Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-20 09:20

Den okränkbara polisen

Patrik Gustafsson som är huvudskyddsombud i Region Stockholms polisområde Nord, beskriver sin frustration över hur poliser som blir utsatta för hot eller våld blir behandlade av rättsväsendet. Det kan väl aldrig handla om att det är ett lågstatusyrke som gör att det anses OK?

 

"I rättspraxis är vi poliser okränkbara. Å ena sidan förutsätts vi ha ett utökat skydd som tjänstemän, men när vi utsätts för kränkningar och/eller våld så förväntas vi tåla så mycket mer än någon annan.

I polisområde Nord har vi på kort tid haft två märkliga domar där polis förvägrats skadestånd av svensk domstol. I ena fallet eftersom polis torde kunna utgå ifrån att utsättas för stenkastning i Tensta.

 

I ett annat fall eftersom polisen tryckt upp en misstänkt mot en vägg och utdelat ett batongslag för att avbryta en brottslig gärning, att sedan få ett knytnävsslag i ansiktet av gärningsmannen får man räkna med som polis.

 

En polis kan alltså inte bli kränkt. För när vi tar på oss uniformen och går ut för att skydda, hjälpa och ställa till rätta så ska vi räkna med att bli bespottade, hotade, hånade, slagna….

 

Undrar om en lagman kan bli kränkt i sin yrkesutövning? När man utdelar sinnesslöa domar får man väl räkna med att få en propp i rättsalen, eller åtminstone några rejäla okvädningsord.

 

Precis som vi i den statliga låglöneligan.

 

Patrik Gustafsson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994