Publicerat 2002-07-09 01:19Den 45-årige familjefar som hade civilkurage nog att säga till tre klottrare i Stora Blecktornsparken på Söder visste troligen inte vilken risk han tog. Expressen vill i en artikel teckna bilden av klottrare som fridsamma personer som är mot våld. Polisen har en annan bild. Björn Wiberg, tunnelbanepolisen, har arbetat länge med klottrare. Han förklarar:

- Om vi kommer på dom mitt i målandet brukar vi videofilma men avvakta med ingripandet tills dom är klara. Medan dom målar har dom ett väldigt adrenalinpåslag. Oftast är dom också påverkade av någon drog. Att gå på dom då är att be om våldsamt motstånd. Tar man dom lite senare brukar det gå lugnt till. Annars kan dom vara fruktansvärt våldsamma. Många väktare har misshandlats allvarligt - en förlorade synen på ett öga.

Detta sagt av en polis med lång erfarenhet av våldsamma personer. Han ingriper dessutom normalt aldrig ensam utan i sällskap med en eller flera andra erfarna poliser. I det ljuset förstår man vilken risk 45-åringen tog, säkerligen utan att inse det!

Hur våldsbenägna är klottrare?

- En del är lugna - en del är väldigt aggressiva. Jag skulle säga att det är ungefär lika många av varje sort, förklarar Björn.

Hur vanligt är det att dom är påverkade?

- Det är mycket vanligt. Många missbrukar narkotika, flertalet har druckit innan dom går ut och klottrar.

Är ett klotter i form av en signatur - en s k tag - knutet till en individ?

- Ja, alltid. Den är mycket viktig för dom.

Kunde du se vilka som klottrat på bänkarna i Stora Blecktornsparken?

- Ja. Två är mycket belastade klottrare. Och jag blir inte förvånad om det är dom som ligger bakom den grova misshandeln. Dom är störda och aggressiva.

SL har kritiserat polisen för att vara passiv mot klottrarna. Hur ser du på det?

- Vi har bl a ett mycket gott samarbete med Falcks väktare som jobbar för SL mot klotter. Jag tror att vi uträttar en hel del. Men jag kan hålla med om att polisen i länet borde satsa mer resurser på kampen mot klotter och vara bättre organiserad inte minst på utredningssidan.

Länk till Expressens artikel

Enligt TT på måndagskvällen begärs tre personer häktade för misshandeln i Stora Blecktornsparken.

Först publicerad 020706 kl 1548. Uppdaterad flera ggr senast 020708 kl 0010.
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994