Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-12 08:20

A, B-poliser och ordningsvakter

Polisbristen som drabbar medborgare och företagare hårt, leder till kreativa politiska förslag. Knappt har vi genomfört den största omorganisationen av svensk polis med avsikt att riva hinder för samverkan och effektivt polisarbete, förrän förslag på återställare kommer som brev på posten. Frågan är om det verkligen lindrar baksmällan...

Polisbristen drabbar även poliserna.
När en våldtäktsanmälan blir liggande outredd, är det inget någon polis är stolt över. När företagare blir utsatta för hot och våld, och inte ens törs anmäla, känner sig poliserna otillräckliga. På vissa kriminalavdelningar är arbetsbelastningen så stor att det är ett arbetsmiljöproblem och huvudskyddsombudet tvingas gripa in. På andra håll, kan en ensam polispatrull patrullera i ett område stort som Danmark...

Polisbristens konsekvenser speglades ganska väl i ett inslag i gårdagens Studio Ett. Det är företagarna i Husby, som för andra gången i år tänker stänga sina butiker i protest mot otryggheten och polisbristen. Kommunen har velat anställa ordningsvakter, men inget vaktföretag har velat ta sig an uppdraget, sannolikt av säkerhetsskäl. Det är även tveksamt att säkerhet bara skall finnas för den som kan betala, det borde vara ett samhällsansvar. Och att tro att ordningsvakter med 80 timmars utbildning verkligen ska kunna ersätta polisbristen är naivt i överkant.Men kan man inte trolla fram fler poliser? Det tycks i varje fall vissa moderater tro, de vill lösa polisbristen genom att låta kommuner anställa poliser. Varifrån de nu skulle tas?

Det ska tilläggas, att exempelvis Moderaterna i Stockholms län är klokare än så. Riksdagsledamoten Anti Avsan säger till SR:

– Det här blir ju en splittring av en enhetlig verksamhet, som jag tycker ska vara statlig, av principiella skäl. Eftersom det ytterst är en del av statens organiserade våldsanvändning.


Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger också nej till kommunala poliser.

– Vi har ju problem i dag med att inte bara vardagsbrottslighet förblir olöst. Jag får påminna om att vi har en diskussion nu som handlar om att polisen inte ens hinner utreda våldtäkter tillräckligt snabbt. Det är ett symptom på att vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna, det är det som är det viktiga att rätta till, säger han till SR.
Blåljus minns för en vecka sedan, då svensk polis kraftsamlade i Göteborg för att trygga demokrati och mötesfrihet. Hade kommunala poliser från Tyresö, Haninge eller Vivalla kunnat göra det? Hade kommunerna varit intresserade av det? Eller en vanlig hockeymatch på Globen - Skulle Tyresö släppa sina poliser dit? Eller det kommande toppmötet i Göteborg som kommer att innebära en kraftsamling utan dess like för svensk polis - hade det ens varit möjligt att genomföra med kommunala ordningspoliser?


För att inte tala om komplikationen med gängbrottslighet. De har ovanan att besöka varandras områden för att genomföra sina väpnade uppgörelser. Om polisen då inte är samtränad, samordnad och samarbetar, har vi helt enkelt ingen chans - det är svårt nog som det är.


Ur ett arbetsmiljöperspektiv menar jag därför att idén om kommunala poliser är förkastlig. Även om det så klart skulle bli lönedrivande att poliser kunde välja mellan olika arbetsgivare. Polisförbundet skulle få en diger uppgift att förhandla pensioner, utrustning och arbetsmiljö och andra anställningsvillkor med kanske 290 kommuner förutom Staten. Lidingö skulle nog kunna få en fin poliskår - men frågan är om Botkyrka skulle kunna behålla sina poliser. Och - kommunalt anställda poliser gör inte att poliserna blir fler. Poliserna måste utbildas innan de ställs ut i hetluften. (Jag förutsätter att förslaget om kommunala poliser inte innebär outbildade låtsaspoliser)

 

Det ska bli intressant att följa frågan på Moderaternas partistämma.

 

Det är lätt att hålla med Tobias Tobé om att den rätta vägen är att ge polisen mer resurser och högre löner nu. Och nu är det så vitt vi vet inget riksdagsparti som har någon annan åsikt.


Tommy Hansson


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994