Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-16 10:10

De kriminella ska inte få styra

Ivar Arpi funderar i en SvD-ledare över nyheter om kriminellas inflytande i samhället. Tryggheten ökar på vissa platser, medan otryggheten på andra platser leder till att småföretagare strejkar i protest. Journalister hotas, bibliotek stängs, företagare protesterar eller flyttar sin verksamhet. De som blir lidande är lokalbefolkningen.När några unga män säger till en journalist, "Ta bort de där kamerorna - Jag ska knulla er" och det knappt väcker någon reaktion, är det allvarligt.

Arpi noterar att det finns platser i Sverige, där skyddsombudet tvingas stoppa ordningsvakter, då inte ens deras säkerhet kan garanteras - tvärtom, kan just deras uniformer bli en måltavla. Och, ordningsvakterna som kanske var handlarnas sista hopp...

För att inte tala om situationen i Malmö där hot och utpressning rent av ledde till att kriminella kunde ta över en handlares verksamhet tills polisen avbryter verksamheten.

Arpi konstaterar att handlarna i Husby inte strejkar på grund av omgivningens främlingsfientlighet eller klassförakt. "Ingen vithetsnorm har gjort en smash and grab-kupp eller rånat någon. Det var inte förortsdemonisering som attackerade ordningsvakterna på Rymdtorget. Inte heller förtrycks handlarna av polisen, som en del postkoloniala debattörer på ytterkanten vill göra gällande. Tvärtom kräver de fler poliser."


Problemet som Arpi beskriver är de kriminella som anser sig äga områden och tillåts diktera livsvillkoren för alla andra.

 

Staten måste återta kontrollen, skriver Arpi, över de offentliga ytorna – gator, torg, köpcenter, badhus och bibliotek. "Det krävs fler trygghetskameror, fler poliser som är på plats och skärpta straffskalor som gör att de kriminella försvinner längre tider från områdena när de döms. Om vi accepterar detta i dag, hur blir det i morgon?"


Så avslutar Arpi sin ledare. Och kanske kan vi få en aning, när vi ser dagens första tweet från YB-Södermalm. Kollegan berättar om hur poliserna grep två gärningsmän till grova stölder. De uppgav sig vara 11 och 12 år gamla. Men deras identiteter gick inte att fastställa med säkerhet. Polisen lämnade de unga tjuvarna till de sociala myndigheterna för att de skulle kunna fortsätta utredningen av vårdbehov mm, och måhända placeras i säkert och tryggt förvar. För så borde väl samhället fungera? Sådan är väl lagen? Den lilla respekten förtjänar väl brottsoffren och det borde väl även gagna även gärningsmännens rehabilitering?


YB-Södermalm ger facit, både vad gäller de unga tjuvarna, och kanske dessvärre hur det blir i morgon i sin nästa tweet: "De överlämnades till sociala myndigheter, men platser på LVU hem kunde inte uppbringas, varvid de fick släppas på fri fot."


Risken är att YB-Södermalm efter väl förrättat värv, i morgon får uppleva en déjà vu,  samma gärningsmän fast med nya brottsoffer. För varför skulle de sluta? Så visst är Ivar Arpis avslutande fråga högst berättigad.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994