Publicerat 2020-04-09 12:10

Erik Nord får rätt - regeringen hänger på

Blåljus har tidigare skrivit om hur polisområdeschefen i Göteborg, Erik Nord beskrivit problematiken när straffrabatter staplas på varandra. Han har fått medhåll av Moderaternas Johan Forssell, och nu hänger regeringen också på tåget genom att föreslå att villkorlig frigivning ska användas mer sällan än idag. I ärlighetens namn, är lagförslaget på gång nu, medan idén presenterades i oktober 2019.

DN beskriver hur lagförslaget om villkorlig frigivning som ska innebära att sänka gränsen för när den dömde kan nekas villkorlig frigivning från synnerlig  till särskild misskötsamhet. – Det innebär att om du bryter mot reglerna, beter dig aggressivt, ja då löper du också stor risk att få sitta tiden ut, säger justitieminister Morgan Johansson till DN.
 
Han är dock inte lika entusiastisk när det gäller mängdrabatter, där han utvecklar sin inställning, att en avveckling skulle få orimliga konsekvenser för DN:
 
"Ta stöld som exempel. Maxstraffet för det är två år. Om du döms för sex stölder skulle du kunna få 12 år i fängelse. Maxstraffet för dråp eller grov våldtäkt är tio år. Jag tror att de flesta tycker att det är orimligt att man sitter längre i fängelse för stöld än för dråp eller grov våldtäkt."
 
Blåljus har i och för sig inte hört talas om att någon någonsin fått maxstraffet för stöld, regelmässigt ligger straffen i absoluta nederdelen av straffskalorna, eller ännu längre ned om det finns andra omständigheter i förmildrande riktning, som ålder etc... Hur en gärningsman skulle ha farit fram för att få sex gånger två års fängelse för sex stöder kan vi inte ens föreställa oss. Idag är det sannolika snarast att straffet skulle hamna kanske runt två år för hela stöldserien. Om gärningsmannen inte var under 21 år eller hade utfört något rån eller våldtäkt, då kunde straffet för stölderna närma sig "gratismacka". Och sedan närmast ovillkorlig villkorlig frigivning på det...
 
Med det sagt, välkomnar vi så klart att den villkorliga frigivningen som nu kan bli villkorlig i ordets bemärkelse, kan förbättra möjligheterna till rehabilitering under avtjäning och ge tidigare brottsoffer aningen mer trygghet och upprättelse.
 
Tommy Hansson

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994