Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-10 14:10

Basverksamheten ska förstärkas, med mera

Än en gång berättar rikspolischefen om vad han och ledningsgruppen har på agendan. Hur ska polisens budgetförstärkning göra mest nytta. Behöver HR mer resurser för att rekrytera, eller löser sig det med bättre anställningsvillkor för poliser? Och hur ska vi mota den grova brottsligheten? Kanske med fler poliser?

Som Dan Eliasson skriver i sitt veckobrev,
pågår just förhandlingar mellan Polisförbundet och Polismyndigheten om polisernas arbetsmiljö och anställningsvillkor. Det kommer väl lägligt nu när vi behöver stärka basverksamheten, med utryckande, utredande och förebyggande polisverksamhet. Till det kommer gränskontroller, EU-toppmötet i Göteborg, valåret och attacker mot blåljuspersonal på arbetet och i hemmen...

Och effektivare IT-system behövs absolut också. Rikspolischefen planerar inför 2020, inför 2024 och även inför nästa veckas Nationella Trygghets Undersökning. Det gäller att hålla alla bollar flygande i luften samtidigt. Och under tiden nås vi av oroande rapporter om att någon kan ha läckt uppgifter ur polisens register till kriminella personer. Om det stämmer, kan det så klart få förödande följder både för förtroendet för polisen och i värsta fall för polisers eller andras personliga säkerhet. Där delar vi rikspolischefens oro.

Rikspolischefen berättar även om arbetet kring kommande års regleringsbrev för polisen, som inte får utformas så att det administrativa arbetet med att redovisa verksamheten blir hindrande i stället för motsatsen. Det gäller att hålla fokus på kärnverksamheten.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994