Publicerat 2018-09-12 09:20

Den nya Regeringen måste satsa på polisen

Demokratins grundbult, allmänna och fria val, har åter haft sin gång. Resultatet är inte helt klart ännu, men vissa tendenser kan ändå urskiljas. Exempelvis att flertalet vinnare känner sig som förlorare – och förlorarna känner sig som vinnare i någon mån.

 

Socialdemokraterna fick ett rejält rösttapp jämfört med förra valet och även historiskt, men är fortfarande största parti (med god marginal) och känner sig därmed som vinnare. Jämfört med många opinionsmätningar blev valet en framgång. Moderaterna gick tillbaka även de, men har haft ännu värre svackor i opinionsundersökningarna, och går med gott självförtroende in i kampen om regeringsmakten.
 

Sverigedemokraterna var det parti som gick upp mest, men kanske är det just deras sympatisörer som är mest besvikna i förhållande till sina förväntningar på resultat över 25% och kanske upp mot 30%. Centern och Vänsterpartiet har gått upp, men hoppades säkert på tvåsiffriga procentsiffror. Miljöpartiet har minskat kraftigt i förhållande till förra valresultatet och ännu mer i förhållande till förväntningarna inför förra valresultatet. Trots den varma sommaren och alla artiklar om klimathotet på morgontidningarnas kultursidor. Å andra sidan, finns säkert en lättnad över att ha hamnat över 4%, hur hade det gått utan sommarvärmen? 

 

KD, är kanske det enda partiet som kan känna verklig ogrumlad glädje, över att ha gått från opinionsundersökningarnas utanförskap med siffror runt 2% till över 6%. Liberalerna ligger still, på dryga 5%, och får vara glada att de hållit sig över 4%-gränsen samtidigt som det är en låg nivå historiskt sett för det liberala partiet. De har dock haft interna stridigheter som kan ha påverkat siffrorna.  

 

Andra som har anledning att vara besvikna är småpartierna utanför riksdagen, som jämfört med uppmärksamheten innan valet, fått ett väldigt begränsat stöd.

 

Så nu skall en regering bildas. Innan dess kommer vi att ha det slutgiltiga resultatet. Sverigedemokraterna har kontaktat Moderaterna och KD, men fått kalla handen. Socialdemokraterna har kontaktat Centern och Liberalerna och fått en lika kall hand. Nu bjuder Alliansen i stället in Socialdemokraterna till samtal om överenskommelser inför regeringsbildningen. Efter talmansvalet när riksdagen samlats den 24 september kommer regeringsfrågan att ställas på sin spets, och sedan ska landet regeras. 

 
 

Ur det perspektivet känns det trots allt tryggt för Sveriges poliser, att alla partier som är möjliga i en regeringskonstellation har uttalat sig för en rejäl förstärkning av polisen. Beroende på hur regeringen ser ut, borde det finnas goda möjligheter att bli överens om hur det kan bli möjligt genom att göra yrket attraktivt genom en uppvärdering, genom att erbjuda en utbildning som svarar mot yrkets krav och genom att ge stöd till poliskåren även när det blåser. 

 
 

Samtidigt som regeringsbildningen pågår, kommer Polisförbundet att hålla sin kongress, den 25-27 september. I region Stockholm har ombuden varit samlade och gått igenom alla motioner och styrelseförslag. De spänner från kortbyxor till varumärkesplattform, så det fanns mycket att ta ställning till. Dessutom ska även Polisförbundet välja ny styrelse. 

 
 

Demokratin ser lite olika ut, men det finns även likheter i att folket – eller medlemmarna – är de som har den verkliga makten...
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994