Publicerat 2018-05-29 08:50

Dubblera DNA-registreringen

Anders Ygeman, som numer är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, vill stärka upp reglerna för DNA-topsning av misstänkta personer. Detta eftersom Justitieombudsmannen gjort tolkningar som lett till att många som begått måttligt grova brott idag inte hamnar i registret.

– Vi vill tydliggöra lagstiftningen så att fler misstänkta kan dna-topsas och att man därmed fördubblar antalet dna-prov som görs, säger Anders Ygeman till SR. Åtgärden skulle innebära att fler misstänkta kan dna-topsas och att man därmed fördubblar antalet dna-prov som görs. Dessutom vill Ygeman att uppgifterna skall sparas i mer än tio år som är dagens gallringstid.

 

 

- Vi vill bygga upp ett betydligt större register över dna-information för att lösa fler brott och se till att fler brottslingar hamnar bakom lås och bom säger Ygeman till SR. Idén är att topsa alla som misstänks för brott där fängelse kan följa på brottet, i stället för som idag, att fängelse förväntas på brottet.

 SR berättar att enligt polisen är de svenska dna-registren mycket effektiva, till exempel får man träff i mer än hälften av de fall där man säkrat dna-spår vid en brottsplats. Det betyder att man snabbt kan identifiera en misstänkt gärningsperson.

 

Blåljus har redan för ett par år sedan framhållit, att om viljan finns, skulle kodat DNA vara ett mycket bättre och rent av mindre integritetskränkande system för personidentifiering än dagens personnummer, som har flera nackdelar. Men Ygemans förslag om utökat DNA-register är ett steg på vägen och kommer sannolikt om det genomförs att ge ett antal brottsoffer upprättelse.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994