Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-06 09:30

En polisbudget till välfärden

På Socialdemokraternas tal i Almedalen fick vi höra finanministern, Magdalena Andersson i statsministerns frånvaro. Självklart handlade det lite om siffror  och budget, men även en hel del om ideologi. Bland annat inledde hon talet med att prata om sina egna erfarenheter av socialistiska diktaturer. Likt sina föregångare i talarstolen oroar hon sig för ökande klyftor i samhället.

Annars var de stora nyheterna som jag uppfattar det två. Den ena, att regeringen lovar 20 miljarder kronor (en hel polisbudget) till kommunerna för att kunna bibehålla välfärden utan stora kommunala skattehöjningar. Under nästa mandatperiod. Å andra sidan är det pengar som sannolikt kommer att täcka redan etablerade brister på grund av befolkningsökning och åldrande befolkning. Trots att regeringen redan tillskjutit tio miljarder kr. Kommunerna och Riksrevisionen menar att det nya tillskottet täcker ungefär hälften av de verkliga kostnadsökningarna.

Den andra nyheten var måhända hur hon betecknade Sverigedemokraterna. Tidigare har statsministern aldrig försummat att upprepa sin beteckning på partiet som: "Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter." Det hade nog varit tjänstefel av Andersson att inte beröra partiet, som enligt opinionsmätningarna växer. Så här sade hon:

"Det enda genuint nya som faktiskt kommit från den forna alliansen, det är att Anna Kinberg Batra den här våren bjudit in Sverigedemokraterna att få ett avgörande inflytande i svensk politik.

 

Som Jimmie Åkesson har böjt sig åt höger, flörtat och vänt ut och in på sin politik för att åstadkomma detta!

 

Sverigedemokraterna som numer vill att riskkapitalisternas vinstjakt i välfärden ska fortsätta - tvärtemot vad de lovade sina väljare i valet.

 

Sverigedemokraterna som vill ge de som tjänar mest  46000 kronor i skattesänkning,

varje år.

 

Sverigedemokraterna som röstat ned förslag som förbättrar löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö för svenska löntagare.

 

Sverigedemokraterna är ett högerparti.

 

Skiljelinjerna i svensk politik har blivit mycket tydliga."

 

Där slog hon nog två flugor i en smäll. Att bunta ihop M med SD i en högerbur kan så klart underlätta blocköverskridande lösningar efter nästa val, och minimera riskerna för enighet i Alliansen fram till dess.

 

När det gäller polisens resurser, är Andersson den första som tagit upp ämnet i Almedalstalen. Kanske är anledningen att Socialdemokraternas utspel om 10000 nya polisanställda bidragit till att det nu närmast råder koncensus om att det behövs fler poliser eller som Ygeman säger;

 

Vi har inte tillräckligt många poliser. Men vi har gjort jättemycket. Ändå har vi ett väldigt ansträngt läge. PGA omständigheter som  migration, terrorhot, gränskontroller och polisens omorganisation.

 

Så här sade Andersson om det ämnet:

 

"Sverige ska vara tryggt.

Regeringen har skärpt straffen mot vapnen, mot våldet och brottsligheten.

Vi har ökat polisens resurser.

Vi vill starta nya polishögskolor och se 10000 nya polisanställda.

Kriminalitetet och terrorism ska bekämpas.

Lika hårda som vi är mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker.

Arbetslösheten ska minska.

Skolor ska rustas.

Framtidstro ska byggas.

I mitt Sverige ska unga tjejer kunna röra sig fritt. De ska kunna klä sig som de vill, uppträda som de vill och de ska kunna dansa hela natten lång. I frihet. Och i trygghet.

Med hårdhet och fasthet ska vi bekämpa sexuella trakasserier, övergrepp.

Mäns våld mot kvinnor ska stoppas."

 

Den delen av talet fick en kraftig applåd, vilket kan tyda på att trygghet är viktigt för väljarna...

 

Blåljus gläds åt att Polisfrågan fick ett utrymme i Socialdemokraternas tal i Almedalen. Även om satsningarna på polisen hittills bara räckt till att betala för uppkomna underskott, och även om de utlovade fler poliserna kommer för sent. Det blir väl som med välfärdssatsningen, för lite och för sent. För befolkningsökningen påverkar polisen också.

 

Tommy Hansson

 

Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.
Fotnot: Det är Blåljus ambition att följa den politiska debatten i Almedalen i år som vi gjort under tidigare år. I första hand vill vi skriva om vilka polisfrågor de olika partierna lyfter. De politiska analyser som kommer på köpet är inte nödvändigtvis Polisförbundets, utan snarare mina egna reflektioner. TH.
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994