Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-06 11:20

Billigare att vara medlem i polisfacket från 2018

Nej, Polisförbundet sänker inte medlemsavgiften, det kostar dessvärre att bedriva facklig verksamhet med kvalitet. Dessutom har förbundet utgifter för rättshjälp och andra juridiska stöd åt sina medlemmar. För att inte tala om allt påverkansarbete, som blir lite extra dyrbart för ett litet fackförbund.

Däremot har regeringen i förhandlingar med sitt stödparti Vänsterpartiet kommit överens om att införa avdragsrätt för medlemsavgift i fackförening från juli 2018.

Så här presenteras nyheten av Vänsterpartiet:
 

"Vänsterpartiet och regeringen har i budgetförhandlingarna kommit överens om att återinföra avdragsrätt för fackföreningsavgiften från och med juli 2018. Det innebär en inkomstförstärkning för runt tre miljoner löntagare. Reformen kostar cirka 1,33 miljarder 2018, och därefter 2, 67 miljarder kronor per år från och med 2019.

 

– Vänsterpartiet har arbetat för att återinföra avdragsrätten för medlemsavgiften i fackföreningar sedan den avskaffades av alliansregeringen för tio år sedan.

För många innebär avdragsrätten skillnaden mellan att stå utanför facket och att gå med. Vår förhoppning är att fler nu ska ha råd att betala sin medlemsavgift och på så vis stärka den fackliga organisationsgraden, säger Jonas Sjöstedt.

 

Idag har arbetsgivarna möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift, men arbetstagarna saknar motsvarande möjlighet. Det skapar en skevhet och maktobalans på arbetsmarknaden, menar Sjöstedt.

 

– Fler medlemmar i facket ger både ökad trygghet för den enskilde medlemmen och bygger en starkare fackföreningsrörelse, vilket är bra för hela samhället. Det här är en vänsterframgång som ger tre miljoner vanliga löntagare mer i plånboken. Vi gör Sverige mer jämlikt, säger Jonas Sjöstedt.

 

För en undersköterska i Kommunal (eller en polis) som tjänar runt 27 000 kronor i månaden betyder avdragsrätten att hen får tillbaka ca 1300 kr per år. För en butiksanställd medlem i Handels med en månadslön på 27 600 kronor, är summan ca 1500 kr per år. Avdraget sker i form av en skattereduktion med 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften som betalats in på ett år, förutsatt att avgiften uppgår till minst 400 kronor per år."

 

Blåljus kommentar: Det finns många goda skäl att vara med i polisfacket, vilket för den absoluta majoriteten av Sveriges poliser är en självklarhet. Det finns dock en liten minoritet, som måhända av ekonomiska skäl valt att stå utanför. Om några av dessa, nu får råd att delta i polisernas fackliga gemenskap, finner vi det mycket glädjande. För tillsammans blir vi starkare.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994