Publicerat 2019-07-06 08:50

Finansminister Magdalena Anderssons tal i Almedalen

I ett stormigt Almedalen, som många redan lämnat och andra inte kunnat åka båt till på grund av ett stormigt hav, talade finansminister Magdalena Andersson för kvarvarande politiskt intresserade. Det blev en hyllning till det starka samhället, den svenska modellen, solidaritet och höga skatter för ett jämställdare samhälle. Idel Socialdemokratiska favoriter.
 
Det senaste året har som bekant Socialdemokraterna skärpt sin profil på det rättspolitiska området. 10 000 nya polisanställda till 2024, ökad polisbudget, fler polisskoleelever, fler civilanställda. Skärpta straff på många områden, hårdare tag mot organiserad brottslighet, internationella stöldligor och gängkriminella och skarpa åtgärder mot misstänkta terrorister och terroristsympatisörer.

Inte utan anledning. Skjutningarna bland narkotikagängen fortsätter och har kompletterats med mängder av explosioner bland myndighetsbyggnader och hyreshus. En allvarlig utveckling som varje regering så klart måste hantera. Och det är finansministern som ska se till att det finansieras. Så Blåljus var väldigt nyfiken på vad hon skulle säga om dessa bekymmer.

Magdalena Anderssons tal tog sin utgångspunkt i erfarenheter från svensk äldrevård, där hon och hennes mamma uppenbarligen dragit en vinstlott. Dessutom hänvisade hon till poeten Sonja Åkesson om konflikten mellan drömmar och verklighet. Man kan drömma om himlen, men måste hem så att inte potatisen bränns vid...
Därefter uppehöll sig finansministern vid ordning och reda i statsfinanserna, och varför ett starkt samhälle kräver höga skatter. Hon betonade att det är nödvändigt för att trygga välfärden men även för att utjämna mellan olika människor för ökad jämlikhet. Hon hyllade arbetslinjen med utgångspunkt från egna efarenheter. Hon försvarade även likt Centern och Liberalerna januariöverenskommelsen, även om hon egentligen inte gillar borttagandet av värnskatten, som ju innebär skattesänkningar för de med allra högst inkomst...

Miljön och feminism hanns även med i Magdalena Anderssons tal och så var det mesta från den socialdemokratiska skafferihyllan använt.

Som situationen nu ser ut i många förorter, med otrygghet, segregation, grova brott och höga arbetslöshetstal, borde kanske det fått ett utrymme i talet på ett mer konkret sätt. Men icke. Om lag och rätt, fanns ett väldigt kort stycke utan konkreta åtgärder, som kritiserade oppositionens skattesänkningar:

"Pengar som hade kunnat stärka polisen och hela rättskedjan. I kampen mot gängkriminaliteten och skjutningarna. I kampen mot brottens orsaker."

Och ytterligare en kort passage där skatteflykt kritiserades: "Vi täpper till möjligheterna för organiserad brottslighet att utnyttja välfärdssystemen."

Som bekant har några hundra miljoner kronor tagits från Polisen för att stärka kriminalvårdens transporttjänst, samtidigt som poliser kör som skållade råttor landet runt med frihetsberövade till olika institutioner. Något som tydligen ska bli ännu mer frekvent.

När Morgan Johansson eller Mikael Damberg får kommentera sprängningar eller mord på öppen gata, talas om krafttag, och närmast outsinliga satsningar på polisen. 

Efter att ha hört Magdalena Anderssons tal, känns polisfrågorna allt annat än prioriterade i hennes värld. Ordning och reda i statsfinanserna i all ära, det är så klart en grundläggande förutsättning för ett starkt samhälle. Men låter vi brottsligheten fortsätta att flytta fram positionerna är även det ett allvarligt hot både mot befolkningens trygghet och det starka samhället.

Polisen behöver ha resurser både för att rycka ut till torrkokad potatis och grov våldsbrottslighet i dagens Sverige.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994