Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-07 10:00

Ebba Busch Thor i Almedalen


Efter en lång dag av intervjuer, där många intervjuare helst fokuserade på opinionssiffror, abort eller religion, fick Ebba Busch Thor på kvällen tillfälle att tala helt fritt under en halvtimma. Precis som förra året, då de flesta hade ett Sverige-tema, hade Busch Thor det i år också, i inledningen av talet.

Hon hade tydliga åsikter om hur svenska traditioner borde stå sig och vilka som upprörs när det svenska möter människor av annan härkomst, när det gäller kristna traditioner, föräldraledighet eller kvinnors rättigheter. Hon sade: "Det är så fult att skylla allt detta på invandrarna. Det är inte invandringen som kräver att Sverige ska stöpas om. Det är vänstern, och vissa liberaler, som ställer dessa krav och gömmer sina verkliga intentioner bakom en integrationsretorik."

Ett annat ämne som Busch Thor tog upp var hur vissa moskéer styrs av utländska intressen, med en gammaldags islamistisk och i vissa fall våldsbejakande inställning. Hon nämnde länder som Quatar, Saudiarabien och Turkiet som finansiärer, och sade att denna typ av påverkansarbete måste få ett slut. Det måste bli möjligt för svenska myndigheter att granska och stoppa utländsk finansiering av extremism, enligt henne.

Den största delen av talet ägnades åt välfärdsfrågor, och särskilt åt tryggheten för de äldre. När Annie Lööf refererade till Per-Albin Hansson, Olof Palme och Stefan Löfven, refererade Ebba Buch Thor till Alf Svensson med detta berörande citat: "Det var en dag då han besökte sin egen mor på sjukhuset. En stroke hade förlamat hennes högra sida. Hon bad sin son hjälpa henne till toaletten, men han klarade det inte själv. Hon tryckte på sin larmknapp men sköterskan klev inte ens in på rummet. Hon ropade från korridoren: ”Emmy, du får kissa i blöjan!”. Blicken sonen fick av sin mor har han sagt kommer följa honom livet ut.

Värdighet är ett svårt begrepp att definiera. Men man ser i en människas ögon när den blir tagen ifrån henne…."

 

Polisfrågor dök upp vid några tillfällen i talet. Bland annat att våldsbejakande extremism inte bara kan mötas med polisiära insatser utan att även ideologin bakom måste bekämpas.

 

Mer konkret sade hon:

"När jag växte upp fanns det inga så kallade no-go zoner i Sverige. Bostadsområden med parallella samhällsstrukturer, där invånarna inte vågar vittna, där polisen har svårt att göra sitt jobb, och där våldsbejakande islamism har ett fotfäste.

 

För två år sedan räknade polisen till 15 st sådana områden. Nu har antalet vuxit till 23 st.

Företagarna i Husby vet vad det innebär. Rån, hot och skadegörelse. Föräldrarna vid Källans förskola i Malmö vet vad det innebär. Gäng som langar knark vid barnens skolgård.

 

Vi behöver fler poliser. Kristdemokraterna har föreslagit 10 000 fler till 2030. Men vi kan ta de första stegen mot detta mål redan idag. Genom höjda löner, fler civilanställda och bättre arbetsvillkor.


Rätten att leva i trygghet – var den absolut första stenen vi la i det svenska välfärdsbygget. Den får inte gå förlorad. Vi måste byta regering så vi kan få fler poliser på våra gator."

 

 

Blåljus noterar skillnaden, att Socialdemokraterna vill ha 10 000 polisanställda (varav majoriteten poliser till 2024. Kristdemokraterna vill ha 10 000 poliser till 2030. Nu är det väl bara att köra? En annan sak, är att självklart krävs höjda löner för poliserna för att få de bästa att välja det yrket. Och det har uppenbarligen Kristdemokraterna uppfattat.

 

Tommy Hansson


Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994