Publicerat 2020-01-22 03:20

Drygt 1000 fler poliser 2019 i Studio Ett

Visst längtar vi alla efter fler poliser. Särskilt i dessa tider av sprängningar, skjutningar och rån av barn (barn som rånar barn). Och brott mot kvinnor och äldre och andra svaga grupper i samhället. Efter de senaste spektakulära bombdåden i Sverige ägnade Studio Ett en kvart åt problemet och intevjuade Inrikesminister Mikael Damberg.
 
Han fick beskriva alla reformer som är på gång eller genomförda som ska underlätta lagföring och upptäckt av grova brott. Allt från kameror till dataavläsning eller hårdare straff med mer inlåsning.
 
Även Moderaternas Johan Forssel fick beskriva sin syn på problemen, som var ganska likartad, men mer av det mesta och ännu snabbare.
 
Damberg påpekade även att polisen förstärkts med fem miljarder kronor och att under förra året växte polisen med 1100 poliser. Den siffran känner blåljus inte igen, men den kan handla om antalet polisanställda, eller antalet nyanställda poliser. Dock lämnade runt 800 poliser yrket för pensionering eller av andra skäl under 2019 så på sista raden i beräkningen har poliserna blivit ca 388 fler under året. Bra, men långt ifrån tillräckligt. Dessvärre ställdes ingen följdfråga på ministerns siffra, och visst kan det vara svårt att ha allt i huvudet.
En som har det är Polisförbundets studerandeombudsman och polisen Peppe Larsson som efter programmet på förekommen anledning twittrade:
"Vi fick ut två nya kullar med polisassistenter. Så siffran stämmer. Däremot lämnade 828 under samma tid. Netto blev vi 388 fler poliser än året innan."Blåljus gläds trots allt åt att det finns en bred samsyn att poliserna behöver bli fler, och att brottsutvecklingen måste brytas. Det har inte alltid varit så.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994