Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-06-29 12:00

Delat ansvar för polis i kris

Anna Nellberg Dennis, Vice ordförande i Polisförbundet förklarar i SvD exakt hur dagens prekära poliskris uppstått. Bland annat beskriver hon hur det har gått utför under de senaste 15-20 åren. Men nu är det dags att vända utvecklingen, ett polislönelyft blir bara mer nödvändigt ju längre tiden går...

SvD har ju de senaste veckorna målat en allt annat än positiv bild av Polisen. Det har handlat om saker som att poliser i yttre tjänst minskat, polischefer vittnar om polisbrist och svåra ärenden som våldtäkter prioriteras ned.

De två främsta orsakerna kan vara polisens omorganisation och polisernas usla löneläge som gör att polisrena blir allt färre. Anna noterar att det grundläggande problemet, polisbristen, är att flera regeringar saknat en långsiktig strategi för Polisen.  Anna får även tillfälle att kommentera Anders Ygemans förnekande av att vi skulle ha en akut polisbrist i Sverige.

Hon säger till SvD att Polisförbundet gör en annan bedömning, det är riktigt att polisen inte levererar men det beror på polisbrist och en strukturell underbemanning med ett enormt övertidsuttag. En av de viktigaste frågorna för att komma tillrätta med polisbristen, är en rejäl höjning av polislönerna, fortsätter hon. Hon känner med de poliser som på grund av polisbristen känner sig otillräckliga och frustrerade och gläds åt att SvD hjälper till att lyfta frågan.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994