Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-03 07:50

Attackerna mot poliser - Hur ska de stoppas?

Det var ett av ämnena i Opinion Live, i SVT under torsdagkvällen. Två aktiva poliser fick ge sina vittnesmål från dagens gatumiljö, där påföljderna för att angripa en polis tycks helt otillräckliga. Det uppstod även en debatt om hårdare straff är lösningen, eller om polisen behöver mer resurser...

 

På mycket kort tid har tre attacker riktats mot poliskåren. Bara sedan skjutningen mot en polisbostad i Västerås i helgen har ytterligare två incidenter rapporterats. Det är bra att det uppmärksammas, men trenden är inte helt ny.

 

Samtidigt upplever sju av tio poliser att utsattheten för hot, våld och trakasserier har ökat de senaste två åren. Hur påverkar det här poliserna och vad ska vi göra åt problemet?

 

Med i programmet är Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, poliserna Peter ”Peppe” Larsson samt Ted Eriksson, polismannen som knivskars på Medborgarplatsen och Per Gudmundson från SvD.


Peter och Ted beskrev polisernas verklighet och beslutsamhet att göra skillnad på ett sätt som rev med applåder i lokalen. Peppe beskrev vilken avsky attackerna mot poliser väcker hos honom. Det motiverar de flesta poliserna. Ekonomin ställer dock hinder i vägen. Ge polisen resurser så ska vi angripa brottslingarna ännu hårdare. Peppe beskrev hur ofta han utsätts för hot  om våld i tjänsten... Ted lade till, att även om poliser är utbildade, så är det svårt att vara mentalt förberedd på att man ska kunna dö i tjänsten...


Jerzy Sarnecki påpekade att det var viktigare att straffen kommer fort och att fler lagförs än att straffsatserna skärps, det är en enkel politisk väg utan stöd i forskning enligt honom.


Per Gudmundson gick i polemik med kriminologen och menade att mängder med grova brottslingar tillåts vistas i full frihet, vilket så klart göder brottsligheten.


Slutsatsen i programmet är att polisen behöver rejält med mer resurser. Som Peppe sade: Vi skulle kunna anställa 10000 fler poliser och de skulle alla ha att göra... Ted beskrev en konsekvens när resurser inte räcker till. För två och ett halvt år sedan kastade en gärningsman en vinkelslip rakt i ansiktet på Ted. (Det var i Trelleborg så det är  inte bara ett storstadsproblem med  våld mot poliser) Den gärningsmannen är ännu inte dömd. Men Ted kämpar vidare på Stockholms gator...


Peppe lyckades även påpeka hur viktig lönesättningen av poliserna är  för att vi ska kunna bli fler.


Polisdelen av programmet ligger sist, den sista kvarten ägnades åt det. Innan talade det bland annat om hur bostadsbristen påverkas av många nyanlända. Kommer det att leda till nya motsättningar? Om det gick meningarna isär i studion...


En med ansvar för att angripa just problemen med attacker mot poliser, är Carin Götblad, som bland annat är chef för den polis i Västerås som fick sitt hem beskjutet förra veckan. Hon skriver ett brev till poliserna som är högst läsvärt:


"Mina tankar går till dig som är drabbad. Det är en oerhörd kränkning att inte kunna känna sig trygg i sitt eget hem. Men mina tankar går också till er andra som utsätts för angrepp, hot och kränkningar i ert dagliga arbete. Vi som arbetsgivare vill göra allt vi kan för att ni ska känna er trygga. Vi förstår också om ni är oroliga. Ta den oron på allvar, prata med er närmaste chef och prata med varandra om det som har skett.
 
Vi står inför ett annat samhälle idag än för bara några år sedan och utvecklingen går i många delar åt helt fel håll. Region Mitt är tyvärr inget undantag. Vi har samma problematik som storstadsregionerna. Kriminella strukturer som har brett ut sig i samhället, med en kraftig ökning av vapen och narkotika. Svensk polis är inte tillräckligt dimensionerade för den belastning som är idag.

 

I dagarna har jag tackat ja till att framträda i media för att föra fram mitt budskap om hur vi ska kunna vända samhällsutvecklingen. Vi behöver snabbare och tydligare konsekvenser vid oacceptabla beteenden. Det är till exempel inte rimligt att en person som bär ett skarpladdat vapen kan bli fri efter ett par timmars förhör. Eller att samma personer återkommer igen och igen i allvarlig brottslighet utan att vi kan stoppa vederbörande. Vi behöver få många fler kameror för övervakning på offentliga platser och det måste vara mycket enklare för polisen att få tillstånd. Vi behöver hårdare lagar och på flera områden strängare straff.

 

Naturligtvis är det också så att det förebyggande arbetet måste backas upp på ett helt annat sätt. Hela samhället behöver hjälpas åt i kampen mot de kriminella strukturerna och flytta fram positionerna. Myndigheter, kommuner, hälso- och sjukvård med flera behöver kunna arbeta nära tillsammans runt riskindivider. Här finns idag sekretessregler mellan myndigheter som kraftigt försvårar det. Den enskildes integritet kan till exempel inte i så hög utsträckning få vara ett hinder för behovet av att förebygga och klara upp allvarlig brottslighet.

 

Händelsen i helgen väcker många tankar. Jag förstår att man som polisanställd blir bekymrad och att händelsen väcker funderingar om den egna vardagen. Vi kommer att se över skalskydd och personskyddet i regionen och den drabbade medarbetaren och hans familj har fått det stöd och skydd de behöver. Region Mitt har fullt av duktiga och beslutsamma medarbetare. De kriminella gängen kommer att möta en polis som inte backar, utan är mer bestämd och kraftsamlad än någonsin förr."

 

Trots alla angrepp mot poliser, kämpar de allra flesta polliser på. Det är Ted, Peppe och Åsa exempel på. Underbetalda och överbelastade med upplevelser från samhällets baksidor. Men visst finns det en och annan som funderar på vad det är värt. En och annan av dem har lämnat yrket. Det är allvarligt. Nu kommer det mer resurser till polisen. Det är bra. Efter löneförhandlingarna får vi se om det var tillräckligt....

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994