Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-05-03 13:50

En polis som fått nog av löftesbrott

Man skulle kunna tro att varje polis behövs i region Syd. Och att polismyndigheten skulle vara rädda om erfarna poliser som fortfarande ligger i allt vad manken håller. Blåljus har talat med Bengt, som sitter på specialkunskaper som han gärna förmedlar till yngre kollegor. Dessutom är han med och kollar stöldligor och narkotikahanterare, trots sin ålder. När Blåljus ringer upp Bengt, är han just med i samband med att en misstänkt gruppering som kan ha att göra med inbrott kontrolleras, så han har lite svårt att ta samtalet. Han berättar att förra veckan var han behjälplig vid ett större narkotikabeslag. Det riktigt hörs hur polisens instinkter finns kvar. I någon månad till.

Det borde inte behöva vara så.
Bengt har egentligen inte råd att gå i pension riktigt ännu, han är 62 år gammal, som jag själv också är. Trots Polisförbundets hyfsade pensionsavtal, skiljer det flera tusenlappar mellan att fortsätta mot de 65. Men han märker att hälsan inte riktigt är som i fornstora dagar och känner att han skulle behöva lite mer tid att ta hand om sig. Därför har han ansökt hos sin "gode" arbetsgivare om att få möjligheten till delpension.

Som Rikspolischefen och Inrikesministern framhållit, är det ett utmärkt sätt att behålla lite äldre, kompetent och erfaren personal i poliser, precis som vi behöver så väl. Kanske särskilt i Syd.

Bengt har skrivit en insändare på ett internt polisforum, Blåljus har fått löfte att låna texten, vilket vi tackar för. Om andra poliser får samma behandling som Bengt, är ni välkomna att berätta ni också!

"Jag vill bara säga tack och adjö.

 

Dan Eliasson höll inte sitt löfte.

 

Han lovade att vi äldre skulle få möjligheten att gå ner i tid och få delpension. Var på möte förra året med hela mitt LPO. Högsta cheferna i region syd Annika Stenberg och Jarl Holmström lovade mig efter fråga att jag skulle få delpension. De gav svaret att näst intill alla ska få delpension, om det inte fanns synnerliga skäl. Dessa två chefer i Region Syd höll inte sitt löfte.

 

Jag har nu tjänstgjort 42 år...

i Malmö under större delen av min karriär. Arbetar fortfarande i den yttre verksamheten i skifttjänst. Är en av de få kvarvarande specialistutbildade poliserna och dessutom med i Division Skåne vid särskilda händelser. Försöker att vara ett stöd och bollplank för de nya unga kollegerna. Hjälper dessutom till att utbilda nya aspiranter.

 

Jag börjar att känna att jag inte hinner att återhämta mig mellan arbetsveckorna. Vill därför gå ner i tid och söker delpension för att orka vara kvar i den yttre verksamheten mina kvarvarande knappa tre år.


Men nix.

Har nu sökt vid tre tillfällen men fått avslag alla gånger.

 

Annika Stenberg svarade dessutom inte på mina brev. Det minsta man kan begära är i alla fall ett svar.


Men nix.

Det är med sorg i hjärtat att jag tvingas säga upp mig på egen begäran. Jag tycker att man borde ta vara på mina kunskaper och min erfarenhet de sista tre åren. Tycker även när man har tjänstgjort i hela sitt liv på skift att man då kunde få lite tillbaka. Vi offrar ju ändå rätt många år av vår livslängd pga detta. Det känns dessutom att vi är alldeles för få poliser ute i kärnverksamheten.

 

Så mina vänner.

Jag vill bara på detta sätt säga tack för mig.

 

Med vänlig hälsning,
Bengt
Region Syd, Malmö."

 

Blåljus ser bara förlorare i detta sätt att behandla vad som i högtidstal brukar kallas Polismyndighetens viktigaste resurs. Vi borde kunna bättre!

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994