”Etiska nämnden pratar inte med vanliga poliser”

”Satte frukosten i halsen när jag på radion hörde nyheten om att RPS Etiska nämnd släppt sin rapport om polisens våldsanvändning. Jag blev nyfiken och laddade ner hela rapporten från polisens hemsida. Jag blev så irriterad och kränkt av det de skrivit. Jag kan ju inte hålla mig från att dela med mig av mina tankar om detta, så varsågod!

I rapporten skriver man att det saknas en "tydlig sammanhängande värdegrund" inom polisen. Vad är det? Det är en floskel.

Man skriver också att man måste väga in personalens säkerhet och effektivitet i diskussionen kring våldsanvändningen. RPS Etiska nämnd har sedan totalt utelämnat detta i sina resonemang.

Nämnden skriver också "den professionella konfliktlösningen i det vardagliga polisarbetet tycks i vissa fall ha tonats ned och mer tonvikt har lagts på tillgången till särskilda hjälpmedel vid våldsanvändning".

Vidare står det att "de förändringar som skett beträffande polisens uniformering inte är tillfredsställande. Bla. bidrar uniformeringen till att polisen kan framstå som mer aggressivt inriktad än som motiverat".

Vad betyder detta? Jo,att vi som jobbar ute på fältet är klantarslen som hellre slår någon på käften än använder verbal judo. Det betyder också att vi borde återgå till långrock, lågskor och sabel. För då provocerar vi ju inte vanligt folk. Vi kanske ska återgå till att fotpatrullera i rännstenen också?

Nämnden är vidare kritisk till i stort sett allting som har att göra med polisens våldsanvändning.

Hur har man då kommit fram till dessa slutsatser? Enligt rapporten så har man genomfört litteraturstudier av tillgänglig lagtext och "instruktionsböcker". Man har gjort ett besök hos NI (Nationella insatsstyrkan) och Piketen. Man har intervjuat tre länspolismästare och en del folk från PHS. Vidare har de gjort studiebesök hos våra nordiska grannar.

Ingenstans pratas det om alla vi som jobbar på fältet, ute i radiobilarna. Ingen har någonsin frågat oss.

Enligt min uppfattning har nämnden snurrat in sig i en debatt om lagtext och tolkningar av dessa. Man hänvisar till våra nordiska grannar och till Storbritannien som goda exempel. Så vitt jag kan förstå så har polisen i England order om att skjuta mot huvudet (så många gånger det behövs) om de inte kan lösa uppgiften med verbal judo.

Det är sorgligt och djupt beklagligt att nämnden saknar relevanta underlag för sin bedömning. Jag anar också att nämnden luftat sina egna fördomar i sin bedömning av frågorna. Varifrån får man belägg för sina yttranden om hur polisen ska klä sig?

Rapporten är en spark i ändan på oss vanliga dödliga poliser. Nämnden saknar insikt i den svårbemästrade konsten att göra ingripanden. Det är ingen laboratoriemiljö där ute. Sekundsnabba beslut ska fattas. Konsekvenserna av att göra fel eller att "fega" blir att jag får sluta mina dagar i en rullstol på långvården. Vem tackar mig då för att jag haft en "tydlig sammanhängande värdegrund".

Finns det något bra med rapporten? Jag är ju tvungen att titta på det. Annars skulle jag ju sänka mig till samma nivå som RPS Etiska nämnd. Nämnden trycker hårt på bristen på instruktioner till oss som ska utföra jobbet. Det kan vara skönt att veta att man har backning i det man gör om det är så att det står i en lagtext att man får slå någon med batong då denne angriper en.

Kollegor och allmänhet, läs rapporten. Diskutera och påverka. Verka för sunt förnuft och goda beslut inom polisorganisationen.”Erik””

Det är mycket bra att ”Erik” tar upp nämnden och dess rapport! Käre läsare, följ mer än gärna ”Eriks” råd och diskutera den här verksamheten. Den behöver granskas.

Bara en sådan sak som påståendet att det skulle saknas en tydlig värdegrund hos oss. Nog är väl den allmänna inställningen hos oss idag: ”Lös arbetsuppgiften utan våld. Går det inte – använd minsta möjliga våld”? Vad är det om inte en gemensam värdegrund?

Sedan undrar red om inte ordern till brittiska poliser att skjuta mot huvudet bara rör misstänkta terrorbombare? Har svårt att tro att det gäller alla lägen där vapenanvändning är berättigad.

----------------------------------------------------------------------

Lars Ericson och Peter Frisell – angrepp och försvar

Det har kommit in positiva och negativa reaktioner på konflikten mellan Lars Ericson och Peter Frisell och Polisförbundets styrelse. Lars Ericson som berörs i en kritisk insändare är av tvingande familjeskäl förhindrad att kommentera händelserna. Blåljusred ber läsekretsen och insändarskribenterna om förståelse och lovar återkomma med alla insändarna så snart som detta är möjligt.

----------------------------------------------------------------------

”Synd att du är så arg

Signaturen ”Hans” som i förra Blåljus ondgjorde sig över polisens avspärrning av E4 får några synpunkter på händelsen:

Hans.

Synd att du är så arg. Jag tycker nog att det är bra när polisen spärrar av områden som är farliga att vistas i. Som i detta fall, då E4 i stort sett redan var "avspärrad" av brinnande bilar och en befarad bomb.

Jag tycker att du istället bör rikta din ilska mot de kriminella element som utsätter dig och andra (inte minst polisen) för fara !”Richard”

Kan vara bra att inte bli sprängd i småbitar. Sprängningar x 2 var gjorda. Du sprängd också? Nej, tack!”Bryr sig om Dig, Hans”

----------------------------------------------------------------------

POLISFACKET I LÄNET TRÄFFAS INFÖR VIKTIGT MÖTE I FÖRBUNDET

Den 13-15 september träffas styrelsen i polisfacket i Stockholms län och representanter från polisföreningarna till det som med ett tungt ord kallas ”förbundsområdesråd”. Stockholms län är ett område inom Polisförbundet. Rådet är en sammankomst där områdesstyrelsen har chans att höra hur medlemsopinionen i föreningarna är i olika frågor.

Dag ett blir det möte med föreningsstyrelserna och grupparbeten där man troligen tar upp frågor om lön, rörlighet och liknande. Dag två blir det ”råd”. En klassisk punkt på dagordningen så här års är en sammanfattning av hur sommaren varit ute i distrikten. Vad som är på gång för hösten kommer också upp.

Dag tre blir en utbildningsdag för de 25 representantskapsombuden och ca 15 observatörerna. Tiden används till att gå igenom representantskapsmaterialet och diskutera det.

Vad är då representantskapet?

Representantskapet, som är  Polisförbundets högsta beslutande organ, sammanträder varje år för att lägga fast Polisförbundets politik. Det är där som motioner som medlemmar skrivit behandlas. Valberedning utses varje år men granskningsutskott endast året före det år då val av förbundsstyrelse m.fl. ska ske. Därför kommer val av granskningsutskott och valberedning att ske i år när  Representantskapet sammanträder 27-29 september på Infra City i Upplands Väsby.

Fem arbetsgrupper kommer att lägga fram sina förslag: ”Handlingsprogram jämställdhet och mångfald”, ”Värdegrund”, ”Yrkespolitiskt program”, ”Utveckling av ledarskapet inom svensk polis” samt ”Polisförbundet i framtiden för vem”.

Under senare tid har arbetsordningen för Representantskapet varit att diskussionerna kring motioner tagits i fyra tematorg. Delegaterna väljer vilket tematorg som de vill delta i. Det innebär att ingen deltar i diskussionerna i fler än ett tematorg.

TEMATORGEN:

Lön, allmänna anställningsvillkor mm, vid det tematorget diskuteras detta år motioner som till största delen handlar om vilken nivå löneförhandlingarna skall bedrivas på, nationell eller lokal. Pensionsfrågan denna gång efter 40 år.

Förbundsinternt, stadgar organisation mm, där kommer motioner som tar upp förbundets organisation, facklig utbildning, representantskapets arbetsordning och kvinnlig representation i styrelser och valberedningar på förbundets alla nivåer, att diskuteras.

Arbetsmiljö, trygghetsfrågor mm, där diskuteras allt från hälsokonroll till utrustning, en sväng via vapen och rättssäkerhet, arbetsskador, ersättningar och omplacering.

Yrkesfrågor mm, handlar om funktionstitulatur, nationell polis ur ett fackligt perspektiv, gravida poliser och kvinnors representation i polisorganisationen.

Efter diskussionerna i tematorgen görs en sammanfattning som sedan redovisas för hela representantskapet i plenum (stor beslutsförsamling). Här fattas sedan beslut om bifall eller avslag på motionerna. Ett besvarande kan också bli resultatet. Ett resultat av en tidigare motion är att representantskapet får en redovisning vad som hänt med tidigare bifallna motioner.

Ett förslag till ändrade stadgar finns också att ta ställning till. Ändringarna är mest av redaktionell art och innebär inga förändringar i sak.

ARBETSGRUPPERNA

I nästa upplaga av Blåljus ska vi berätta mer om de fem arbetsgrupperna och deras förslag. I uppdateringen därefter återkommer vi till vad förbundsområdesrådet tagit upp och vad som sagts där. Det blir en intressant höst inom polisfacket.

----------------------------------------------------------------------

BLÅLJUS FÖRÄNDRAS UNDER EN TID I HÖST

Omständigheterna gör att Blåljus tills vidare och någon tid framåt uppdateras ungefär varje veckoslut. Senare i höst återgår hemsidan till uppdatering var tredje dag som förut. Bevakningen och länkningen till vad medierna skriver som kan intressera poliser i länet ligger nere under den här perioden men återupptas igen senare i höst. Vi ber dig som läsare om vänligt överseende med den här tillfälliga förändringen. Vi hoppas att trots den kunna göra Blåljus intressant för dig.

----------------------------------------------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 4 september 2005 kl 0830. Den uppdateras igen när behov uppstår eller senast ungefär den 11 september.

----------------------------------------------------------------------

Den 5 september 1775 föll domen i en föregångare till det så kallade Lindomefallet där två misstänkta gärningsmän skyllde på varandra. Rätten utdelade en dödsdom och ett livstidsstraff plus spö för mord respektive medhjälp till mord på en tulltjänsteman. Vem av de två åtalade som skulle plikta med livet lät man tärningen avgöra. Torparen Erik Jacobsson förlorade med 7–10 till bonden Karl Hindriksson.

Den 6 september 1941 blev det obligatoriskt för alla judar i Tyskland att på sina ytterplagg bära en gul davidsstjärna.

Den 7 september 1631 vann svenska armén en av sina största segrar någonsin vid Breitenfeld. Den genombrott för ett helt nytt taktiskt system, utformat av Gustav II Adolf. Dess viktigaste inslag kan sammanfattas i uttrycket ”eld och rörelse”. Innebörden var att anfallsmomentet, rörelsen framåt, hela tiden understöddes av eldgivning bl a med lätt följeartilleri.

Den 8 september 1157 föddes den blivande engelske kungen Rikard I Lejonhjärta. Han ledde det »tredje korståget» till Heliga landet dit han anlände 1191, men han lyckades inte återta Jerusalem från muslimerna. Legenden har felaktigt framställt honom som en hjältemodig riddare – snarare var han en brutal fransk krigare. När han dog efterträddes han av brodern Johan utan land. Jan Guillou lustmördar Lejonhjärta i sina böcker om Arn.

Den 9 september 1943 landsteg allierade trupper vid den italienska staden Salerno, en tysk stödjepunkt under andra världskriget. Under den amerikanske generalen Mark Clarks ledning drev den 5:e amerikanska armén tyskarna norrut efter en veckas hårda strider. Senare intog Clarks trupper Rom.

Den 10 september 1894 fälldes den förste rattfylleristen. En taxichaufför i London vid namn George Smith var missdådaren och bötesbeloppet blev 1 pund.

Den 11 september 1978 utfördes ett klassiskt spionmord i London. Den bulgariske avhopparen Georgi Markov blev nedstucken av en agent från den bulgariska säkerhetstjänsten. Mordvapnet var ett paraply med förgiftad spets.