Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-10 08:50

För djävligt mot brottsoffren

Blåljus skrev häromdagen om hur en känd försvarsadvokat reagerat mot polisbrist som leder till att brott blir outredda eller otillräckligt utredda. Tidningen Expressen följer upp med ett reportage om vilken typ av utredningar det kan handla om, och hur det upplevs för poliserna att inte räcka till...

Tidningen berättat att ett femtiotal utredningar om sexualbrott ligger utan åtgärd i Polisområde Syd i Region Stockholm. Flera av dem ska handla om våldtäkt mot barn, enligt tidningen.

Avdelningschefen Manne Jönsson berättar för tidningen:

– Vi har ett hundratal utredningar som vi inte jobbar aktivt i. Av de som vi lagt på vänt finns det våldtäkter men det finns också andra rubriceringar.

Han menar att personalen pressas så långt det går "inom arbetsmiljöns rimliga gränser" och att de liggande utredningarna ändå leder till intern frustration. En polis säger till Expressen:

– Man känner en frustration, att vara otillräcklig. Det är för jävligt mot brottsoffren.

 

– Det ligger i det man kan kalla för polissjälen att verkligen vilja hjälpa de här utsatta människorna på bästa sätt. När det inte går i den takt och omfattning som vi önskar så föds frustration, säger Manne Jönsson till Expressen.

 

Han berättar vidare att det som kan förbättra situationen är fler poliser, och några sådana torde inte gå att uppbringa. Bakgrunden till att situationen är så ansträngd i polisområde Syd i nuläget är att det flertal mord skett i de södra länsdelarna av Stockholm på senaste tiden. Flera parallella mordutredningar upptar stora polisiära utredningsresurser.

 

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare till TV4 kommenterat att våldtäktsutredningar blir lidande. – Polisen måste prioritera de här brotten mycket högre, även om det är en ansträngd situation, sade han då...

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994