Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-21 07:50

Det krävs mer för att vända utvecklingen

Martin Marmgren har skrivit en text på facebook som beskriver den problematik som han upplevt i jobbet som polis i förorten. Han gläds åt att polisen nu äntligen ska få mer resurser, men påpekar att det behövs ännu bredare satsningar för att vända brottsutvecklingen på riktigt.


"I fredags sköts en ung man ihjäl i Tensta. Tragiskt i sig, men dessvärre bara en av ett stort antal skjutningar de senaste dagarna i Sverige, varav flera med dödlig utgång. Skjutningarna är det mest påtagliga beviset på att vi har ett enormt problem med grov kriminalitet, som till stor del är kopplad till våra utanförskapsområden.

 

Min uppfattning, främst baserad på de år jag har jobbat i Järvaområdet, är att samhället länge har satsat på tok för lite för att vända den här utvecklingen. Och då menar jag både polisiärt och socialt. Det kan länge ha berott på att man inte har förstått problemens omfattning. På senare år uppfattar jag bristen på satsningar mer som avsaknad av politisk handlingskraft i kombination med felaktiga prioriteringar.

 

Det är hur som helst väldigt glädjande att det till slut görs en satsning värd namnet på polisen (idag annonserades det att regeringen satsar 7,1 miljarder på polisen, varav 2 av dem 2018). Satsningen borde ha kommit för flera år sedan, men bättre sent än aldrig. Sannolikt behövs ännu mer, men det här är i alla ett stort steg i rätt riktning.

 

Behovet av sociala satsningar kvarstår. Det görs en del kommunala satsningar, och det finns flera riktigt bra initiativ (som ex Rinkeby-Kista och BVCs samverkan kring hembesök hos barnfamiljer), men behoven är sagt väldigt stora och mer behövs.

 

För att ta oss an de här utmaningarna tillsammans behöver vi klara av att hålla en nyanserad och faktabaserad debatt. Vi har som sagt allvarliga problem, men alarmistiska övertoner (ofta kombinerade med främlingsfientlighet, lögner/medvetna missförstånd och plumpa påhopp) ifrån "alt-right" falangen (i Sverige kanske bäst representerad av Katerina Janouch) gör naturligtvis bara saken värre. Den rörelsen är dessutom i sig inte bara allmänt motbjudande, utan också i ett bredare perspektiv extremt farlig. Närheten mellan alt-right ikonen Trump och nazismen har väl aldrig varit tydligare än nu.

 

Även goda intentioner ifrån välmenande människor kan dock bli kontraproduktiva om man inte lyckas separera fakta och tyckande. För ett tag sedan spreds en text om att innerstaden var farligare än förorten. Alla med någon sorts kunskap om hur det faktiskt ser ut i de här miljöerna, hur brottslighet och otrygghet drabbar dem som bor där, kunde direkt avfärda texten som, snällt uttryckt, grovt missvisande. Men den spreds ändå av personer som därigenom ville visa sig solidariska med förortsbor som känner sig stigmatiserade av mediebevakningen (och så klart påhoppade av trollarmén i alt-right rörelsen). Problemet är bara att man samtidigt, om än omedvetet, diskvalificerar de rättmätiga krav ifrån förortsbor på politisk handling för att få slut på otryggheten (främst manifesterad i skjutningar, men närvarande genom exempelvis öppen narkotikahandel och på många andra sätt). Varför ska vi satsa på förorten om den är tryggare än innerstaden?

 

Jag hoppas på ett fortsatt starkt engagemang i de här otroligt viktiga frågorna. Men jag önskar också att alla som ger sig in i debatten separerar vad de vill ska vara sant, vad som matchar deras politiska ideologi eller tidigare ställningstaganden och vad som på ett klatschigt sätt kan användas för att slå i huvudet på meningsmotståndare med vad som är fakta i målet. Och där ingår även att inte försöka missförstå vad andra säger för att kunna attackera "halmgubben" istället för att bemöta deras bästa argument. En sansad och nyanserad diskussion minskar inte bara onödig polarisering (med hat och radikalisering som konsekvenser), den ger också mycket bättre förutsättningar för att vi får fram fler genomtänkta lösningar på de här akuta samhällsproblemen.

 

Martin Marmgren"

 

Den som vill bilda sig en egen uppfattning om Katerina Janouch debattartiklar, kan göra det på hennes hemsida Katerina Magasin.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994