Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-27 07:50

Det gör ont i hjärtat när man ser Blåljus

I P1 morgon, intervjuades en polis som valt att lämna yket. Klas Holmqvist blev polis i trettioårsåldern. När han efter fyra års slit i yttre tjänst med personalbrist och skiftestjänstgöring hade en lön på 24.500:-/månad, tvingades han söka ett arbete där lönen räckte för att få familjeekonomin att gå ihop. Men visst längtar han tillbaka ibland.

Klas är nu tveksam till att byta tillbaka till polisen, han trivs på sitt nya jobb, det är tryggare, bättre betalt och har bättre arbetstider. Men om han hade tjänat 5000:- mer som ny polis, hade han fortsatt som polis, berättar han. Han hade inte orimliga förväntningar på polislönen, men 24.500 var helt enkelt för dåligt, vilket gjorde att han tog sitt beslut.

Justitieminister Morgan Johansson blev intervjuad, och tycktes vara av uppfattningen att det nya avtalet (marknadens bästa enligt Johansson) som slutits mellan Polisförbundet och Polismyndigheten skulle lösa problemet med  polisens underbetalning / underbemanning. Han framhöll även att det nu utbildas många nya poliser och att regeringen (framöver) satsar mer på polisen än som skett på tjugo år.

Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé ville se minst lika stora satsningar, men dessutom en särskild satsning på två miljarder som skulle vara öronmärkt till polislöner.  Vilket skulle innebära minst 3000:- extra per polis i snitt. Det valde justitieministern att missförstå som att dessa pengar skulle vara moderaternas enda satsning... Även i övrigt var debatten ganska typisk, Justitieministern konstaterade helt riktigt att den förra Alliansregeringen orsakat mycket av dagens problen för polisen, de pratar i opposition men den nuvarande regeringen levererar var Johanssons konklusion.

Tobé ställde i stället regeringen till svars för dagens tillkortakommanden och  att antalet poliser minskar och platser på polishögskolorna står tomma. Det gjordes även jämförelser med lärarlönelyftet, där ju regeringen tillskjutit öronmärkta pengar i en kommunal verksamhet. Polisen är dessbättre ännu statlig.Sanningen är att båda kombatanterna fram till 2015-2016 i det längsta förnekade och förminskade polisens ekonomiska och resursmässiga problem. Vilket lett till att allt för många poliser likt Klas tröttnat och gett upp. När det kommer till det nya avtalet som justitieministern nu ser som lösningen på poliskrisen, är det nivåmässigt helt otillräckligt för att vända utvecklingen. Om det tillskjuts medel som möjliggör ett rimligt polislönelyft, återstår att se.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994