är viktigt för alla parter."

 

I Polistidningen intervjuas bl a andre vice ordförande i region Stockholms polisfack, Kjell Ahlin, som säger att det så klart är bra för familjen att få svar på en hel del frågor när det blir en rättegång, men för våra kollegor river det upp sår. Han påpekar att det självklart är en ohygglig tragedi för den avlidnes anhöriga.

 

  Kjell har personligen stöttat de poliser som varit inblandade i skjutningen för polisfackets räkning, och berättar för PT att poliserna har fått initial rättslig hjälp av förbundet och vi kommer också att stötta framöver. Det ingår i vår roll enligt Polisförbundets stadgar, noterar han. Han menar att kollegorna, som hamnat i denna svåra situation är det otroligt tungt och åtalsbeslutet har satt dem under väldigt stor press.

 

I DN intervjuar Ulrika By de anklagade polisernas försvarsadvokater, som säger att för dem är det  svårt att se hur åklagaren ska kunna leda de brott han påstår har begåtts i bevis.

 

– Alla är överens om och utredningen visar att poliserna hade rätt att öppna eld. Att i det skedet reda ut i vilken sekund den rätten inte föreligger längre är oerhört svårt, säger advokat Anton Strand  till DN. Han menar vidare att menar att det är svårt att följa med i åklagarens resonemang; att först konstatera att poliserna upplever att de befinner sig i en livsfarlig situation och att sedan åtala dem för hur de agerar. Utredningen visar också att ingen av poliserna heller hade möjlighet att se om Eric Torell hade Downs syndrom eller om vapnet han bar var äkta eller inte.

 

– Den utredning som finns i det här ärendet kan inte ligga till grund för en fällande dom. Det finns inga förutsättningar att säga att det har begåtts ett tjänstefel, det handlar om oerhört små tidsmarginaler som det brottet i så fall skulle ha begåtts, fyller advokat Thomas Martinsson i till DN. Utredningen är visserligen gedigen, man har vänt på varje sten. Men jag får en känsla av att åklagaren väljer att väcka åtal för att domstolen inför öppen ridå ska få avgöra saken. Detta för att inte riskera kritik om att utredningen mörkas, fortsätter Martinsson.

 

Den tredje advokaten, Thomas Olsson, företräder insatsledaren, som inte var direkt inblandad i skjutningen, men som åtalas för tjänstefel. Han säger till DN att hans klient har inte gjort någonting som inte överensstämmelser med hans instruktioner, vilket också bekräftas av flera poliser som hörts i utredningen. Han har gjort sitt jobb – ifrågasätter man det ifrågasätter hela polismyndighetens sätt att arbeta, fortsätter advokaten.

 

– Vi hade förhoppningar om och goda skäl att tro att det inte skulle väckas åtal. Nu är det upp till domstolen att bedöma saken. Vi ser med tillförsikt fram emot det, avslutar Thomas Olsson till DN.

 

En vanligtvis skarp kritiker av polisens utredningar ger i detta fall förundersökningen med visst beröm godkänt. Det handlar om Aftonbladets Oisin Cantwell. Men i detta fall noterar han bland annat att "Poliserna nekar till brott. Kanske fälls de. Kanske frias de. Kanske blir det både friande och fällande domar. Tids nog vet vi."


Den ovissheten får vi alla leva med tills det finns en dom som vunnit laga kraft.

Blåljus kommer självklart att återkomma med kommentarer när rättegången är avklarad.


Tommy Hansson

 

 

 

.
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994