”Chockade, förtvivlade, hålögda och dödströtta människor”

- Vi möter chockade, förtvivlade, hålögda och dödströtta människor. Poliserna har ett formulär som de använder för att få de uppgifter av varje resenär som är väsentliga för att myndigheterna ska veta vilka det är som kommit hem. Vi tar det stilla och försiktigt och Luftfartsverket har gjort allt de kunnat för skapa en lugn och trygg miljö för mottagandet.

Den som berättar för Blåljus är Åke Henriksson, yttre befäl på flygplatspolisen Arlanda. Han gör det strax innan han ska gå hem och sova efter en kväll och natt. Han låter trygg och lugn trots att han just lämnat ett psykiskt mycket påfrestande arbetspass.

- Ja, här händer sådant som ju bara inte borde få hända, fortsätter han. Igår kom ett barn i fem-sexårsåldern hit helt ensam. Tackochlov har vi hög beredskap med läkare, socialjour, ambulans och andra som snabbt kan agera i sådana situationer. Trots mängden av inkommande illa åtgångna människor känns det att vi tillsammans klarar av det och att vi också kan vara ett stöd för de drabbade. Beredskapen måste vara hög – vi får bara knapphändiga eller inga uppgifter om vilka som kommer med planen. Det är först när flygplansdörrarna öppnas mot piren som vi får klarhet i vilka behoven verkligen är.

Åke berättar att hela B-piren är helt avstängd för mottagningen av de hemkommande. Inga journalister eller andra utomstående får komma in utan bara de som i sin tjänst arbetar med att möta de drabbade. Luftfartsverket har tillochmed hängt upp insynsskydd för fönstren för att förhindra fotografering av människorna i deras mycket utsatta situation. Det här har gjort att det är möjligt att ta det mycket lugnt med de hemvändande.

- Det behövs, förklarar Åke. Jag upplever att många människors fördämningar brister totalt när de sätter sin fot på svensk mark. De har tagit sig samman så länge men nu är det många som inte orkar längre. Vi får ta det oerhört varligt med dem. Många klarar till exempel inte att minnas sina bostadsadresser och sina personnummer. Det är verkligen mycket bra av Luftfartsverket att ha ordnat en trygg och lugn plats där dessa uppslitna människor får landa lite innan de ska vidare ut i verkligheten.

Åke tillägger att man för säkerhets skull också har poliser i tullfiltret. Det har visat sig att en hel del personer som varit med om katastrofen i Sydostasien kommer till Arlanda med ordinarie flyg bland annat via Frankfurt och Amsterdam. Poliserna går fram och talar med de resenärer som ser ut att kunna komma från de drabbade områdena. Det är viktigt för myndigheterna att ha säker information om vilka det är som lyckats ta sig hem.

Ett femtiotal poliser från hela Stockholms län är hela tiden igång med mottagningen på Arlanda. Åke tycker att det är väl sörjt även för deras psykiska behov.

- Det är en enorm belastning för poliserna. Men dels har vi ju varandra och det är ett bra stöd. Dels deltar debriefingpersonal vid varje utsättning och informerar om sitt jobb. Sedan finns de tillgängliga under hela arbetspassen. Luftfartsverket har dessutom ställt upp med mackor och dryck för dem som jobbar.

---------------------------------------------------

Polisfacket i Stockholms län deltar i den förtvivlan som så många nu känner inför det som hänt runt Indiska oceanen. Polisfacket – liksom polismyndigheten – i länet har en hög beredskap. Vi inom facket kommer att göra allt vi kan för att stödja de av våra medlemmar som på ett eller annat sätt drabbas av katastrofen.

I nuläget (aktuell uppdateringstid) berörs ett trettiotal kolleger i länet och deras familjer. I det antalet finns de som vi vet drabbats och ett antal som vi ännu inte kunnat få kontakt med.

För våra medlemmar och deras familjer är kontaktpersonen vår ordförande Lars Ericson som träffas på tfn 0708 21 23 91.

Vi vill påminna våra medlemmar om krismomentet som ingår i fackets olycksfallsförsäkring. I ett första skede kommer vårt försäkringsbolag Förenade Livs  samarbetspartner inom olycksfallsförsäkringen, Kris- och Traumacentrum på Danderyds sjukhus, finnas tillgängligt för försäkrade och anhöriga som drabbats.

Förenade Liv har meddelat oss följande telefonnummer där man står till förfogande för frågor:

Telefonnummer Förenade Liv kundtjänst: 08/ 700 40 80.

Telefonnummer Förenade Liv olycksfallsförsäkring: Kenne Karlsson 08/772 70 49, Helga Sedman 08/772 73 85.

Kris- och Traumacentrum Danderyds sjukhus: Per Sandberg 0709/12 96 52.

I detta akuta läge är inte några detaljfrågor om försäkringens giltighet avgörande utan man tar emot de samtal man får från våra försäkrade.

---------------------------------------------------

- Polisen i Stockholms län står inför en av sina svåraste uppgifter någonsin, säger Lars Ericson till Blåljus. Kolleger är drabbade. I vårt vardagliga jobb ska vi också möta allmänhetens förtvivlan och otrygghet. Vi har en hög beredskap för att göra det.

- Men det kommer att ställas stora krav på våra poliser som bland annat på Arlanda är i främsta linjen när det gäller att ta emot all denna ångest. De kommer att göra ett bra jobb – det är ju det vi är bäst på.

- Men vi kommer att behöva hjälpa hjälparna också och jag anser att vi idag har en god beredskap för det. Ingen möda får lämnas osparad för att ge allmänheten – och vår egna – det allra bästa stöd vi har att erbjuda.

---------------------------------------------------

Blåljus förstasidesartikel om svaren till medlarna i de offentliganställdas avtalsförhandlingar har flyttats i sin helhet till ”Notiser”. Gå till spalten här till vänster och klicka på ”Fack och arbetsgivare säger ja till medlarbud”.

---------------------------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser utöver den vardagliga brottsrapporteringen? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 30 dec 2004 kl 0950.

Sedan den 1 november 2004 uppdateras Blåljus.se var tredje dag. Så länge det bedöms som viktigt med hänsyn till katastrofen vid Indiska oceanen uppdateras hemsidan varje dygn.

Den 30 december 1922 utropades Sovjetunionen som en federativ mångnationell stat. Unionen upplöstes nästan sju decennier senare, officiellt den 25 december 1991. Då ersattes den av 15 på pappret självständiga stater. Den självständigheten har det varit si och så med men som vi sett under hösten och nu i dagarna börjar de fjättrade skramla med bojorna. Den 30 december 1940 efter nästan ett och ett halvt års världskrig tar sig det första lejdfartyget - "Gullmaren" – fram till  Göteborgs hamn från New York. Lasten består huvudsakligen av livsmedel.

För att möta den allt stridare invandrarströmmen till Amerika öppnades den 31 december 1891 en mottagningsstation på Ellis Island i New York. Stationen var i bruk till 1943 och är i dag ett museum. Trots en kraftig åderlåtning, kanske framförallt just via Ellis Island, stretar sig den svenska befolkningen den 31 december 1923 för första gången över 6 miljoner.

Den 1 januari 404 e Kr hölls de sista gladiatorspelen i Rom. Det var kejsar Honorius som tog det kloka och civiliserade steget att totalförbjuda de väpnade tvekamperna på liv och död. Den 1 januari 1957 drabbades Stockholm av ungdomskravaller för fjärde året i rad. Flera tusen ungdomar mellan 12 och 20 år samlas i city med omfattande skadegörelse som följd.

Den 2 januari 1492 föll Granada, morernas sista fäste i Spanien, efter ett anfall från de kristna. Under perioden 1237–1492 var Granada ett självständigt muslimskt rike. Huvudstaden bar samma namn. Under den muslimska perioden upplevde staden en kulturell och merkantil storhetstid, men sedan den moriska befolkningen drivits bort skedde en nedgång.

Den 3 januari 1521 är en viktig dag även i svensk historia. Då blev den tyske reformatorn Martin Luther bannlyst av den katolska kyrkan genom en påvlig bulla. Det fick stora konsekvenser även för det svenska samhället långt in i vår tid. Luthers konflikt med Rom tog fart den 31 oktober 1517 då han spikade upp sina 95 teser om avlatens innebörd på kyrkporten i Wittenberg. Den 3 januari 1947 kom de första nylonstrumporna till Sverige från New York.

Den 4 januari 1885 genomfördes den första lyckade blindtarmsoperationen. Den inflammerade tarmen snittades bort på ett sjukhus i Iowa, USA. I västvärlden förekommer årligen något hundratal blindtarmsinflammationer per 100 000 invånare. Den 4 januari 1971 dömdes avslöjarna av IB-affären, Peter Bratt, Jan Guillou och Håkan Isacsson, till ett års fängelse för spioneri.