Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-01 09:00

Folkomröstning om nya Rikspolischefen

Nej, riktigt så går det ju inte till. Inte ens poliserna bestämmer vem som ska bli deras högste chef och företrädare (yrkesmässigt) Det bestämmer som bekant Regeringen. Och idag kl 12.30 smäller det, och vi får veta. Blåljus kan inte låta bli att påminna om hur vi själva beskrev förutsättningarna för tre år sedan då vi stod inför förra chefsbytet.

straxt innan regeringen (den nu sittande) utnämnde RPC förra gången beskrev vi vilka utmaningar RPC skulle möta. Det är inte utan att vi hade önskat att vi hade fått mindre rätt än vi fick. Nu må andra vara efterkloka, vi var kloka redan innan. Man borde lyssnat på Polisförbundet redan då. Också. Att genomföra omorganisationen utan tillskjutna resurser blev ett kamizakeuppdrag. Och allmänheten och poliserna blev de som blev hårdast drabbade, även om det nu även lett till en rikspolischefs avgång.

Så nu spekulerar media om vem som skall fylla upp rikspolischefsuniformen. Många poliser vill se en riktig polis på posten. De vanliga namnen diskuteras, som Therese Mattson, Carin Götblad, Klas Friberg eller Erik Nord. Andra spekulerar om politiskt anstrukna ämbetsmän som Anders Hall eller Martin Valfridsson.

Två riktiga poliser en bit från Stockholm, Peter Larsson, ingripandepolis i Göteborgs city och Mona Kumpula, områdespolis i Pajala fick beskriva sina förväntningar i P1:En som tänker utanför boxen, är debattören och politiske analytikern Marcus Oscarsson som lanserar fem (eller sju, med Leif GW Persson och Peter Springare) kandidater, nämligen den polisutbildade fd arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, regionalpolischef Klas Friberg, fd säpochefen och nuvarande landshövdingen Anders Danielsson och Säpochefen Anders Thornberg. Man kan även tänka sig en femte kandidat av Clint Eastwood-snitt med kompromisslös ansats mot gängkriminaliteten i stil med Uppsalapolisens Jale Poljarevius, skriver Marcus.

Så Blåljus lägger örat mot marken och listar folkets röster nedifrån på sannt TV-manér.

På sjunde plats med 21 röster kom Anders Danielsson

På sjätte plats med 47 röster kom Hillevi Engström

På femte plats med 99 röster kom Klas Friberg

På fjärde plats med 104 röster kom Anders Thornberg

På tredje plats med 314 röster kom Leif GW Persson

På andra plats med 586 röster kom Peter Springare

På ohotad första plats, med 2 600 röster kom Uppsalapolisens Jale Poljarevius.

Blåljus vill påpeka att omröstningen inte är statistiskt säkerställd, och att underlaget av röstande sannolikt är beroende av Marcus Oscarssons fanbase. Dessutom är det som vi nämnt Regeringen som bestämmer. Både om vem som ska vara chef och vilka resurser verksamheten ska få.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994