Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-05-16 06:50

Bra att kriminalpolitik debatteras men nu krävs resurser.

Martin Marmgren såg partiledardebatten, och gläds åt att polisfrågor fått ett ökat utrymme i debatten. Men samtidigt är han besviken på poltiker som hänvisar till polisens ökade resurser - som kommer i framtiden. Verkligheten sker nu, både i våra mest utsatta förorter - och på de platser som resurserna till dessa förorter tas! Inlägget är tidigare publicerat på Martins Facebook, och Blåljus har fått löfte att återge det.


"Några tankar om kriminalpolitik, bl.a. med anledning av gårdagens partiledardebatt:


Vi är många inom polisen, inte minst fackligt aktiva kollegor, som länge har försökt lyfta frågorna kring den utsatthet och det lidande som orsakas av bristande resurser till rättssystemet i kombination med tafatt lagstiftning. Det är bra att frågan äntligen ges den uppmärksamhet den förtjänar.

 

Regeringen, min regering då jag ju är aktiv miljöpartist, har inte levererat tillräckligt på området.... En del bra saker har gjorts (vissa lagskärpningar, avskaffandet av "pinnjakten", mm) men polisen är fortfarande grovt underbemannad och polislönerna är fortfarande så dåliga att det är svårt att både rekrytera och behålla personal.


Att vi överhuvudtaget har någon brottsförebyggande verksamhet värd namnet i mitt lokalpolisområde med de särskilt utsatta områdena Tensta, Rinkeby och Husby (för det har vi) beror på att regionen och polisområdet omfördelar resurser internt. Utsatta områden som Hässelby och Hallonbergen/Rissne står därför nästan helt utan.

 

Det tillskott som kom i vårbudgeten är fortfarande grovt otillräckligt. I mitt polisområde dras nu återigen de ekonomiska tumskruvarna åt. Detta trots att vi har bra chefer som vill satsa på verksamheten. Polisområdeschefen tvingas helt enkelt mot sin vilja spara för att pengarna inte räcker till.

 

Att Löfven då pratar om 10 000 fler polisanställda i framtiden må vara bra, men ändrar inte den verklighet som vi poliser, men framför allt alla brottsutsatta, lever med idag. Regeringen har fortfarande inte gjort något åt lönerna, och de tillskott man har gett polisen har konstant varit otillräckliga och är det fortfarande.

 

Jag är som sagt partisk. Jag har träffat och hyser stor respekt för inrikesminister Ygeman. Jag känner (och gillar skarpt) flera miljöpartistiska och en del socialdemokratiska rikspolitiker. Trots det kan jag inte ge regeringspartierna segern i debatten om rättsfrågor. De har verkligheten emot sig. När exempelvis Björklund säger att Liberalerna vill ge poliser 4000 kr mer i lön är det frågan om en åtgärd som jag vet skulle göra skillnad direkt, här och nu. Här är socialdemokraterna dessvärre svarslösa (och miljöpartiet tysta).

 

Jag hoppas innerligt att regeringen slutar att skjuta de nödvändiga satsningarna på framtiden. Dels för att jag tycker att den regering vi har är väldigt mycket bättre än alternativet på de flesta politikområdena, inte minst miljö- och klimat som enligt mig är den allra största ödesfrågan i vår tid. Och jag tror att saktfärdigheten i trygghetsfrågorna riskerar att bidra till ett regeringsskifte. Men främst för att utsatta människor som är i behov av polisens hjälp behöver oss här och nu. Och vi räcker inte till."


Blåljus kan bara hålla med. Polisfrågan och den kriminella verkligheten är för allvarlig för politiskt käbbel. Det är därför Polisförbundet har begärt en parlamentarisk överenskommelse, alla vill ha mer poliser och ökade resurser, det får inte fastna i politisk pajkastning... Och Martin beskriver varför utifrån verkligheten.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994