Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-21 08:00

Fler poliser lämnar yrket

SVT redovisar en oroande trend, att fler och fler poliser lämnar yrket av andra orsaker än pension. En viss omsättning har det alltid varit och det är naturligt, men de tre senaste åren har utvecklingen närmast skenat iväg. Konkurrensen från andra yrken har bidragit, liksom missnöje med omorganisation och anställningsvillkor.

Att yrket inte är tillräckligt attraktivt visar sig ju som bekant även i och med att platserna på Polishögskolorna inte fylls med lämpliga sökande. Polisförundets ordförande, Lena Nitz kommenterar för SVT:
 

Under hela 2000-talet har polislönen halkat efter andra statliga yrken. År 2000 låg polisernas medelgrundlön 1 600 kronor över den statliga medelgrundlönen. Sedan drog andra myndigheter ifrån, och förra året låg polislönen istället 4 400 kronor under den statliga medellönen.

 

– Vi vet att det är ungefär 1 500 till 2 000 poliser som har slutat de senast sju åren som vi tror att man kan locka tillbaka.
 
”Vi behöver politiker som kan tänka längre än till nästa val”, säger Polisförbundets vice ordförande  i Morgonstudion och kräver långsiktiga satsningar och lösningar på polisbristen.
 
Blåljus ser på siffrorna. Visst finns det föredetta poliser som skulle kunna komma tillbaka, och som vi har ett stort behov av. Men när Poliserna enligt de siffror som redovisas har halkat efter med 5000:-, krävs det en rejäl polislönesatsning, bara för att stoppa avhoppen. Att locka tillbaka de poliser som lämnat skulle sannolikt kosta ännu mer, då de ofta fått fart på sina karriärer hos sina nya arbetsgivare. Under tiden påverkar personalbristen de kvarvarande polisernas arbetssituation så att även det kan leda till ytterligare avhopp...
 
Något som beskrivs i detta inslag från Dalarna, som väl beskriver konsekvenserna av fel lönesatta poliser. Argumenten för rimliga polislöner med rejält polislönelyft hopar sig...
Prästen, konstnären och ironikern Kent Wisti, har gjort en träffande  illustration till problemet med polisluckor...
 
Tommy Hansson

 
Gilla sidan: