Publicerat 2019-05-28 09:30

Det dödliga våldet fortsätter i Sverige

Sveriges Radio beskriver att det dödliga skjutvapenvåldet mellan främst kriminella gäng fortsätter att öka. Statistiken är osäker och ett skenbart lugn kan snabbt förbytas i en ny konflikt. Så vart trenderna är på väg är osäkert. Står vi handfallna, frågar reportern inrikesminister Mikael Damberg.

Inrikesministern talar om en enorm kraftsamling, från samhällets och polisens sida, som börjar nu, med att polisen i region Stockholm fått 149 nya polisaspiranter. Utvecklingen måste vändas. De närmaste fem åren, kommer även polismyndigheten att förstärkas med 10 000 nya anställda. Till det kommer skärpta och modernare lagar, ett arbete som redan inletts.

– Lägesbilden är att vi har konflikter mellan olika nätverk eller grupperingar och att de fortsätter att skapa våldsyttringar, säger Christoffer Boman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm till Ekot. Han noterar att polisen är underdimensionerad men att även andra förebyggande åtgärder mot unga män på glid behövs.

Ekot har kartlagt de kriminella nätverk och grupperingar som polisen i Stockholmsregionen ser som centrala, vars konflikter ofta ligger till grund för skjutningarna. Konstellationerna skiftar och konfliktlinerna med dem.


I de två områden där flest antal skjutningar ägt rum i år, i Järfälla och Järva, figurerar idag ett tiotal olika grupperingar som har pågående konflikter, antingen med varandra eller inom den egna gruppen. Liknande mönster går att finna i hela regionen enligt Ekot.

– Många unga män idag är multikriminella. De kan syssla med diverse olika brott och ha konstellationer därefter. De är flyktiga. Lite som dagsländor.


Inrikesminister Damberg får frågan när skjutningarna i Stockholm och Sverige ska minska. Svaret blev en fortsatt satsning på polisen och andra myndigheter och kommuner som pinpointar kriminella nätverk, Polismyndigheten kommer att få de resurser de begär av regeringen och som krävs för att bekämpa gängen. Men det kommer inte att gå på kort tid. Det krävs ett långsiktigt strukturerat arbete.
Blåljus gläds åt inrikesministerns klarspråk och insikt om vad som krävs.

Med det sagt, känns det inte som att löftena om resurstillskott trängt ut till alla delar av polisorganisationen. Blåljus skrev häromdagen om ett ledningsmöte i mellansverige där ekonomin beskrevs med orden: "Ekonomi: För att få en ekonomi i balans, skulle polisområdet behöva "tappa" 14 polistjänster under året. Detta för att kunna finansiera nya Pa. Enligt prognosen kommer övertidsbudgeten att överskridas med ca en miljon."


Och i andra delar av landet pågår förhandlingar om karriär- och utvecklingsvägar, som var tänkta att ge fler poliser en rimlig löneutveckling i kärnverksamheten. Dessa förhandlingar borde gå som smort, men kärvar betänkligt på många håll. Det är skav som borde åtgärdas för att målet om 10000 fler polisanställda på fem år ska bli möjligt. Givet avgångarna från yrket, krävs en rekrytering utan motstycke i svensk polishistoria.


Det kan bara bli möjligt om yrket polis blir attraktivt på riktigt.


Tommy HanssonGilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994