Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-19 09:10

Blir 2018 den värsta polissommaren någonsin?

Det finns en del som tyder på det. I Polismyndighetens tidning Svensk Polis, beskriver Rikspolischefen Anders Thornberg situationen för polismyndigheten och poliserna. Grundtonen är positiv, med supelativer hur alla poliser ställer upp och gör sitt yttersta varje dag för ett tryggare samhälle. Samtidigt som RPC ser bristen på resurser som innebär svåra prioriteringar, så hårda att det värker i polissjälen.

Nu fortsätter Rikspolischefen sitt arbete med att skapa bättre förutsättningar för alla som gör jobbet i verksamheten. Det krävs fler kollegor, konkurrenskraftiga löner, tydligare karriärvägar och ett starkare medarbetarskydd, och mycket annat, konstaterar han.

Men åter till polissommaren. Rikspolischefen menar att det kan bli polisens jobbigaste sommar påmånga år, eftersom uppdraget växer hela tiden, samtidigt som antalet poliser per invånare är det lägsta på tio år. Till det kommer valrörelsen. Nu krävs det att alla hjälps åt för att klara av "måste"-verksamheten.

"Vi får tillsammans försöka göra det bästa vi kan med de resurser vi har. Inför nästa sommar har vi börjat den stora tillväxten av polisanställda och borde vara i ett annat läge."

För bara någon vecka sedan, fanns hoppingivande tecken på att de grova våldsbrotten med mängder av skjutningar möjligen var på nedgång. Det hoppet sköts i sank i gårkväll när en skjutning i Malmö ledde till sex träffade människor, varav tre skadade och tre dödade.

Ett annat område som haft sin beskärda del av grova brott, är som bekant polisområde Syd i vår egen region. Där har enligt Expressen arbetsbelastningen inför sommaren lett till att utredarna på grova brott är helt nedkörda. Det innebär att utredare från andra enheter flyttas över till grova brott för att förstärka. Biträdande polischefen i polisområde Syd beskriver det så här: "Det är som rikspolischefen tidigare har sagt, att svensk polis är bemannad till 80 procent. I grunden är vi underbemannade. Poliskrisen i hela Sverige är uppenbar. När du sedan till det adderar den ansträngda situationen med grov organiserad brottslighet i form av antalet gängskjutningar så får vi det här läget."
Det blir väl som vanligt att de allra grövsta brotten utreds under sommaren, medan alla tillgängliga poliser i övrigt får fylla upp luckor på ordningsavdelningen och i samband med kommenderingar. Undertecknad har tillsammans med stationsbefälet i polisområde Syd Lars Alvarsjö fått tillfälle att kommentera läget inom polisen och sommaren ur ett lokalt perspektiv i Radio Tyresö.  Ann Sandin-Lindgren ställer frågor som:   Hur klarar man sommaren i polisbristens Sverige? Vilka brott är vanligast på sommaren? Kommer det att bli bättre efter valet med de satsningar som utlovas? Och vad är bäst med polisyrket?
Tommy Hansson

 


Gilla sidan: