Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-17 09:40

Det är poliser vi behöver!

Folkbladet har idag en ledare, som är högst tänkvärd för alla politiker som har synpunkter på hur polismyndigheten ska bli starkare och effektivare. Det är den fritänkande socialdemokraten Widar Andersson som funderar över hur partiernas löften om fler polisanställda ska fyllas med innehåll. Och vilket innehåll...

Widar noterar att numer alla partier vill se en kraftig förstärkning av polisen. Det talas om tiotusen fler anställda på 7-8 år. Han noterar att det målet, även om en andel är civilanställda, skulle innebära en fördubbling av utbildningstakten jämfört med nuläget. Är det ens möjligt - och hur ska kvaliteten behållas, frågar han sig.

Widar noterar att yrket polis är ett krävande yrke som kräver lämplighet, kunskap och omdöme. Ingen är hjälpt av "fuskande politiker" som tänjer på begreppet "polisanställda" på otillbörliga sätt. I krislägen finns risken att politiker fuskar med begreppen, precis som hänt i skolan. Widar tar exemplet med Stockholm från förra året där rektorer från skolor med en massa extraresurser och extrapengar uppgav att en del skolor "har haft mycket personal utan tydlig koppling till undervisningen." Det östes in människor på skolorna och politikerna kunde tala om att "antalet vuxna" på skolorna har ökat kraftigt. Medan kunskapsresultaten fortsatte nedåt.

 

Widar menar att Polismyndigheten inte behöver "anställda" vilka som helst. Polisen behöver poliser. Och det är inte alarmistiskt att hävda att det är bråttom. Han ger ett exempel: På söndagskvällen medverkade Gränspolischefen Patrik Engström i SVT:s Agenda. Där framkom med tydlighet hur stora utmaningar polisen har och vilket motstånd mot den kärnstatliga uppgiften att bevaka inre och yttre gräns som polisen möter. Widar kunde lika gärna beskrivit framväxten av utanförskapsområden som domineras av gäng, eller hur dagens polisbrist innebär att poliser i Malmö kommenderas från gatan för att lösa vardagsbrott, eller att polisen inte alltid hinner utreda ens allvarliga brott som våldtäkter, eller att en polisbil ska bevaka ett område stort som Danmark, i Sverige... När det fattas poliser överallt, innebär det orimliga prioriteringar.

 

Widar avslutar sin ledare:

 

"Så partierna behöver upp till bevis. Säg inte bara vad ni vill. Berätta hur det ska gå till."

 

Blåljus ser likt Widar problemen med att få fram tillräckligt många nya poliser snabbt. Det är inget som kommunala poliser eller andra omorganisationer löser. Det enda sättet att på kort sikt öka polisernas antal, är att behålla de poliser som finns. Och att få poliser som lämnat kåren att återvända. De flesta poliser som går i sådana tankar eller tagit steget, har gjort det för att få en rimlig och marknadsanpassad lön.

 

 

En annan faktor är att få rätt sökande till polishögskolorna. Nu ska nya skolor öppnas, och konkurrensen mellan lärosätena är glädjande. Om polisyrket görs attraktivare, kanske konkurrensen mellan blivande poliser blir sådan, att platserna kan fyllas med lämpliga blivande poliser. Men ändå, om nya utbildningar öppnas om något år, kommer de nya oerfarna poliserna ut i verksamheten tidigast 2020. Fram till dess gäller det att bromsa avgångarna.

 

För att löftena om fler poliser ska kunna ifrias, måste polislönelöftet infrias först. Det är därför polislönelyftet inte kan vänta.


Eller med Polisförbundets ordförande Lena Nitz kloka ord i Polistidningens ledare:


"Högre löner är det viktigaste faktorn både för att hålla kvar erfarna och kompetenta poliser och för att locka tillbaka dem som slutat. Många är fortfarande poliser i själ och hjärta men har lämnat yrket för att få sitt privatliv och sin privatekonomi att gå ihop. Nu är det hög tid att vända den utvecklingen.

 

Men det är en lång väg kvar och nöjd är jag först när jag ser mer pengar i våra medlemmars lönekuvert."


Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994