Beslut idag: Lönerörelsen pausad

I dag kom beskedet från industrins parter - LO och Svenskt Näringsliv - att förhandlingarna inför nästa avtalsperiod skjuts fram till i höst. Beslutet är en direkt följd av de konsekvenser och utmaningar som det svenska samhället nu står inför med anledning av coronaviruset. Beskedet avser kommande avtalsperiod och berör inte de nya polislöner som väntas betalas ut under maj månad.

Industrins parter - LO och Svenskt Näringsliv - meddelade idag, 20 mars, att förhandlingarna gällande nästa avtalsperiod skjuts fram. Beslutet är en direkt följd av de konsekvenser och utmaningar som det svenska samhället nu står inför med anledning av coronaviruset. 

Beskedet presenterades av LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, vid en gemensam pressträff.
 
Blåljus förtydligar att dagens besked
avser den 
kommande avtalsperioden och berör inte de nya polislöner som väntas betalas ut under maj månad.

- Läget vi befinner oss i är mycket mycket allvarligt, sa Jan-Olov Jacke vid pressträffen. 


Jacke betonade att den negativa ekonomiska utvecklingen nu går i en "oerhörd fart" och drabbar handeln, industrin och så gott som alla sektorer. Jacke sa också att 40 procent av företagen rapporterat om svårigheter med likviditeten samt att ca var tredje företagare (34 procent) angett att de antingen har varslat eller kommer att varsla personal.

Jacke: "Ett av de stora uppdrag vi har är att behålla jobb och behålla företag".

Karl-Petter Thorwaldsson talade utifrån en enad LO styrelse:

- Det är också en rekommendation från LO och Svenskt Näringsliv att alla andra fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer ska följa den här rekommendationen att prolongera avtalen till att starta förhandlingar igen den 1 oktober som om den vore den 1 mars, sa Thorwaldsson. 

- Vår målsättning är att samtliga avtal ska vara tecknade innan 31 december 2020.



På Polisförbundets hemsida kommenterar förhandlingschef Niklas Simson dagens besked:
- För oss som förhandlar polisernas löner och villkor betyder det att vi alltså inte vet när vi kommer ha ett nytt centralt avtal. Men vi förutsätter att vi inom staten kommer att förlänga avtalen på samma sätt som resten av arbetsmarknaden, och det gör att vi kommer kunna omhänderta förhandlingar i de viktigaste frågorna inom polisen i alla fall. I övrigt får vi som alla andra avvakta utvecklingen i samhället i övrigt.
Simson utvecklar för Polistidningen:
Men det betyder inte att vi slutar förhandla om de frågor vi har mandat att förhandla om, till exempel SPI-avtal, villkor för hundförare, ingripandeberedskap i glesbygd och ob-ersättning.

Tina Gustafsson