Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-05-12 12:50

Expolis planerar boksläpp om integrationsutmaningar

Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan som 11-åring. Han utbildade sig till polis och när Sverige under 2016 tog emot 35 000 unga män, varav 23 000 var från Afghanistan, blev Mustafas språkkunskaper och kunskaper om den afghanska kulturen hårdvaluta.

 

Han anlitades av en rad kommuner som behövde någon som kunde prata om det komplexa ämnet ”svenska värderingar” för de asylsökande. Till dags dato har han föreläst i +100 svenska kommuner och intresset för hans kunskaper bara ökar. Liksom för hans projekt ”Kreativ Integration” som många följer i sociala medier. Mustafa har även hållit uppskattade föredrag för delar av Polisförbundet.

 

Tack vare sin polisiära bakgrund och sina rötter i Afghanistan har Mustafa en unik insikt i den svenska integrationsproblematiken. Hans personliga erfarenheter är – i en svensk kontext – en på miljonen och han har hittat ett tilltal som ingen annan i debatten använder sig av. Rakt på sak, osentimentalt men också med stor empati för alla inblandade parter.

 

I början av April startade Mustafa tillsammans med journalisten och satirikern Jens Ganman ett projekt, som går ut på att skriva en bok om integration, som är planerad att släppas som en liten bomb mitt i valrörelsen. Eftersom de inte vill bli uppbundna vid författandet, har de valt att samla in en startsumma för projektet. Det tog bara någon vecka innan de samlat ihop 200000 kronor och mer än det, vilket var målet för att kunna säkra bokproduktionen.

 

Så här presenterar de bokens idé och hur de ser på vikten av att få en annan bild av verkligheten:

 

"Tillsammans tänker vi skriva en rapp reportagebok om den svenska integrationen och dess (håll i er) ”utmaningar". Vissa menar att den fungerar utmärkt – andra att den är en katastrof. Den svenska migrationsdebatten är extremt polariserad (inte minst efter Donald Trumps uttalanden om Sverige och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017) och det är kanske ingen vågad gissning att ämnen som integration och kulturella skillnader kommer att inta en central position i nästa svenska valrörelse.

 

Reportageboken är tänkt att landa som ett inlägg i den valrörelsen. Tonen ska, liksom Mustafas föreläsningar, vara rak och osentimental och baserad på fakta. Och kanske lite rolig emellanåt. Ämnet ”integration” är allvarligt men det finns många dråpliga företeelser att titta närmare på ur ett svenskt perspektiv; företeelser som präglats av den svenska mentalitet att alltid ”göra rätt” även om resultatet blir fel.

 

Vägen till helvetet är stensatt med goda intentioner – vägen ur helvetet bör vara kantad med sakkunskap."
Blåljus ser fram emot boksläppet, vi vet inte exakt vad vi ska vänta oss, men hoppas på ett recensionsexemplar. Får vi inte det, kanske vi tvingas lätta på börsen...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994