Publicerat 2019-10-30 08:30

Erfaren Ordningvakt: Jag vägrar vara låtsaspolis!

Jannika Navjord är en ordningsvakt som gjort avtryck i media. Hon har både (likt ett antal poliser) deltagit i Robinson och i den mer dokumentära serien Tunnelbanan. Hennes erfarenheter från yrkeslivet som ordningsvakt har även lett till ett antal debattartiklar, varav den senaste är publicerad på SVT.


Jannika berättar att hon under sina år som ordningsvakt har har behövt hantera allt från skjutvapen, knivar, suicidala människor och döda kroppar.

Och tyvärr: stödet från arbetsgivarna har varit minst sagt varierande.


Det är värt att tänka på när ordningsvakter ska få ett ökat uppdrag av politikerna när poliserna inte räcker till.


 Jannika berättar att det känns som att ordningsvakter mer och mer används antingen som närpoliser – eller någon slags slit-och-släng-resurs – till allt möjligt!

 

Jannika har  noterat nyheter om ordningsvakter som blivit beskjutna, ordningsvakter som fått stenar kastade mot sig och väktare som blivit skjuten i benen.

Hon skriver att det har blivit några skyddsombudsstopp och skyddsombud har begärt olika åtgärder.


Skyddsombudsstoppen har dock regelmässigt hävts lika fort som det kom och ett av bolagen med de drabbade ordningsvakterna menar att skyddsåtgärden som föreslogs av skyddsombudet inte behövs och inte är motiverad av kostnadsskäl – eftersom ordningsvakter inte ska ge sig in i farligt arbete, berättar Jannika.

”Bästa sättet att hantera en arbetsmiljörisk är att inte utsätta sig för den” 

 

Blåljus kan inte låta bli att fundera på vad det synsättet leder till i förlängningen. Allmänheten har trots allt vissa förväntningar när det kommer uniformerad personal som ska skapa trygghet. Om de undviker varje potentiellt farlig situation....


Jannika noterar att bland annat Moderaterna att ordningsvakter ska avlasta polisen – något som polisfacket också har ställt sig positiv till.

 

Förstår ni hur galet detta är, skriver hon. "Å ena sidan tycker arbetsgivaren att ordningsvakter inte ska ge sig in i riskfyllda situationer och å andra sidan vill politiker och polisfacket att de ska vara på plats och täcka upp för att det inte finns nog med poliser.

Allmänheten behöver en snabb lösning – men får då också personal som egentligen inte är tillräckligt utbildade för uppgiften."


Jannike beskriver att om en ordningsvakt, i stället för polisen, är först på plats, så kommer hon eller han också att behöva utföra rent polisiärt arbete, men då utan adekvat utbildning och utrustning.  I vissa forum för ordningsvakter börjar en del av dem förespråka att de bör få tillgång till både elpistoler och skjutvapen.

Och Jannika förstår dem. "Jag förstår känslan av utsatthet, framförallt när det många gånger känns som om vaktbolagen inte tar vår arbetssituation på allvar" Hon tror dock att det är fel väg att gå, bättre arbetsmiljö och bättre utbildning är snarare lösningen.

Jannika skriver:

"Jag är inte polis. Jag vägrar att vara ”låtsaspolis”, jag är utbildad ordningsvakt och ska medverka till att upprätthålla den allmänna ordningen.  

Varken mer eller mindre."


Tänkvärda ord. I Jannikas berättelse finns även ett grundläggande problem med ordningsvakter, att de är i privat sold och uthyrda till någon som kan betala. Med det sagt, så kunde stat eller någon större kommun skapa ett eget vaktbolag med bättre utbildning än dagens ordningsvaktsutbildning och (minst) lika aktiva och respekterade skyddsombud som hos polisen. Det kommer alltid att finnas begränsningar vilka uppdrag ordningsvakter kan sättas in i - även polisen måste göra taktiska överväganden. Varken jobbet som OV eller polis lär någonsin bli helt ofarligt, men jobbar vi och arbetsgivaren på att minimera riskerna - även om det kostar - kan riskerna som är förknippade med yrkena trots allt bli hanterliga.


Annars är vi illa ute, för att inte tala om samhället...


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994